Ο Φόβος και η Ελπίδα. Και για τη Φθιώτιδα, τι; Του Απ. Καραναστάση

Άρθρο του Αποστόλη Καραναστάση, υποψήφιου βουλευτή Σύριζα Ν. Φθιώτιδας

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες. Σε 10 μέρες από σήμερα έχουμε εκλογές. Εκλογές στις οποίες οδήγησε τη χώρα η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ίδιας της πολιτικής της. Μιας πολιτικής που οδηγεί τη χώρα κατ’ ευθείαν στα βράχια και τις ζωές μας σε ναυάγιο.

Στις εκλογές αυτές, αντίπαλός μας δεν είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός ή τα άλλα κόμματα. Στις εκλογές αυτές, με ευθύνη και επιλογή της κυβέρνησης, αναμετρώνται ο φόβος με την ελπίδα. Είμαστε η ελπίδα και αντίπαλός μας είναι ο φόβος. Ο φόβος που τα κυβερνητικά κόμματα, πανικόβλητα τα ίδια από την απήχηση που έχει ο λόγος και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο, προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να σπείρουν ανάμεσά μας. Και τι δεν ακούσαμε όλον αυτό τον καιρό. Οτι θα φύγουμε ή θα μας διώξουν από το ευρώ, ότι οι τράπεζες δεν θα δίνουν χρήματα, ότι θα γίνει κούρεμα των καταθέσεων, ότι θα χάσουμε τα σπίτια μας, ότι θα πεινάσουμε, ότι, ότι, ότι…

Σαν να μην είναι αυτοί οι ίδιοι, με την πολιτική τους, οι κύριοι υπεύθυνοι που ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, που πάνω από το 30% του κόσμου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που οι συνταξιούχοι φυτοζωούν με συντάξεις πείνας, που τα ασφαλιστικά ταμεία χρεοκόπησαν, που οι μισοί συμπολίτες μας δεν έχουν περίθαλψη, που τα κόκκινα δάνεια έγιναν θηλειά στο λαιμό του λαού, που η χώρα δεν μπορεί να ξεφύγει από το σπιράλ του θανάτου που την πνίγει.

 Όλα αυτά τα ζούμε καθημερινά και τα γνωρίζουμε όλοι. Όπως γνωρίζουμε ότι, σήμερα, υπάρχει ελπίδα και αυτή συμπυκνώνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ξέρουν ακόμη και οι  ίδιοι οι ψηφοφόροι του κυβερνητικού συνασπισμού, που δεν πιστεύουν πιά ότι μπορούν να περιμένουν απ’ αυτόν κάτι καλό και στέκονται δίπλα του – όσοι απέμειναν – από συνήθεια ή από φόβο, θύματα της λεκτικής τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της.

Σε όλα αυτά, σε όλες τις αγωνίες και τα ερωτήματα του λαού έχει ήδη απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας. Εχει ήδη τοποθετηθεί η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Υποσχέθηκαν σκληρή επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανεισμού μας, σε ρεαλιστι-κή βάση, με όρους εθνικής αξιοπρέπειας και χωρίς μονομερείς ενέργειες. Δεν θα επανα-λάβω τις γνωστές μας θέσεις σε όλα τα επί μέρους θέματα. Είναι βέβαιο και το ομολογούν και τα πλέον αρμόδια, επίσημα και έγκυρα χείλη της Ε.Ε. (ο Μ. Σουλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε «να αλλάξουν τα μέτρα λιτότητας» και ο Μπ. Κερε, από τη Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας δήλωσε ότι «θα διαπραγματευτούμε με τη νέα κυβέρνηση που αυτονοήτως θα έχει διαφορετικές αντιλήψεις») ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την διάσωση της χώρας, τον ξέρουμε και θα τον ακολουθήσουμε.    

Θέλω όμως, εδώ, να σας πάω στην επόμενη μέρα. Μετά την διαπραγμάτευση για την ρύθμιση της αποπληρωμής του δανείου, με όρους που θα επιτρέψουν στην κοινωνία να πάρει βαθιά ανάσα, θα δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πολιτική που θα οδηγήσει στην ανακούφιση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και σ’ εμάς – όσους από εμάς έχουν την τιμή να σας εκπροσωπούν στη βουλή – να φροντίσουμε για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Αυτά ακριβώς τα τοπικά προβλήματα θέλω, βοηθούμενος από την εμπειρία που αποκόμισα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, στην τοπική αυτοδιοίκηση και το ΤΕΕ, να αναδείξω.

