Συναγερμός για την ινδική μετάλλαξη: Ανησυχία από τα στοιχεία στη Βρετανία – Επιστρέφουν στα lockdown στην Κίνα

Στη μετάλλαξη Δέλτα αποδίδουν οι κινεζικές αρχές τα νεότερα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα τους, φέρνοντας τη συνταγή του lockdown ξανά στην επικαιρότητα. Τα νεότερα κρούσματα προέρχονται από την πολη της Γκουανγκζού και οι Κινέζοι δείχνουν ως υπαίτια την ινδική μετάλλαξη που ήδη έχει σαρώσει την Ινδία. Την ίδια στιγμή και στη Γηραιά Αλβιόνα, η κατάσταση των κρουσμάτων φαίνεται να κλιμακώνεται λόγω τις ινδικής μετάλλαξης.

Είναι γεγονός ότι όλος ο πληθυσμός της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ (18,7 εκατομμύρια κάτοικοι) έχει περάσει από έλεγχο μέσα σε τρείς μόλις ημέρες ενώ κάποιοι πολίτες και για δεύτερη φορά. Έτσι, πάνω από 180.000 κάτοικοι έχουν τεθεί σε απόλυτο lockdown, και δεν μπορούν να βγουν από την εξώπορτα παρά μόνο για ιατρικό έλεγχο.

Κίνα: Εκατοντάδες εκατομμύρια ανεμβολίαστοι

Οι νέες εξελίξεις ανάγκασαν τις κινεζικές αρχές να θέσουν γειτονιές ξανά σε αυστηρό lockdown, χιλιάδες σπίτια σε καραντίνα ενώ εκατομμύρια πολίτες περνούν από έλεγχο μέσα σε μερικές μέρες. Οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό μένουν κλειδωμένοι για μέρες ή και μήνες κατά περίπτωση.

Αν και η Κίνα φαινόταν να είχε θέσει την κατάσταση υπό απόλυτο έλεγχο, ωστόσο εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων παραμένουν ανεμβολίαστοι και νέες παραλλαγές του κορωνοϊού έχουν εμφανιστεί -ειδικά η ινδική μετάλλαξη- και τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το εάν τα κινεζικά εμβόλια είναι σε θέση να σταματήσουν τη μετάδοσή τους

Η μετάδοση του ιού έχει εγείρει νέα ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων, ειδικά έναντι των νέων μεταλλάξεων. Ήδη οι Σεϋχέλλες και η Μονγκολία, που βασίζονται στα κινεζικά σκευάσματα αναφέρουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρά το πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού τους, κυρίως με το Sinopharm.

Στην Κίνα οι αρχές πλέον σπεύδουν να εμβολιάσουν και τα παιδιά από 3 ετών και άνω, ενώ εκπρόσωπος της εταιρίας που παράγει το άλλο κύριο κινεζικό εμβόλιο, το Sinovac είπε ότι χρειάζεται και τρίτη δόση που δεκαπλασιάζει τα αντισώματα στον οργανισμό μέσα σε μια εβδομάδα.

Ξεπερνά κάθε προηγούμενο

Η μετάδοση του ιού φαίνεται ότι έγινε σε χώρους εστίασης, με τη μεταδοτικότητα να ξεπερνά κάθε προηγούμενο στον ενάμιση χρόνο που βιώνει την πανδημία η Κίνα, σύμφωνα με τον Ζανγκ Ζουμπίν, υποδιευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της πόλης.

Τρομαγμένες από τη νέα έξαρση του κορωνοϊού οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν πολύ μακρόχρονη καραντίνα στους εισερχόμενους από το εξωτερικό, προκαλώντας ανησυχία στις ξένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ την εβδομάδα αυτή τα 3/4 των εταιριών-μελών του, έχουν πληγεί από τους κινεζικούς περιορισμούς, που συνήθως εμποδίζουν την έλευση στελεχών ή απαραίτητων μηχανικών.

Αυστηροί ταξιδιωτικοί κανόνες

Πολλές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η Κίνα θα διατηρήσει τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς της μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, όταν το Πεκίνο πρόκειται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ή ακόμη και μέχρι το φθινόπωρο του 2022, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα οργανώσει το μεγάλο συνέδριό του.

Το Πεκίνο απαιτεί οι ταξιδιώτες από δεκάδες χώρες να περνούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε καραντίνα πριν καν πετάξουν, υπό την επιτήρηση του εργοδότη τους. Φθάνοντας στην Κίνα οι ταξιδιώτες πρέπει να περάσουν δύο ή σε κάποιες περιπτώσεις τρεις και περισσότερες εβδομάδες σε καραντίνα υπό την επιτήρηση της κινεζικής κυβέρνησης, ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα τεστ κάποιες φορές βγάζουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, οδηγώντας σε περισσότερα τεστ και πρόσθετες ημέρες απομόνωσης.

Βρετανία : 9 στα 10 κρούσματα είναι Δέλτα

Την ίδια στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή της από την ινδική μετάλλαξη εκ των οποίοι οι 12 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου! Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας, η ινδική μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια από τη βρετανική μετάλλαξη του Κεντ «Άλφα», επιεβεβαιώνονται εκτιμήσεις για αυξημένη κατά 60% μεταδοτικότητα.

Το εξίσου ανησυχητικό είναι ότι η πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca είναι κατά 17% λιγότερο αποτελεσματική έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Άλφα (33,2% έναντι 50,2% αντιστοίχως). Βέβαια, η διαφορά στην αποτελεσματικότητα είναι πολύ μικρότερη, ωστόσο, μετά από τη δεύτερη δόση (80,8% έναντι 88,4% αντιστοίχως). Σύμφωνα με τη Δημόσια Υγεία Αγγλίας «αυτό υποστηρίζει τη μεγιστοποίηση της χορήγησης δύο δόσεων των εμβολίων στις πιο ευάλωτες ομάδες».

Πάντως, τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν από 12.341 σε 42.323 σε μία βδομάδα, μια αύξηση της τάξης του 243% ενώ τα 9/10 είναι της μετάλλαξης Δέλτα. Από τους 383 φορείς της μετάλλαξης αυτής που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομείο στην Αγγλία έστω για μια νύχτα, οι 251 (66%) δεν είχαν εμβολιαστεί, οι 66 (17%) είχαν κάνει την πρώτη δόση περισσότερο από 21 ημέρες νωρίτερα και οι 42 (11%) είχαν κάνει τη δεύτερη δόση τουλάχιστον 14 ημέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τους νεότερους εβδομαδιαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους για λογαριασμό του Γραφείου Εθνική Στατιστικής (ONS), την εβδομάδα έως τις 5 Ιουνίου υπήρχε ένας φορέας κορονοϊού ανά 560 κατοίκους στην κοινότητα στην Αγγλία. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε ένας φορέας ανά 640 κατοίκους

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.