Θρίαμβος της «Μικράς Αγγλίας» στο φεστιβάλ της Σαγκάης

Ούτε ένα, ούτε δυο. Τρία ήταν συνολικά τα βραβεία που η «Μικρά Αγγλία», τελευταία ταινία του Παντελή Βούλγαρη απέσπασε στο τελευταίο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Σαγκάης. Η «Μικρά Αγγλία» βραβεύθηκε με το Golden Goblet καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Πηνελόπη Τσιλίκα.

Το 17ο φεστιβάλ διεξήχθη από τις 14 ως τις 22 Ιουνίου. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν η διεθνούς φήμης κινέζα ηθοποιός Γκονγκ Λι, ενώ μέλη της επιτροπής ήταν η Βρετανίδα σκηνοθέτρια Σάλι Πότερ, ο Κορεάτης σκηνοθέτης Ιμ Σανγκ Σου, η Δανέζα σκηνοθέτρια Λόνε Σέρφιγκ, ο κινέζος σκηνοθέτης Λιου Γιέ, ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Σουνζι Ιβάι και ο Ιρανός ηθοποιός Πεϊμάν Μααντί.

Η διάκριση της «Μικράς Αγγλίας» είναι πολύ μεγάλη γιατί εκτός από το ότι το φεστιβάλ της Σαγκάης είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ασίας, μπορεί να σημάνει ένα βήμα για κάτι ακόμα πιο ηχηρό. Θυμίζουμε ότι η «Μικρά Αγγλία» που είναι επίσης η μεγαλύτερη εισπραχτική επιτυχία στην χώρα μας στην τελευταία σεζόν, είναι γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου στην Ανδρο και βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ σέλερ της Ιωάννας Καρυστιάνη που έκανε και την σεναριακή διασκευή του.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=608497

Κριτική  ταινίας από τον  Στράτο Κερσανίδη

ΜΙΚΡΗ ΑΓΓΛΙΑ. Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης Πρωταγωνιστούν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Βασίλης Βασιλάκης, Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Ιγγλέση

Η «Μικρά Αγγλία», είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Δεκαετία του 1930 στην Άνδρο, η Μίνα, έχει δύο κόρες που θέλει να τις παντρέψει, αδιαφορώντας για τα αισθήματα και με μοναδικό γνώμονα το οικονομικό συμφέρον. Έτσι η Μόσχα, που ονειρεύεται να φύγει από το νησί και να γλυτώσει από τη μοίρα των γυναικών, βρίσκεται παντρεμένη με τον καπετάνιο Σπύρο Μαλταπέ, ενώ η Όρσα παντρεύεται με τον καπετάνιο, Νίκο Βατοκούζη. Μόνο που η Όρσα, για πολλά χρόνια είναι κρυφά ερωτευμένη με τον άνδρα που παντρεύτηκε η αδελφή της. Τα κρυμμένα πάθη πυροδοτούνται και η ισορροπία της οικογένειας υπονομεύεται.

Ο Παντελής Βούλγαρης σκηνοθετεί ένα δράμα εποχής, μια ηθογραφική ταινία με λιτότητα και αργούς ρυθμούς. Με την υποστήριξη της εξαιρετικής φωτογραφίας του Σίμου Σαρκετζή, ο σκηνοθέτης μας μεταφέρει στην Άνδρο του 1930, με τρόπο απολύτως πειστικό. Καταφέρνει δε, κι αυτό είναι το μέγα επίτευγμα, να διεισδύσει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, έναν κόσμο φουρτουνιασμένο κι ανήσυχο, έναν κόσμο συγκρούσεων πάθους και έρωτα. Και είναι ένας λυγμός που κινείται υπογείως αυτός που κατατρώει τα σωθικά των ανθρώπων και πυροδοτεί τις σχέσεις των ανθρώπων.

Ταινία συγκινητική, με στέρεα σκηνοθεσία και υποδειγματικές ερμηνείες.

ΠΗΓΗ: http://www.alterthess.gr/content/oi-nees-tainies-tis-evdomadas-42

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.