Γραβάνης: «Θα είμαστε ασφαλείς σε ένα με ενάμιση χρόνο από σήμερα»

Ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, δήλωσε πως , ακόμη και με το εμβόλιο, θα είμαστε ασφαλείς σε περίπου 1-1.5 χρόνο από σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γραβάνης ανέφερε στην ΕΡΤ, πως «ο στόχος είναι να έχουμε παγκοσμίως εμβολιασμό 3,5 με 4 δισ. ανθρώπων έως το καλοκαίρι του 2022», αναφέροντας μάλιστα, πως τότε θα είναι η στιγμή που θα είμαστε πραγματικά ασφαλείς, τόσο από τον COVID-19, όσο και από ενδεχόμενες μελλοντικές μεταλλάξεις του, καθότι ο τρόπος με βάση τον οποίο δημιουργείται το εμβόλιο, ενδείκνυται για να αντιμετωπίσει «τυχόν μεταλλάξεις του ιού».

Όσον αφορά το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech , 300 εκατομμύρια δόσεις του οποίου αναμένεται να παραλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο καθηγητής δήλωσε πως «επρόκειτο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη», αποσαφηνίζοντας παράλληλα πως «πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό, μετά τα σώματα ασφαλείας και οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, ο κ. Γραβάνης δήλωσε κατατοπιστικά πως: «το πρώτο κύμα εμβολιασμού θα είναι σίγουρα μέχρι το φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς, αρχίζοντας από τον Μάριο-Απρίλιο και στη συνέχεια θα ενταχθούν και άλλες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι νέοι και άτομα που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα», ενώ ανέφερε πως «ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται σε δύο δόσεις με απόσταση σχεδόν δύο εβδομάδες μεταξύ τους».

Τέλος, όσον αφορά το lockdown, ο καθηγητής φαρμακολογίας δήλωσε πως «δεν είναι ικανός ο χρόνος των 3 εβδομάδων, καθώς οι πρώτες 2 εβδομάδες θα καταναλωθούν για να συμμαζέψουμε όσα έγιναν πριν από το lockdown», εκτιμώντας πως το lockdown, θα διαρκέσει έως και τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκέμβρη.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.