Το ΜέΡΑ25 για το Αναπτυξιακό ν/σ ΄Αγωνι: «Καίω τα δάση χτίζω μεζονέτες, θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες»

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Οι πρώτες διατάξεις που έχουν διαρρεύσει κυβερνητικοί κύκλοι στα φιλικά τους μέσα είναι τουλάχιστον τρομακτικές: αφορούν ουσιαστικά την απελευθέρωση της δόμησης στους αιγιαλούς και τη σύσταση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, όπου ουσιαστικά μιλάμε για ένα Χρηματιστήριο Συντελεστών Δόμησης.

Πρόκειται για το μοντέλο ανάπτυξης της χούντας: χτίζουμε σα να μην υπάρχει αύριο, δεν λογαριάζουμε συντελεστές δόμησης – υπευνθυμίζουμε πως επί Χούντας χτίστηκαν οικοδομές-τέρατα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον Πύργο Αθηνών, και φυσικά εμφανίστηκαν τα πρώτα τουριστικά μεγαθήρια χτισμένα πάνω στον αιγιαλό – χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίσμα-φάντασμα στην Αλθέα στο Λαγονήσι.

Αιγιαλός

Το ρεπορτάζ του ομίλου Αλαφούζου που διαρρέει τις επίμαχες διατάξεις, είναι γραμμένο με τρόπο ξεδιάντροπα ειλικρινή και υφέρπον πανηγυρικό.

Παραθέτουμε ενδεικτικά την πιο ανατριχιαστική φράση από το σχετικό άρθρο της εφημερίδας:

«Οι ρυθμίσεις είναι στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακτογραμμή εις βάρος της κοινοχρησίας της. Μάλιστα, περιλαμβάνει και ρύθμιση με την οποία ο (δημόσιος) παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται«.

Συγκεκριμένα:

• Καταργείται η ρύθμιση με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

• Καταργείται ρύθμιση που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού (μη συνυπολογιζόμενου τυχόν δυσπρόσιτου τμήματός του) τον χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα. Επανέρχεται αντ’ αυτού η ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων ανάμεσα στις διαδοχικές παραχωρήσεις, που μπορούν να καλύψουν την υπόλοιπη παραλία.

• Ο (εξ ορισμού δημόσιος, εκτός αν υπάρχουν ιδιωτικά δικαιώματα) παλαιός αιγιαλός παύει να θεωρείται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και υποχρεωτικά κοινόχρηστος. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και δύναται να παραχωρείται και να οικοδομείται.

• Ως προς το μίσθωμα για την απλή χρήση ενός αιγιαλού, προτείνεται να υπολογίζεται όχι η αντικειμενική και μισθωτική αξία του πλησιέστερου ακινήτου, αλλά του πλησιέστερου εκτός σχεδίου ακινήτου. Η ρύθμιση αυτή είναι δεδομένο ότι θα μειώσει τα μισθώματα, άρα τα έσοδα του Δημοσίου.

• Στις περιπτώσεις στρατηγικών επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο, αλλά και σε παρακείμενο χώρο.

• Δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.

• Σήμερα, η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας (όχθης, πυθμένα κ.λπ.) απαγορεύεται, εκτός αν επιβάλλεται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, υγείας ή προστασίας αρχαιοτήτων και περιβάλλοντος. Με νέα ρύθμιση, το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και σε περιπτώσεις «ασφάλειας βιομηχανικών ή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων», μια επιδεχόμενη πολλές ερμηνείες αναφορά.

• Καταργείται ρύθμιση με την οποία δινόταν δυνατότητα ανάκλησης της παραχώρησης ενός αιγιαλού, προς αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του.

• Παρατείνεται αυτοδικαίως η χρήση αιγιαλού όταν αφορά έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, όσο χρόνο υφίσταται το σχετικό δικαίωμα.

Να σημειώσουμε βέβαια πως τα παραπάνω δεν είναι σίγουρο πως θα συμπεριληφθούν στο ν/σ, η κυβέρνηση μετρά αντιδράσεις αυτή τη στιγμή.

Ψηφιακή Τράπεζα Γης Χρηματιστήριο Συντελεστών Δόμησης όπως θα ήταν ένας πιο ακριβής τίτλος)

Εδώ έχουμε έναν νέο κύκλο νομιμοποίησης αυθαιρέτων, μέσω της αγοράς συντελεστή από ακίνητα που δεν δύνανται να χτίσουν το σύνολο των τμ που δικαιούνται βάσει συντελεστή. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες δεσμευμένων ακινήτων που παίρνουν περαιτέρω οικοδόμησης αλλά δεν δύνανται να χτίσουν, βλ. Ερείπια Διατηρητέα με 100 ιδιοκτήτες, πωλούν τον συντελεστή – ονομαζόμενοι ως προσφέροντες συντελεστή, στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων, προσθήκες ως επί το πλείστον είτε με κλείσιμο μπαλκονιών είτε με πανωσηκωματα. Χαρακτηριστικά υπολογίζεται πως τα δεσμευμένα ακίνητα αυτής της κατηγορίας αντιστοιχούν συνολικά σε 3 εκ. τμ!!! Οι προεκτάσεις είναι τεράστιες και επεκτείνονται σε πολλά ζητήματα: τα αυθαίρετα κτίσματα αυτού του είδους, που θα αγοράσουν συντελεστή, ανέρχονται σε συνολικό εμβαδόν 400 χιλιάδων τμ. Μένει επομένως συντελεστής απούλητος. Αυτό ανοίγει την πόρτα για συνέχιση αυτής της πρακτικής. Χτίζω, αγοράζω συντελεστή, τελείωσα. Έχουμε δλδ μια ντε φάκτο διασάλευση του γενικότερου πολεοδομικού/χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας. (εδώ σχετικό άρθρο με τις εν λόγω διαρροές)

Επίσης εγείρονται ζητήματα με το τι θα απογίνουν τα διατηρητέα και τα ακίνητα που θα πουλήσουν τον συντελεστή μελλοντικά, κλπ.

Είναι διαβολική η σύμπτωση που το συγκεκριμένο ν/σ φέρει την υπογραφή του δηλωμένου υποστηρικτή της Χούντας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εφαρμόζει το ίδιο αναπτυξιακό μοντέλο με τα είδωλά του – οι ομοιότητες με τον 395/68 αναπτυξιακό νόμο της Χούντας «περί του ύψους των οικοδομών και του συστήματος της ελευθέρας δομήσεως» είναι πρόδηλες.

Τέλος, δεν μπορούμε να μη στηλιτεύοσυμε για άλλη μια φορά την υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία από τη μία διατρανώνει επικοινωνιακά την περιβαλλοντική της ευαισθησία και στην πράξη, στα νομοθετήματα και τις πολιτικές που εφαρμόζει αδιαφορεί πλήρως για το περιβάλλον, ζημιώνοντάς το, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας για κάποιες «αρπαχτές» των εντολέων τους ολιγαρχών.

*Ο τίτλος είναι στίχος από το τραγούδι του Τζίμη Πανούση «Νεοέλληνας».

ΠΗΓΗ: https://mera25.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.