Ημερολόγιο αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και στην Εύβοια

Από την 1η Ιανουαρίου του 1994, από τα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού, την επαρχία Τσιάπας, οι κοινότητες των Ζαπατίστας στέλνουν μήνυμα αντίστασης και ελπίδας σε όλο τον πλανήτη.

Αντίστασης στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό και την ιεραρχία, ελπίδας που δεν μένει στα λόγια, δεν υπόσχεται –εδαφικοποιεί στο σήμερα την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη, την αυτοργάνωση της ζωής, την αυτονομία. Πρόσφατα, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Ζαπατίστας (EZLN) ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο του 2021 αρκετές από τις διαφορετικές αντιπροσωπείες του θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη, «επιδιώκοντας όχι διαφορά, όχι υπεροχή, ούτε προσβολή, πολύ λιγότερο επιδιώκοντας συγνώμη και οίκτο. Θα πάμε να βρούμε αυτό που μας κάνει ίσους».

Το ταξίδι αναμένεται να έχει σταθμό και την Ελλάδα, ιδιαίτερα στα κρίσιμα μέτωπα όπου η επιθετική «ανάπτυξη» λεηλατεί φυσικούς πόρους, έδαφος, μνήμη, την ίδια τη ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό το ημερολόγιο των Ζαπατίστας για το 2021 είναι αφιερωμένο σε αυτό το κοινό ταξίδι.  Με μήνυμά του: Το εμβόλιο για τον Covid-19: Όχι στον καπιταλισμό – Ναι στον νέο κόσμο. «Αυτή είναι η δέσμευσή μας: Απέναντι στα δυνατά τρένα, τα κανό μας. Απέναντι στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, οι φλογίτσες που εμπιστεύτηκαν οι γυναίκες ζαπατίστας στις γυναίκες που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο. Απέναντι στα τείχη και τα σύνορα, η συλλογική μας πλεύση. Απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, το κοινό μας χωράφι. Απέναντι στην καταστροφή του πλανήτη, ένα βουνό που ταξιδεύει αξημέρωτα».

Επειδή αισθανόμαστε τον αγώνα των Ζαπατίστας για Γη και Ελευθερία και δικό μας αγώνα, επειδή η μάχη από τη Δίρφη και το Ξεροβούνι μέχρι τον βυθό του Ευβοϊκού δεν έχει ακόμη κριθεί, επειδή η μάχη για τη διάσωση-ανάδειξη του Κολοβρέχτη δεν αδιαφορεί απέναντι σε όσους αγωνίζονται με αξιοπρέπεια ενάντια στην επέλαση των αιολικών, τις εξορύξεις της ΛΑΡΚΟ, την προστασία του νερού και του δημόσιου χώρου, πλάι σε όσους καλλιεργούν με μεθόδους που σέβονται τη γη και τους φυσικούς κύκλους,

η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη ανακοινώνει ότι διαθέτει στο κοινό της Εύβοιας το ημερολόγιο για τους Ζαπατίστας. Η τιμή του είναι 5 ευρώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: kolobrextissos@gmail.com, ΤΗΛ.: 6945166572 και 6978111449.

Τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν στις αυτόνομες ζαπατίστικες κοινότητες.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.