Εκτός Πανεπιστημίων 30.000 υποψήφιοι ακόμα και άριστοι- Αντιδράσεις από γονείς και μαθητές

Εκτός ΑΕΙ μένουν 30000 υποψήφιοι, περίπου κατά 30% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, λόγω των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θέσπισε το υπουργείο Παιδείας στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.

Εκτός σχολών δεν έμειναν μόνο όσοι έγραψαν κάτω από τη βάση αλλά και υποψήφιοι που κατέγραψαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι «κόβονται» από την ΕΒΕ περίπου 15.000 υποψήφιοι. Παράλληλα, άλλοι 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων διότι δεν χωράνε στον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων.

Οργισμένοι εμφανίζονται γονείς και μαθητές ενώ έντονη είναι και η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «εικόνα καταστροφής που επιφύλαξε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της πανδημίας

Σε περισσότερα από τα μισά τμήματα ΑΕΙ της χώρας η βάση ορίζεται πάνω από το 10, καθώς πρόκειται για 249 τμήματα από τα 452 συνολικά, ενώ στα περισσότερα από αυτά η βάση διαμορφώνεται πάνω από 12.

● Οι υψηλότερες βάσεις κυμαίνονται στο 14 και στο 15. Μία και μοναδική πάνω από 15, η Αρχιτεκτονική της Πάτρας, με 15,76, πάνω από 14 οι ιατρικές, οι πολυτεχνικές, κάποιες καθηγητικές σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) αλλά και οι νοσηλευτικές, καθώς και ορισμένες δημοφιλείς ειδικότητες των πρώην ΤΕΙ και νυν ΑΕΙ όπως η Φυσικοθεραπεία και η Εργοθεραπεία. Ακολουθούν οι Νομικές Σχολές με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής πάνω από 13, οι υπόλοιπες αρχιτεκτονικές και κάποιες πολυτεχνικές περιφέρειας.

● Σε 204 τμήματα ΑΕΙ η ΕΒΕ ορίστηκε κάτω από τη βάση του 10, με τα μισά να κυμαίνονται στο 8 – 9. Απειλούνται με σβήσιμο από τον νέο χάρτη των ΑΕΙ που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, το ίδιο και αρκετά που έχουν ΕΒΕ πάνω από 10 αλλά κινδυνεύουν να μείνουν με πολλές κενές θέσεις.

Τσίπρας: Ντιλάρετε με τους ιδιοκτήτες κολεγίων

«Έγκλημα εκ προμελέτης» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης να αποκλειστούν από τα πανεπιστήμια 20.000 μαθητές.

«Επιλέξατε τη χρονιά της πανδημίας, τη χρονιά που τα σχολεία ήταν κλειστά το μισό χρόνο, τη χρονιά της οικονομικής ανασφάλειας από τα αποτυχημένα σας lockdown, να θέσετε σε εφαρμογή την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος

Σήμερα περισσότερα από 20.000 παιδιά, μαθητές, βλέπουν τον κ. Μητσοτάκη και την κυρία Κεραμέως να τους κλέβουν το όνειρο του Πανεπιστημίου, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας που ήταν στα υπουργικά έδρανα της είπε: «Ως άλλη “Ηρώδης” σφαγιάζεται 20.000 μαθητές. Ντιλάρετε με τους ιδιοκτήτες κολεγίων».

Ο Αλέξη Τσίπρας διάβασε από το βήμα της Βουλής και την επιστολή που έστειλε ο αριστούχος μαθητής Διονύσης Κατάκαλος, ο οποίος αν και συγκέντρωσε συνολικά 20.988 μόρια δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμη κα υπουργέ,

Γνωρίζω ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και για αυτόν τον λόγο θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος χωρίς να σταθώ σε προσωπικές απόψεις. Είμαι τελειόφοιτος μαθητής του λυκείου και από σήμερα ένας Αποτυχημένος άριστος και συμμετείχα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στοχεύοντας να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ.

Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση. Όμως σήμερα έμαθα ότι παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα.

Σκεπτόμενος τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι δεκάδες συμμαθητές μου βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, μου δημιουργούνται οι εξής απορίες:

Δεν είναι άδικο το ίδιο νομοσχέδιο που «διακρίνει» τους άριστους να τους αποκλείει συγχρόνως και από τα πανεπιστήμια; Και

Πως καλείται ένας μαθητής που δεν κάνει σχέδιο στο σχολείο και διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό διαδικτυακά να μπορέσει να αποδώσει ικανοποιητικά;

Μήπως θα ήταν δίκαιο να επαναφέρετε φέτος η βάση του 10 ως κριτήριο εισαγωγής στην αρχιτεκτονική;

Ή οι συντελεστές των ΕΒΕ σε όλα τα πανεπιστήμια να γίνουν ίσοι με 0.8;

Σας παρακαλώ να αναστοχαστείτε την μη εσκεμμένη αστοχία της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα του σχεδίου και να μην στερήσετε την θέση από μένα και δεκάδες άλλους συμμαθητές μου τα όνειρά μας.

