Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν οι ίδιοι

Πέφτουν  στο κενό οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς, ενώ μέλη της διαρρέουν ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε με τους μάρτυρες»  ηχηρό  είναι το μήνυμα που έστειλαν στον πλέον επίσημο τόνο η Δικαιοσύνη αλλά και η ΕΛΑΣ  διασφαλίζοντας στον πλέον επίσημο τόνο τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης «Νοvartis» αλλά και τον ίδιον το θεσμό.

Η απάντηση του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες

O αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ξεκαθαρίζει ότι οι «προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, δηλ. και με ηλεκτρονικά μέσα όπως είχαν ζητήσει.

Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε σήμερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος,  στα ερωτήματα που έθεσαν  τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Η απάντηση της ΕΛΑΣ

Η επικοινωνία του προστατευόμενου μάρτυρα «Μαξίμου Σαράφη» με τον επικεφαλής του τμήματος προστασίας Μαρτύρων της Ελληνικής αστυνομίας επιβεβαιώνεται από τη σχετική αλληλογραφία του αρμόδιου αξιωματικού με τις εισαγγελικές αρχές και την προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υποτιθέμενη σκευωρία γύρω από το σκάνδαλο Novartis.
 Παράλληλα, επαναλαμβάνεται στον πιο επίσημο τόνο ότι ο μόνος τρόπος εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων από την ΕΛΑΣ είναι αυτός που προβλέπεται από τη νομοθεσία, δηλαδή με ηλεκτρονικά μέσα για την προστασία της ταυτότητας των μαρτύρων.

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

«Κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη αποτελεί η απάντηση του ‘Αρειου Πάγου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό».

Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.