Διαλύουν και ξεπουλούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι και η ΟΤΟΕ

Μέσα στο τεχνητό θόρυβο  των ημερών για τα «εγκλήματα» στη  Βίλα Αμα­λί­ας, ένα μεγάλο εθνικό και οικονομικό  έγκλη­μα περ­νά­ει στα ψιλά, αυτό της διάλυσης και εκχώρησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ιδιωτικά τραπεζικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα σήμερα η κυβέρνηση μετά τις άκαρπες προσφορές από  τις ενδιαφερόμενες τράπεζες προχώρησε στην  επιλογή της διάσπασης του ΤΤ σε «καλό» και «κακό» κατά τα πρότυπα της διάσπασης της ΑΤΕ , σε χειρότερη όμως έκδοση και χωρίς καμιά διασφάλιση για τους εργαζόμενους. Το καλό κομμάτι περνάει στη διαχείριση του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με σκοπό την εξυγίανση και πώληση του  σε ιδιώτες ενώ το ‘κακό΄οδηγείται στην εκκαθάριση. Όσον αφορά  την τύχη των ερ­γα­ζο­μέ­νων οι εξε­λί­ξεις θα είναι ίσως χει­ρό­τε­ρες από την πε­ρί­πτω­ση της ΑΤΕ. Το νέο μι­κρό­τε­ρο τα­μιευ­τή­ριο θα εργαστούν πολλοί λιγότεροι εργαζόμενοι , πολλοί θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης  ενώ καμιά διασφάλιση δεν υπάρχει για τα εργασιακά δικαιώματα όσων παραμείνουν.

Πρόκειται για ένα οικονομικό σκάνδαλο που όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα  μεθοδεύτηκε απο τη  συ­γκυ­βέρ­νη­ση.  Το Τ.Τ. μέχρι πριν το PSI ήταν πρώτο σε κε­φα­λαια­κή επάρ­κεια στην Ελ­λά­δα και τρίτο στην Ευ­ρώ­πη, ενώ αντί­στοι­χα την τε­λευ­ταία πε­ντα­ε­τία είχε απο­δό­σει στο Δη­μό­σιο, που κα­τέ­χει το 34% των με­το­χών και μέσω των ΕΛΤΑ επι­πλέ­ον 10%, πε­ρισ­σό­τε­ρα από 3 δις.  Σύμφωνα επίσης, με τις μελέτες της Alvarez&Marshal  και της Black Rock έχει κριθεί ως βιώσιμο και μια από τις πιο υγιείς τράπεζες της Ελλάδας. Το κού­ρε­μα κατά 75% των ελ­λη­νι­κών ομο­λό­γων χτύ­πη­σε άγρια το χαρ­το­φυ­λά­κιο του Τα­μιευ­τη­ρί­ου,  καθώς σε αντί­θε­ση με τις ιδιω­τι­κές τρά­πε­ζες που  ενισχύθηκαν με  25 δις, το Τ.Τ.  σκόπιμα αφέ­θη­κε στη μοίρα του. Οι εξε­λί­ξεις στο Τ.Τ. απο­δει­κνύ­ουν  για μια ακόμα φορά την ανάγκη εθνι­κο­ποί­η­σης των τρα­πε­ζών για έξοδο από την κρίση. Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι η πα­ρα­πά­νω επι­λο­γή επιβαρύνει  το κρά­τος και τους φο­ρο­λο­γού­με­νους, ενώ  η  λύση της ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­σης που προ­τεί­νουν οι ερ­γα­ζό­με­νοι δεν προκρίνεται γιατί θέλουν να πετάξουν έξω από το τραπεζικό σύστημα το δημόσιο προς όφελος των ιδιωτών.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι στο ΤΤ αντιδρούν στα σχέδια ξεπουλήματος της τρικομματικής κυβέρνησης  δηλώνουν πως δεν καταθέτουν τα όπλα και ζητούν τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού. Ήδη βρίσκονται σε  48ωρη απερ­γία και  έχουν κα­τα­λά­βει τις κε­ντρι­κές υπη­ρε­σί­ες. Τη Δευ­τέ­ρα 14/1 θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί γε­νι­κή συ­νέ­λευ­ση για τον κα­θο­ρι­σμό της συ­νέ­χειας του αγώνα τους.

Απεργιακές κινητοποιήσεις εν’ όψει των εξελίξεων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποφάσισε και το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ. Την προσεχή Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί  24ωρη πανελλαδική παντραπεζική απεργία    και στις 11.00 το πρωί,  συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και, στη συνέχεια, πορεία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δελτίο τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το προσχεδιασμένο έγκλημα αφανισμού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εκτελείται κατά γράμμα, με τη βούλα της τρικομματικής Κυβέρνησης. Όπως προέκυψε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδος το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παύει να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή, διασπάται σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και το υγιές κομμάτι της περνάει στον αποκλειστικό έλεγχο του ΤΧΣ – σαν να λέμε της Τρόϊκας – έως ότου ξεπουληθεί σε κάποιο «μεγάλο παίκτη». Ταυτόχρονα, λύονται οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων, οι οποίοι οδηγούνται είτε στην ανεργία, είτε στην οικονομική εξαθλίωση, ενώ οι 72.000 μικρομέτοχοι του ΤΤ, τιμωρούνται αδυσώπητα, με τον εκμηδενισμό των μετοχών τους.

Δηλαδή, η Κυβέρνηση επιφυλάσσει για την ιστορική τράπεζα των 113 χρόνων ζωής, τύχη ανάλογη με της PROTON BANK, του προφυλακισμένου κ. Λαυρεντιάδη και για τους εργαζομένους της ακόμη χειρότερη.

Οι τρείς κυβερνητικοί εταίροι τελειώνουν την Τράπεζα της Λαϊκής Αποταμίευσης, εξυπηρετώντας τα σχέδια του ελληνικού τραπεζικού κατεστημένου και των ξένων δανειστών.

Η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη. Που πήγαν άραγε οι τελευταίες βαρύγδουπες ανακοινώσεις ότι «το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπορεί και πρέπει να συγχωνευτεί (χωρίς να διασπαστεί) με την Attica Bank και να αποτελέσουν την αρχή της δημιουργίας του τέταρτου ισχυρότερου τραπεζικού σχήματος»; Όλοι βάζουν την υπογραφή τους για τον θάνατο της τράπεζας, που όπως αποδείχθηκε και από την BLACK ROCK, ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από τις λεγόμενες συστημικές. Οι θλιβεροί υπεύθυνοι της τρικομματικής Κυβέρνησης και των τραπεζιτών έχουν ονοματεπώνυμα. Όμως ας μην γελιούνται. Για το έγκλημα θα υπάρξει τιμωρία ποινική και πολιτική. Οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν υποχωρούν, δεν καταθέτουν τα όπλα και συνεχίζουν τον έντιμο αγώνα τους, μέχρι τη δικαίωσή τους.»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.