Ανοιχτή πρόσκληση συμπόρευσης του Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις και την σοσιαλδημοκρατία

«Ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης» στις δυνάμεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας απεύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη με αφορμή τον απολογισμό της θητείας του στην ευρωβουλή το διάστημα 2014 – 2016.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.  Ο κ. Κουβέλης και ο κ. Τσίπρας είχαν ένα τετ α τετ στο περιθώριο της εκδήλωσης και αντάλλαξαν μια θερμή χειραψία. Στο πάνελ  της εκδήλωσης μετείχε και ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς και συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη.

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει του συνεδρίου απηύθυνε «ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο και συμπόρευση στις δυνάμεις, τις πολιτικές κινήσεις και τις προσωπικότητες, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου που θα ήθελαν να προσφέρουν στη μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας».

Ξεκινώντας από την κοινή δράση και προσπάθεια που πρέπει να συντονίσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, που εντάσσονται στο προοδευτικό μέτωπο, έναντι του συντηρητικού και υπερσυνηρητικού μετώπου, ο Αλέξης Τσίπρας παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε αυτή την κατεύθυνση και οι οποίες έχουν καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, «σημείο αναφοράς» πανευρωπαϊκά στην προσπάθεια να μην είναι οι δυνάμεις αυτές κατακερματισμένες. Τόνισε ότι τον διάλογο για το μέλλον της ΕΕ πρέπει να τον διεξάγουμε και στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός  σημείωσε πως γνωρίζει ότι σε αυτόν τον διάλογο δυστυχώς δεν δύνανται να συμμετάσχουν οι οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής σοσιαληδημοκρατίας αφού έχουν κάνει δυστυχώς αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από μια ακραία νεοφιλελευθερη δεξιά, αυτή του κ. Μητσοτάκη.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά στην προσπάθεια αυτή να μην είναι οι δυνάμεις αυτές κατακερματισμένες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ένα γόνιμο μπόλι. Έως τη Ρώμη να έχουμε συμφωνήσει σε μια κοινωνική Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τα δύο χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό.  Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντικό σταθμό τη Σύνοδο των μεσογειακών λαών.

«Οφείλουμε να δράσουμε τώρα κι αν κάτι αφήνει ως δίδαγμα η ελληνική εμπειρία της διαπραγμάτευσης είναι ότι κανείς όσο δίκιο κι αν έχει, όσο καλά προετοιμασμένος και να είναι, κανείς δεν μπορεί μόνος του, χρειάζονται συμμαχίες και κοινά βήματα και νομίζω ότι αυτό είναι το στοίχημα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη». Σημείωσε ότι αυτό αποτελεί στοίχημα υπαρξιακών διαστάσεων γιατί βιώσιμη Ευρώπη χωρίς την προοδευτική σφραγίδα δεν θα υπάρξει, όπως δεν υπήρξε και στο παρελθόν.

Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ελλάδα, αναφερόμενος στη σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια και τη συσσώρευση βαρών μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος και μαύρο πρόβατο σε πρωταγωνιστή ευρωπαϊκών θετικών διεργασιών και σε μέρος της λύσης».

 Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται νομικός πυλώνας στην Ευρώπη για αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις αλλά και στους ηλικιωμένους αξιοπρεπή σύνταξη.

«Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση θα πρέπει επιτέλους να δοθεί μια διέξοδος», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα αποτελεί ίσως το τελευταίο εμπόδιο για να δοθεί η αίσθηση της διεξόδου συνολικά στην Ευρώπη, αλλά νομίζω ότι επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατό -και σημειολογικά ως ένδειξη ότι ξεπερνάμε μια 7ετη κρίση-, ό,τι ακριβώς η ίδια η συμφωνία προβλέπει και ό,τι η χώρα μας δικαιούται. Δηλαδή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Δημήτρη Παπαδημούλη για το έργο του στο ευρωκοινοβούλιο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.