Με εκτίμηση

Κατάκαλος Διονύσιος

Κεραμέως: Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Εμάς, μας ενδιαφέρει να έχουμε αποφοίτους»

«Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Εμάς, μας ενδιαφέρει να έχουμε αποφοίτους», απάντησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε σήμερα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα επέλεξαν τον αριθμό εισακτέων και όχι το υπουργείο Παιδείας», απάντησε η υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας την επιστολή του υποψηφίου για την αρχιτεκτονική που ανέγνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να μην έχουν λόγο και να μην μπορούν να επιλέξουν τον συντελεστή βάσης».

«Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε να εισάγονται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο φοιτητές οι οποίοι πέτυχαν επίδοση 0,6 στα 20, 1 στα 20, 2 στα 20, 3 στα 20, 4 στα 20. Αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ», είπε η Νίκη Κεραμέως και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα, «από 30% έφτασε στο 40%, αυτών που δεν αποφοιτούν ποτέ».

«Αυτό είναι πρόβλημα γιατί εγκλωβίζουμε τους νέους μας. Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν προοπτική, να έχουν διεξόδους, να έχουν επιλογές. Όταν όμως μπαίνεις στο πανεπιστήμιο, χωρίς να πληροίς τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, καταλήγεις εγκλωβισμένος. Καταλήγεις με ένα απολυτήριο Λυκείου, χωρίς να μπορείς να κάνεις το βήμα παραπέρα», είπε η υπουργός Παιδείας και προσέθεσε πως είναι πολύ εύκολο για έναν πολιτικό να λέει “ όλοι ελεύθερα στα πανεπιστήμια”, αδιαφορώντας για το εάν αυτά τα παιδιά θα αποφοιτήσουν.

«Είναι πολύ εύκολο να δίνει φρούδες ελπίδες, είναι πολύ εύκολο να τάζεις λαγούς με πετραχήλια αδιαφορώντας για την προοπτική αυτών των νέων», επέμεινε η Νίκη Κεραμέως και σημείωσε πως ένας στους τέσσερις που φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτος πανεπιστημίου, πήγε στο πανεπιστήμιο, δεν βρήκε δουλειά και στη συνέχεια πήγε στο δημόσιο ΙΕΚ για να πάρει μια ειδικότητα, που θα επιτρέψει γρήγορα να ικανοποιήσει την φιλοδοξία του, να ακολουθήσει την προτίμησή του.

Η Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως «ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά τμήματα». «Εδώ ήμασταν κάποιοι, όταν ερχόντουσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτικές τροπολογίες, των τελευταίων λεπτών, και παρακαλούσαν τον κ. Γαβρόγλου να φτιάξει ένα τμήμα και στη δική τους εκλογική περιφέρεια. Αυτά γινόντουσαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά γινόντουσαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούν να μπαίνουν στα πανεπιστήμια με 0,6 και με 1, και με 2, και με 3 στα 20, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο ρυθμός αποφοίτησης, σε κάποια από τα τμήματα αυτά, είναι 3 στους 100 κατ΄έτος», είπε η υπουργός Παιδείας και προσέθεσε: «Τα τμήματα μηχανικών, τα πήγατε από 47 σε 71. Τις Γεωπονικές, από 3 σε 10, αδιαφορώντας που θα πάνε όλα αυτά τα νέα παιδιά. Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Μας ενδιαφέρει να έχουμε και αποφοίτους. Μας ενδιαφέρει το πανεπιστήμιο να ανοίγει δρόμους ζωής, όχι να τους εγκλωβίζει».

Η Νίκη Κεραμέως είπε ότι για πρώτη φορά φέτος, οι υποψήφιοι όταν μπουν στο site του υπουργείου για να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους, έχουν δύο επιλογές, το μηχανογραφικό για το πανεπιστήμιο και το μηχανογραφικό για να μπουν σε δημόσιο ΙΕΚ με ειδικότητες που είναι σε πολύ μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Οι πίνακες με τις  Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής ανά σχολή ή τμήμα ΑΕΙ

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο  Παιδείας  οι  πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές.

Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110%  της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1 comment

  1. KOSTAS PAPAS

    ΚΟΥΛΗ ΔΕ ΘΕΛΑΝΕ?