Μονταζιέρα στα Τέμπη. Του Λουκά Αποστολίδη

Τέμπη: «Τα σύκα, σύκα και η σκάφη σκάφη» Ρίτσος

“Προς αποκατάσταση της αλήθειας των γεγονότων για τη  «μονταζιέρα», τα «μπαζώματα» και τις ανομολόγητες ενοχές της πολιτικής ηγεσίας», ο συνήγορος συγγενών θυμάτων των Τεμπών και επικεφαλής της περιφεριεακής παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά» , Λουκάς Αποστολίδης, αναφέρει  τα εξής:

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι QQPYZaNpAt5X.jpg

1ο. «μονταζιέρα». Ήταν το δημοσίευμα όντας μονταρισμένο, για λόγους εκδοτικούς ή επικοινωνιακούς, όπως θα ήθελε η εξουσία;

Δεν βρέθηκε ακόμη ο «ποντικός». Από τον Μάρτιο του 2023 μετά από καταγγελίες ανέλαβε η εισαγγελία στο Πρωτοδικείο Αθηνών να κάνει σχετική έρευνα. Ο εισαγγελέας που χρεώθηκε την υπόθεση, Καραχάλιος Νικόλαος, πιστεύω να προχωρήσει άμεσα την έρευνα. Ως συνήγορος παθόντων με υπόμνημά μου είχα ζητήσει  απότον εφέτη ανακριτή να διερευνήσει το θέμα. Ο εφέτης ανακριτής παρενέβη και ο εισαγγελέας με ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους, παρέλαβε το ηχογραφημένο υλικό διαλόγων στην κρίσιμη περίοδο, 28/03/2023.

Είναι λογικό, δίκαιο και απαραίτητο για την δικαστική έρευνα να «βρεθεί» ο ποντικός  και να καταλογισθούν οι ευθύνες, διότι στοιχειωδώς δεν σεβάστηκε τους νεκρούς και εξυπηρέτησε επικοινωνιακά συμφέροντα πολιτικά και οικονομικά. Αν δεν γινόταν η συζήτηση στη Βουλή ουδείς φαίνεται θα ασχολείτο με το θέμα αυτό. Αυτή είναι η αναμφισβήτητη αλήθεια. Και ως παράπλευρες απώλειες είχαμε «ρωγμές» στο σκάφος της εξουσίας και παραίτηση δύο υπουργών.

2ο. « μπαζώματα». Λένε οι κυβερνώντες, χώμα ήταν τι σημασία έχει!!! 

Να το απομακρύνουμε να σώσουμε τραυματίες και να ανέβρουμε νεκρούς. Το έργο ξεκίνησε μετά τις 4:30 με 5:30 το πρωί της 1ης Μάρτη 2023. Δύο – τρείς μέρες συντρίμμια και χώματα μεταφέρονταν δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά στο «Κουλούρι». Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς πως ψάχνανε τρεις μέρες  για τραυματίες και νεκρούς. Η πικρή πραγματική αλήθεια ήταν ότι αλλοιώθηκαν πλήρως τα ίχνη των συνθηκών τέλεσης του εγκλήματος. Μετά από τη «σκούπα» συντριμμιών των αμαξοστοιχιών και των χωμάτων στο κρίσιμο πεδίο του δυστυχήματος, πέρασαν μήνες και μήνες  μέχρι τον Νοέμβρη του 2023 για να μπορέσουν συγγενείς και πραγματογνώμονες να περισυλλέξουν τα «κτερίσματα»  των χαμένων παιδιών τους (προσωπικά είδη, κινητά, χρυσαφικά, τσάντες κ.α) που έχουν για τους ίδιους αμύθητη και αναντικατάστατη αξία.

Ο Εφέτης ανακριτής έκρινε ότι τα «εναποτεθέντα» στο σημείο αδρανή υλικά (συντρίμια σιδερικών και χώμα) αποτελούν πειστήρια της διεξαγόμενης ανακριτικής έρευνας  για το δυστύχημα, είναι αναγκαίο να διερευνηθούν πρωταρχικά, για την τυχόν ανακάλυψη – ανεύρεση  χημικών ουσιών και αυτών συνέπεια της προκληθείσας από τη βίαιη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών ισχυρής ανάφλεξης  και της εν συνέχεια πρόκλησης πυρκαγιάς. Δηλαδή δεν ήταν απλά «χώματα».

Επίσης, επισημαίνει ο ανακριτής ότι  ο όγκος των αδρανών υλικών (χώματα κλπ) «όπου και φυλάσσονται πρέπει να διερευνηθούν – ελεγχθούν   προκειμένου να διαπιστωθεί αν τυχόν υφίσταται στο χώρο που εναποτέθηκαν, καθώς και στα ίδια αυτά ανθρώπινα υπολείμματα – ίχνη ή βιολογικό υλικό. Γι’ αυτό φωνάζουν οι συγγενείς  όχι στο «μπάζωμα» και σωστά κρίνουν, διερευνούν και ελέγχουν οι ανακριτικές αρχές. Και μετά τη φασαρία των γονιών και των συνηγόρων, μετά από ένα χρόνο πληροφορούμαστε ότι και σε τοποθεσία «Πηγάδια» ο ανακριτής άμεσα ενημέρωσε δεόντως ότι: «απαιτείται να διενεργηθεί έρευνα και των ανακαλυφθέντων εώς  21/3/24 στη θέση Ευαγγελισμού αδρανών υλικών, που μεταφέρθηκαν εκεί από την 1ηέως 3η  Μαρτίου 2023» Περί τα 20 με 25 φορτηγά ήταν στο έλεος της σιωπής και των καιρικών συνθηκών.

