Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για «περιορισμό» των διαδηλώσεων

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που προβλέπει πως οι κυβερνητικές Αρχές θα έχουν το δικαίωμα να περιορίσουν ή και να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις, όταν δεν πληρούνται ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις

Το νομοσχέδιο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις κι άλλες διατάξεις», το οποίο έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και πολιτικά κόμματα, που καταγγέλουν ότι με το νομοσχέδιο επαναφέρονται χουντικής έμπνευσης  διατάξεις. Προβλέπει πως η Αστυνομία θα μπορεί μεταξύ άλλων να απαγορεύει προληπτικά διαδηλώσεις που θα θεωρηθούν «ύποπτες» ότι θα καταλήξουν σε παραβατικές συμπεριφορές. Επίσης η συμμετοχή σε τέτοιες πορείες θα αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα. 

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση των αστικών κυρώσεων και υπέρμετρες ευθύνες στους οργανωτές μιας διαδήλωσης εφόσον σε αυτήν διαπιστωθούν φθορές δημόσιας η ιδιωτικής περιουσίας. Ακόμη προβλέπει την εποπτεία των διαδηλώσεων από εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές και την απαγόρευση αντισυγκεντρώσεων.  Ο «οργανωτής» της κάθε πορείας, θα είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει είτε στην ΕΛ.ΑΣ. είτε στο Λιμενικό τον τόπο και τον χρόνο της διαδήλωσης, εγγράφως ή μέσω Διαδικτύου.

Το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να δηλωθούν τα χαρακτηριστικά της διαδήλωσης είναι ασφυκτικά στενό, καθώς ο οργανωτής, σε περίπτωση που υπάρχει τέτοιος, εκτός από το να δηλώσει τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του, θα πρέπει να προσδιορίσει ακόμα και τον χρόνο έναρξης και λήξης της συνάθροισης, τον σκοπό, καθώς και την προτεινόμενη διαδρομή.

Παράλληλα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης», κατά τις οποίες η αστυνομία θα επιτίθεται και θα διαλύει μια πορεία που «δεν θα πληρεί τα αυστηρά κριτήρια του νόμου».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 «καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι επιτρεπτή η επιβολή περιορισμών σε επικείμενη ή εν εξελίξει δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Ειδικότερα, η επιβολή περιορισμών είναι επιτρεπτή προκειμένου για επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής δυσανάλογα, ενώ σε περίπτωση εν εξελίξει δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης εάν η διεξαγωγή της, λόγω των συγκεκριμένων περιστάσεων, προκαλεί, αντίστοιχα, δυσανάλογο αποτέλεσμα».

Διαβάστε ακόμη

ΜέΡΑ 25: «Επιστροφή στη μαύρη επταετία το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις»

Έρχεται στη βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για τις πορείες και διαδηλώσεις – Τι προβλέπει

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.