Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα – καταδίκη για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Ψήφισμα -κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου για την κυβέρνηση Μητσοτάκη- Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων-Κάλεσμα στην Επιτροπή να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ στην Ελλαδα.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, κατατέθηκε από ευρωβουλευτές  της Αριστεράς, των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών και του Renew (Κέντρο, αρκετοί προσκείμενοι στον Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν). Στην ουσία το ψήφισμα , κατατάσσει τη χώρα μας στην ίδια λίστα με την Ουγγαρία και την Πολωνία, αναφορικά με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες.

Σημειώνεται πως τελευταία στιγμή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα  είχε καταθέσει ένα αντι-ψήφισμα που υπογράφεται και από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ που “χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας”.

Το ψήφισμα – κόλαφος βασίζεται στην έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτή Σοφί Ιντ’ Βελντ και μέσα από σκληρά λόγια μιλάει για σημαντική οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, οι SLAPPs (στρατηγικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων), αλλά και πρακτικές τύπου «λίστας Πέτσα».

Το ψήφισμα ανάμεσα σε άλλα θα κάνει τις εξής αναφορές:

  • Δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ που δεν έχει διαλευκανθεί μετά από σχεδόν τρία χρόνια.
  • Το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών μέσω ΕΥΠ και Predator.
  • Αγωγές SLAPP, απειλές, επιθέσεις, παρακολουθήσεις που  αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι
  •  Στο ζήτημα της ελευθεροτυπίας, διαπιστώνει  ότι απειλείται η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, καθώς η ιδιοκτησία τους στη χώρα κατανέμεται κυρίως σε μικρό αριθμό ολιγαρχών, με αποτέλεσμα τη δραματική υποβάθμιση ορισμένων θεμάτων.
  •  Αναφέρεται την λίστα Πέτσα μιλώντας για «έλλειψη διαφάνειας στην κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων στα μέσα ενημέρωσης».
  • Εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία για την επιρροή του Πρωθυπουργού στην ΕΥΠ, η οποία τελεί υπό την άμεση αρμοδιότητα και εποπτεία του γραφείου του, αλλά και για το ότι ανεξάρτητες αρχές, όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, υφίστανται αυξανόμενη πίεση λόγω του έργου τους.
  • Εκφοβισμός δικαστικών λειτουργών, όπως οι περιπτώσεις της Ελένης Τουλουπάκη και του Χρήστου Ράμμου.
  • Το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 600 μετανάστες και πρόσφυγες, την ώρα που η δικαστική έρευνα προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, με αφορμή και τη σημερινή ψηφοφορία δεκαεπτά δημοσιογραφικές οργανώσεις και ΜΚΟ δικαιωμάτων ζήτησαν μέσω επιστολής την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν για την κατρακύλα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.