Διατάχθηκε με τη διάταξη 7/2024, διενέργεια ειδικής πραγματογνωμοσύνης στις 26/3/2024. Συνεπώς εκεί στα «χώματα» υπάρχει κάποιο μυστικό: ανθρώπινα υπολείμματα – ίχνη ή βιολογικό υλικό», καθώς και χημικών ουσιών, συνέπεια των οποίων οι ισχυρές αναφλέξεις και πυρκαγιές πυρπόλησαν και εξαύλωσαν ανθρώπινα νεανικά σώματα.

3ο. «Οι εντολές για τα μπαζώματα»

Για τη νομιμότητα της επιχείρησης, γονείς και συνήγοροι ρωτάνε (μάταια;) ποιος εισαγγελέας έδωσε εντολή για την επιχείρηση και την αλλοίωση των συνθηκών της τραγωδίας;

Οι επιχειρούντες – πυροσβέστες, τροχαία, περιφέρεια, από πού πήραν εντολές; (3 μέρες δούλευαν για να ψάξουν δήθεν τραυματισμένους ή νεκρούς;). Είναι δυνατό να μην έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία και υπό τις οδηγίες της να ενεργούν; Ποιος έδωσε την εντολή;

Γιατί μετά από 8 μήνες, αλλά και ένα χρόνο, οι ανακριτικές αρχές ερευνούν με πραγματογνώμονες τα «μπάζα»; Την επομένη της τραγωδίας και ο υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος από το γραφείο του κ. Πρωθυπουργού δημόσια (TV) ενημερώνει πως στα Τέμπη βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο και ενεργεί. Με εντολή ποιανού;

4ο. Οι δικογραφίες απαγγέλουν κατηγορίες σε 50 και πλέον άτομα και φωτογραφίζουν τις πολιτικές ηγεσίες από το 2016 έως το 2023 για ευθύνες πολιτικές και ποινικές.

Είναι αδιανόητο για την κοινή λογική, από κάτω να «χορεύουν» κυριολεκτικά τα ποντίκια σε οργανισμούς και πρόσωπα του ΟΣΕ της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic train και η πολιτική ηγεσία  να κάνει πως δεν «άκουσε, δεν είδε» και να ισχυρίζεται σήμερα ότι δεν έχει ευθύνες. Ελπίζω το φθινόπωρο ενώπιον της ανακριτικής κρίσης να λάμψει όλη η αλήθεια.

Στελέχη διευθυντικά, συνδικαλιστές, η Αρχή Διαφάνειας με υπομνήματα και καταγγελίες από το 2019 – 2020,  ενημέρωναν την πολιτική ηγεσία για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Ο κ. Καραμανλής από το 2019 «ούτε άκουσε ούτε είδε», ούτε ενδιαφέρθηκε για την κατάσταση ασφαλείας στον σιδηρόδρομο. Ο κόσμος «τόχε τούμπανο και η ηγεσία κρυφό καμάρι». Στη Βουλή όμως μια βδομάδα πριν με τη λέξη «ντροπή» κατακεραύνωνε την αντιπολίτευση που τολμούσε να αμφισβητήσει την ασφάλεια του σιδηρόδρομου. Αργά η γρήγορα πιστεύω η Δικαιοσύνη θα χτυπήσει την πόρτα της πολιτικής ηγεσίας. Το πικρό ποτήρι – αίτημα της προανακριτικής θα γευτούνε όσοι το αρνούνται.

5ο. Η Ευρωπαϊκή δικογραφία καταγράφει τον κ. Καραμανλή όχι ως θεατή αυτών των εξελίξεων, αλλά ως ενεργό συμπαραστάτη σε αιτήματα της αναδόχου εταιρείας. 

Αφού το 2020 υπογράφει ο ίδιος παράταση της σύμβασης για 7η φορά, ακολουθεί και άλλη παράταση η 8η το 2021. Και ως του θαύματος αυτή την περίοδο υπογράφεται το 2021 η 1ηΣΣΕ με 13.500.000 ευρώ στην ανάδοχο εταιρεία και ένα μπόνους (σταλιές) 3.200.000 ευρώ. Σ’ αυτό το πεδίο φωτογραφίζονται με ονοματεπώνυμο ευθύνες πολιτικές και ποινικές, διότι η εισαγγελέας θεωρεί ότι οι παραπάνω ενέργειες προσβάλλουν τη νομιμότητα σχετικά με την εκπλήρωση των αρχικών όρων της σύμβασης.

Λουκάς Θ. Αποστολίδης

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.