Ένοχος ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ παρά τις πιέσεις της τρόικας

Παρά τις  πιέσεις της τρόικας και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας , επέβαλε   ποινή φυλάκισης 2 ετών, με τριετή αναστολή, επέβαλε  στον  Ανδρέα Γεωργίου. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ   κρίθηκε ένοχος για μια από τις τρεις πράξεις,και μάλιστα την κυριότερη  αυτή της  παράβασης καθήκοντος για τις οποίες κατηγορείτο.

Οι δικαστές δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στο πρόσωπο του κατηγορουμένου και του επέβαλαν την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας Λάμπρου Πατσαβέλλα. Μάλιστα, ο εισαγγελέας σημείωσε πως η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο τον καταδίκασε γιατί δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, τον Νοέμβριο 2010. Αντίθετα, τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε διότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ και από εκείνη που αφορούσε το ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο ΔΝΤ για λίγους μήνες, μαζί με τα καθήκοντά του στην ΕΛΣΤΑΤ.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται και η κρίση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης καθώς η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει ασκήσει αναίρεση και για το δεύτερο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Η καταδικαστική απόφαση για τον Α. Γεωργίου, παρά τον ανασταλτικό της χαρακτήρα, έχει ευρύτερες πολιτικές και νομικές διαστάσεις. Η κρίση του Δικαστηρίου για παράνομες διαδικασίες διαβίβασης των στοιχείων του ελλείμματος στην ΕΛΣΤΑΤ έχει ως λογική πολιτική και νομική συνέπεια ότι ήταν παράνομα και τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στη χώρα στη βάση αυτών των παράνομων διαδικασιών.

Απροκάλυπτη επέμβαση της  ΕΕ στην ελληνική Δικαιοσύνη

Με μια απροκάλυπτη επέμβαση της στην ελληνική δικαιοσύνη , η Ευρωπαική Επιτροπή  προχώρησε  σε  αποδοκιμασία της απόφασης του Δικαστηρίου  με δήλωση της εκπροσώπου του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Η κυρία Μπράιτχαρτ αφενός παρατήρησε ότι η απόφαση της Τρίτης «δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία» και αφετέρου σημείωσε ότι «κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος».

Παράλληλα επανέλαβε ότι η ΕΕ έχει «πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.