Πρώτο και κυριότερο, αυτό της ενίσχυσης του νομού μας από κοινοτικά κονδύλια. Δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι όμως, δυστυχώς, αλήθεια, ότι η περιφέρεια Στερεάς και, συνακόλουθα, ο νομός Φθιώτιδας, θεωρούνται πλούσιες (!!!) περιοχές. Ετσι, είμαστε σχεδόν αποκλεισμένοι από τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα 2014 – 2020. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Διαφορετικά ο νομός μας είναι καταδικασμένος να παραμείνει για πολλά χρόνια μακριά από την ανάπτυξη.

Το νοσοκομείο της πόλης, ένα μεγάλο έργο με σύγχρονες προδιαγραφές έχει αφεθεί στην τύχη του. Χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, χωρίς πιστώσεις, θυμίζει ορεινό χειρουργείο σε καιρό πολέμου.

Το Πανεπιστήμιο έφυγε από τη Λαμία αφήνοντας ένα μικρό παράρτημα, το ΤΕΙ βάλλεται από την ίδια την κυβέρνηση. Και όμως, είναι σε όλους γνωστό ότι οι δομές εκπαίδευσης και τεχνολογίας είναι βασικά στοιχεία της ανάπτυξης ενός τόπου.

Η Λαμία είναι από τη γεωγραφική της θέση το σταυροδρόμι της επικοινωνίας της βόρειας με τη νότια και της ανατολικής με τη δυτική Ελλάδα. Ετσι, έγινε και το σταυροδρόμι των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων (ΠΑΘΕ, Ε65). Με τις επαχθείς συμβάσεις παραχώ-ρησης, που από το ΤΕΕ έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει, η Λαμία έγινε πολιορκημένη πόλη. Πολιορκείται από σταθμούς διοδίων και κάθε μετακίνηση ακόμη και μέσα στον νομό έγινε οικονομικά δυσβάσταχτη. Ετσι όμως ανάπτυξη δεν μπορούμε να έχουμε.

Ο σιδηρόδρομος, βασικό στοιχείο των εμπορικών μεταφορών, κατ’ εξοχή μέσο μεταφοράς των λαϊκών στρωμάτων  και συντελεστής ανάπτυξης καθυστερεί εδώ και χρόνια να ολοκληρωθεί. Όμως, δεν υπάρχει ανεπτυγμένο κράτος στον κόσμο χωρίς σύγχρονο σιδηρόδρομο.

Ακούμε να γίνεται λόγος για πρωτογενή παραγωγή και ο νους μας πάει αμέσως στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο νομός Φθιώτιδας, άλλοτε κατ’ εξοχήν γεωργικός νομός, σήμερα υπολείπεται σημαντικά στον τομέα αυτό. Οι συνεταιρισμοί δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε, συκοφαντήθηκαν γι αυτό, η παραγωγή μειώθηκε. Και όμως, με υγιείς συνεταιρι-στικές διαδικασίες και με την κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη (γεωπόνοι, αγροτικά φάρμακα, λιπάσματα, μηχανήματα κλπ.) μπορούμε να έχουμε στο νομό καθετοποιημένη παραγωγή σε επίπεδο ομάδων που να φτάνει μέχρι την απ’ ευθείας εξαγωγή των προϊόντων.

Ο ορυκτός πλούτος της περιοχής είναι μεγάλος. Και σ’ αυτόν τον τομέα η στόχευση πρέπει να είναι η ενίσχυση και ανάπτυξη των μονάδων παραγωγής που υπάρχουν, όπως η ΛΑΡΚΟ, και η επίτευξη της παραγωγής και πώλησης τελικού προϊόντος (π.χ. αλουμίνα ή αλουμίνιο αντί για βωξίτη)

Η γεωθερμία είναι άγνωστη λέξη στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι ο νομός θα μπορούσε να ικανοποιήσει μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών του από αυτή.

Το φυσικό αέριο είναι μια από τις μεγαλύτερες ήττες που έχει υποστεί ο νομός. Ο αγωγός περνάει κυριολεκτικά έξω από την πόρτα μας και δεν μπορούμε να εκμεταλευτού-με την ύπαρξη του για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών. Παρεμβάσεις από το ΤΕΕ, με συμμετοχή μου από τη θέση του Προέδρου του τοπικού τμήματος, απευθύνθηκαν σε ώτα μη ακουόντων. Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει.

