Ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό, εργασιακά φουσκώνουν την ατζέντα

Ολοένα και μεγαλώνει η ατζέντα της τρόικα. Το δημοσιονομικό κενό για την επόμενη διετία, τα «κόκκινα» δάνεια, τα οικονομικά των ταμείων, η ρύθμιση των οφειλών, οι αλλαγές στο εργασιακό αλλά και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων είναι τα πιο καυτά ζητούμενα που τίθενται και ως προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει η όποια συζήτηση για το χρέος που θέλει διακαώς η κυβέρνηση.

Την ώρα που οι κυβερνητικές διαρροές έλεγαν ότι στην πολύωρη σύσκεψη που συγκλήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε συμφωνία Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Γκ. Χαρδούβελη να μπει φρένο στις απαιτήσεις της τρόικα, οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούσαν από τον υπ. Οικονομικών απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο το 2014, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, των ασφαλιστικών ταμείων, περαιτέρω απελευθέρωση αγοράς ενέργειας και φυσικού αερίου, κατάθεση του δασικού νόμου.
 
Η τρόικα θα έχει σήμερα αλλεπάλληλες συναντήσεις στο υπ. Οικονομικών: Στις 11.00 με τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, στις 12.00 οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών), στις 14.00, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, στις 15.00, με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, στις 16.00, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
 
Το ασφαλιστικό φαίνεται πως μπαίνει σε πρώτο πλάνο με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «ξαφνικό θάνατο» των ταμείων με ορατό το ενδεχόμενη περικοπής και των κύριων συντάξεων. Στο μεταξύ, σύμφωνα, με το real.gr ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να αποδοθούν πολιτικές ή άλλες ευθύνες για την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό αναφέρεται ότι θα γίνει το φθινόπωρο ενώ ήδη σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρωτοβουλία θα έρθει αμέσως μετά τη σχετική πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους αιγιαλούς που κάνει πρεμιέρα αύριο.  


 
Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων έθεσε ήδη από χθες επιτακτικά η τρόικα στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας. Επιπλέον τα κόκκινα δάνεια αποτελεί έναν από τους εννέα όρους που φέρεται να έχει θέσει η τρόικα στη κυβέρνηση για να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους. Για το θέμα αυτό εξετάζεται το ιρλανδικό μοντέλο, η δημιουργία δηλαδή μιας «κακής τράπεζας».

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.