Εγκρίθηκε απ` το Eurogroup δάνειο -«γέφυρα» 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Το Eurogroup ενέκρινε την πρόταση  της Κομισιόν για χορήγηση δανείου, ύψους 7 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα από τον  Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM)

Όπως μετέδωσε το Bloomberg,  η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα  Παρασκευή, μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.
Εντός του Ιουλίου θα είναι διαθέσιμο το πρώτο μέρος της χρηματοδότησης-γέφυρας της Ελλάδας φέρεται να είπε μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως έκανε γνωστό ο ειδικός των Χριστιανοδημοκρατών σε δημοσιονομικά θέματα Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

Τα κεφάλαια θα καταστούν διαθέσιμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), ένα ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι για τις εκταμιεύσεις θα χρειάζεται η έγκριση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.
 
Ο Σόιμπλε τόνισε ακόμη στην επιτροπή ότι η κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στην Ευρωζώνη δεν θα αντιμετωπίσουν κανέναν οικονομικό κίνδυνο από τη χρήση του ΕΜΧΣ.
 

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί  ακόμη μια τηλεδιάσκεψη, πιθανόν σήμερα  Παρασκευή. Την Πέμπτη δήλωσε ότι η Ευρωζώνη επιδιώκει να παράσχει χρηματοδότηση-γέφυρα ύψους 7 δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα και αφού οριστικοποιηθεί η διευθέτηση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση θα αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη Δευτέρα, ενώ είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Η λύση που προκρίνει η Κομισιόν, είναι να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο ύψους 7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέτοια χρηματοδότηση από τον EFSM έχουν  λάβει, στο πρόσφατο παρελθόν, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ακριβώς επειδή στον EFSM συμμετέχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εν λόγω «δάνειο – γέφυρα» θα πρέπει να το εγκρίνουν και τα  κράτη – μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.

Οι ενστάσεις από τα κράτη μέλη που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμου δανείου στην Ελλάδα, αν και έχουν μειωθεί, εξακολουθούν να προκαλούν πονοκέφαλο σε εκείνους που έχουν αναλάβει τους απαραίτητους σχεδιασμούς για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Βεβαίως αυτά τα 7 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για εξοφλήσεις χρεών της χώρας προς τους πιστωτές της, έως και το τέλος Ιουλίου. Συγκεκριμένα: 

– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ.

– Η πληρωμή του ελληνικού ομολόγου προς την ΕΚΤ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που λήγει τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

– Καταβολή τόκων Ιουλίου ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η χώρα έχει ανάγκη πρόσθετων χρημάτων ύψους 3,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, προκειμένου στις 20 του συγκεκριμένου μήνα να πληρώσει το δεύτερο ομόλογο της ΕΚΤ, αλλά και τόκους 500 εκατ. ευρώ για τα παλιά δάνεια.

http://www.stokokkino.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.