Ο νομός είναι γεμάτος από ιαματικές πηγές. Ο ιαματικός τουρισμός θα μπορούσε να εξυπηρετεί από μόνος του τις οικονομικές ανάγκες της περιοχής, με κατάλληλη διεθνή προβολή, δημιουργία σύγχρονων υλικοτεχνικών υποδομών, ξενοδοχειακή και συγκοινω-νιακή υποστήριξη. Είμαστε από τις ελάχιστες – ίσως η μοναδική – περιοχές του πλανήτη με τέτοια συγκέντρωση ιαματικών πηγών.

Το ίδιο σημαντική θα είναι η συνεισφορά στην τοπική οικονομία του ιστορικού και οικολογικού τουρισμού και του αγροτουρισμού. Το τρίγωνο Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος  είναι ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως, ενώ τα βουνά της Οίτης και του Καλλιδρόμου, με την χλωρίδα και την πανίδα τους και ο υδροβιότοπος των εκβολών του Σπερχειού είναι εξ ίσου ελκυστικοί τουριστικοί προορισμοί.

Αφησα για το τέλος ένα θέμα που με αγγίζει προσωπικά, λόγω της επιστημονικής και επαγγελματικής μου ιδιότητας. Η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Ζούμε καθημερινά με την απειλή ισχυρού σεισμού με απρόβλεπτες συνέπειες. Από παλιά επεξεργαζόμαστε στο τοπικό τμήμα του ΤΕΕ απόψεις και σχέδια σχετικά με το θέμα. Πρόσφατα καταλήξαμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση που περιλαμβάνει μέτρα για την προσεισμική προστασία των υφισταμένων κτισμάτων, την λειτουργία της πολιτικής προστασίας στις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό και την διαχρονική μέριμνα της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης αλλά και τον πολιτών για το θέμα. Την πρόταση αυτή την κοινοποιήσαμε στους αρμόδιους φορείς και περιμένουμε την ανταπόκρισή τους. Το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όταν του την γνωστοποιήσαμε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λαμία, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την υιοθέτησε συνολικά.

Ολα αυτά τα θέματα, έχουμε τη γνώση και τη θέληση να τα αντιμετωπίσουμε προς όφελος της κοινωνίας, μέσα από το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν κλείσω, επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, νοιώθω ότι χρωστάω μια εξήγηση σε όσους γνωρίζουν τη μέχρι σήμερα διαδρομή μου στα κοινά και ταυτόχρονα μια απάντηση σε σχετικά σχόλια που ακούγονται για την πολιτική αφετηρία μου, ακόμη και από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μυστικό, αντίθετα είναι κάτι που με κάνει υπερήφανο, ότι από τα φοιτητικά μου ακόμη χρόνια, εμπνέομαι από τις ιδέες του χώρου που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «δημοκρατική αριστερά». Για πολλά χρόνια, το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε τον χώρο αυτό και συνέβαλε πραγματικά στην εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα, στην ανάπτυξή της και στην ανακούφιση των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων από τις πολιτικές της δεξιάς που κυβερνούσε για δεκαετίες τον τόπο. Όμως, από κάποια στιγμή και μετά, στον χώρο του ΠΑΣΟΚ επικράτησαν καθεστωτικές αντιλήψεις και γενικά ξέφυγε από τα ιδεολογικά δεδομένα που το είχαν οδηγήσει στον ηγετικό ρόλο στον προοδευτικό χώρο. Ετσι, σήμερα, μεγάλο μέρος όσων ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, μαζί τους κι εγώ, εκφραζόμαστε από άλλους χώρους και πολιτικά σχήματα. Δεν στερηθή-καμε, προφανώς, όλοι εμείς, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επειδή έπαψε να μας εκφράζει το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα ούτε χρειαζόμαστε τα αλήστου μνήμης πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων για να αποδείξουμε την ιδεολογική μας «καθαρότητα». Προσωπικά, αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να βοηθήσω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου την προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας και αυτό θα κάνω με όλες μου τις δυνάμεις. Και δεσμεύομαι ενώπιον του Φθιωτικού Λαού, να φέρω σε πέρας την υποχρέωσή μου απέναντί του ή – αν δεν τα καταφέρω – να φύγω.

Φίλες και φίλοι, η Φθιώτιδα είναι μικρός τόπος. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας καλά. Είμαι ένα κομμάτι από σας. Μαζί μεγαλώσαμε, δουλέψαμε, πονέσαμε, διασκεδάσαμε.

Σας ζητώ, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, χωρίς κανένα φόβο αλλά με πολύ πάθος να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς μου παράλληλα, με τον έναν από τους δύο σταυρούς προτίμησης που διαθέτετε, τη δυνατότητα να είμαι μεταξύ αυτών που θα σας εκπροσωπήσουν στη Βουλή.

Πηγή: Λαμιακός Τύπος

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.