Κλείδωσε τα μεσάνυχτα το σύστημα του ΤAXISNET – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοροτεχνικών έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκέντρωση έξω από το Υπ. Οικονομικών από λογιστές και φοροτεχνικούς που διαμαρτύρονται για τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το σύστημα του ΤAXISNET με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση περίπου 50.000 φορολογούμενοι.

Το υπ. Οικονομικών τηρώντας κατά γράμμα την προθεσμία που τέθηκε με την απόφαση  για παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, έκλεισε τελικά την εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το TAXISNET «κλείδωσε» χθες στις 23.59 -για την ακρίβεια απέκλεισε πλήρως την πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία δηλώσεων- και αναμένεται να ξανανοίξει μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες προκειμένου να κατατεθούν οι εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις. 

Περισσότεροι από 200.000 φορολογούμενοι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση την τελευταία στιγμή, λίγες ώρες δηλαδή πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά 5,67 εκατ. φορολογούμενοι υπέβαλαν με ηλεκτρονικό τρόπο τη δήλωσή τους. Οσοι εξ αυτών είναι υπόχρεοι σε επιπλέον φόρο θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους είναι άγνωστό πώς θα αντιμετωπιστούν από τις φορολογικές αρχές. Στη περίπτωση που θεωρηθούν εκπρόθεσμες, όσες δηλώσεις υποβληθούν μόλις ανοίξει το σύστημα  οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν  πρόστιμο 100 ευρώ και δεν θα γίνουν δεκτές οι αποδείξεις του κωδικού 049 (από σούπερ μάρκετ, κ.λπ.) για μισθωτούς και συνταξιούχους , με αποτέλεσμα να χάνουν και την έκπτωση των 2.100 ευρώ .

 Μικρή παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, , ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρμόδιος τομεάρχης Ευκλείδης Τσακαλώτος  κάλεσε το υπουργείο «να μην εξαντλήσει την αυστηρότητά του, ιδιαίτερα απέναντι στα χαμηλά στρώματα, και να δώσει μια μικρή παράταση κάποιων ημερών». Σημειώνει μάλιστα πως το ίδιο το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του, καθώς η ηλεκτρονική εφαρμογή λειτούργησε πολλές εβδομάδες μετά την τυπική έναρξη υποβολής των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η ηλεκτρονική εφαρμογή παρουσιάζει συχνά τεχνικά προβλήματα, τα οποία  διογκώθηκαν τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση υποβολής και την ταλαιπωρία των πολιτών και των λογιστών – φοροτεχνικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

• 2.355.853 δηλώσεις ή το 43,09% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 3,37 δισ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.432 ευρώ. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής».

• 1.108.862 είναι πιστωτικές και το συνολικό ποσό που θα λάβουν ανέρχεται στα 293,2 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο κάθε φορολογούμενος με πιστωτικό σημείωμα θα λάβει 264 ευρώ.

• 2.002.955 δηλώσεις ή το 36,63% είναι μηδενικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓ Δημοσίων εσόδων 1.503 ευρώ φόρους αναμένεται να πληρώσουν κατά μέσο όρο οι φορολογούμενοι για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα φέτος. Το ποσό είναι αυξημένο κατά 200 περίπου ευρώ απο πέρυσι όπου ο μέσος φόρος έφτασε τα 1.300 ευρώ.

Στο μεταξύ αμέσως μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει και τα πρώτα email στους υπόχρεους φορολογούμενους, οι οποίοι θα ενημερωθούν για το ποσό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα πρέπει να πληρώσουν το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων φορολογούνται για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ απαλλάσσονται τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.