Ο ΕΟΔΥ δίνει πλασματικά στοιχεία για τα κρούσματα σύμφωνα με δημοσιεύματα- Διαψεύδει η κυβέρνηση, εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση

Δυο κυριακάτικα δημοσιεύματα εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία ο ΕΟΔΥ  ανακοινώνει λανθασμένα και ελλιπή στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού  στη χώρα βάζουν «φωτιά» στην κυβέρνηση.  Το ζήτημα αυτό φέρεται να έχει προκαλέσει ρήγματα στη σχέση των επιστημόνων και της κυβέρνησης και ήδη αναζητούνται ευθύνες ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις.

Από την πλευρά τους πάντως τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο ΕΟΔΥ διαψεύδουν κατηγορηματικά τις αποκαλύψεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρουσμάτων που φτάνει στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είναι πλασματικός, με την Επιτροπή, να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό νοσούντων με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα που καλούνται να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν.

Ειδικότερα, τόσο στο δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας», όσο και σε αυτό του «Βήματος της Κυριακής» γίνεται λόγος για ένα «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται να έχουν κενά και να μην είναι τα ημερήσια πραγματικά.

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατία» , το συγκεκριμένο «παράλληλο» σύστημα, που έχει στηθεί από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα σε συνδυασμό με ιδιωτική εταιρεία, ενημερώνει με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα, ενώ, όπως αναφέρει το «Βήμα» , αν ο εντοπισμός του κρούσματος γίνει από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρεί με άλλη λογική και κυρίως με άλλο ρυθμό, καθώς φιλοδοξεί να κατασκευάσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα μητρώου ασθενών.

Σύμφωνα και πάλι με το «Βήμα», γιατροί που είχαν πρόσβαση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ, ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ να αποτελούν στην πραγματικότητα μια «πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής συλλογής».

 Αμφότερες οι εφημερίδες, αναφέρουν πως το συγκεκριμένο γεγονός, έχει σημαντικές συνέπειες και και εντός της κυβέρνησης. Μάλιστα,ο τόσο από την πλευρά του Σωτήρη Τσιόδρα όσο και του Νίκου Χαρδαλιά υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο με το οποίο λειτουργεί ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, προσωπική επιλογή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Μετά τα δημοσιεύματα εξέδωσαν ανακοινώσεις τόσο  ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ 25  ζητώντας εξηγήσεις.

Εισαγγελική παρέμβαση  ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«H εισαγγελική παρέμβαση για απόκρυψη, συσκότιση και διαστρέβλωση στοιχείων είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή σχετικά σημερινά δημοσιεύματα και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα.  Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: 

«Ο κ. Πέτσας μέχρι στιγμής δεν έχει πει ψέματα μόνο για το από πού ανατέλλει ο ήλιος. Οπότε ο λόγος του δεν έχει καμία αξία γιατί επί 8 μήνες διαψεύδεται καθημερινά από την ίδια την πραγματικότητα.

Ωστόσο σήμερα έχουμε δύο εφημερίδες οι οποίες, όχι μόνο δείχνουν εγκληματικά λάθη διαχείρισης της πανδημίας με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων συναθρώπων μας καθημερινά, αλλά και κάτι χειρότερο: ότι μαγειρεύονται στοιχεία με πολιτική σκοπιμότητα για να μην αναδειχθεί το ακριβές μέγεθος της τραγωδίας που ζούμε.

Πλέον τον λόγο πρέπει να έχει η δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι η εισαγγελική παρέμβαση για απόκρυψη, συσκότιση και διαστρέβλωση στοιχείων είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η κυβέρνηση θα πρέπει σήμερα κιόλας να μοιράσει στα κόμματα της Βουλής τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής, που αρνείται εδώ και έξι μήνες.»

 ΜέΡΑ 25: Οι αποκαλύψεις για το παράλληλο σύστημα του ΕΟΔΥ είναι τρομακτικές, η κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις

Ο εκπρόσωπός Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης έκανε την παρακάτω δήλωση για τις αποκαλύψεις: Τα όσα αποκαλύπτουν σήμερα οι κυριακάτικες εφημερίδες “Βήμα” και “Δημοκρατία” είναι εξαιρετικά σοβαρά και η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις. Είναι δυνατόν η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να λάμβανε πλασματικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ; Είναι δυνατόν να έχει δημιουργηθεί ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής και ελέγχου των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ; Μήπως για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας εξυμνούσε την Τετάρτη αίφνης τον ΕΟΔΥ; Είναι αδιανόητα τα όσα αποκαλύπτονται και οι ευθύνες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης συλλογικά, τεράστιες. Πρέπει άμεσα να υπάρξει δημόσια πρόσβαση και διαφάνεια σε όλα τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ και να δημοσιεύονται όλα τα πρακτικά τόσο των υπηρεσιακών επιτροπών, όσο και των επιστημονικών. Να σταματήσει η Κυβέρνηση να εργαλειοποιεί τους επιστήμονες και τους επίσημους οργανισμούς υγείας της χώρας, εν μέσω κιόλας 2ου κύματος πανδημίας

ΚΙ.ΝΑΛ:Ντροπή. Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως «από σημερινά δημοσιεύματα, φαίνεται ότι το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία. Δείχνει τον ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας. Τα έκαναν δηλαδή θάλασσα με λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και τώρα ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα».

Και καταλήγει πως «γιατί το Μαξίμου δεν ήξερε τίποτα! Ντροπή. Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν θα έρθει η ώρα όμως θα τους καταλογιστούν».

Μαξίμου: fake news τα δημοσιεύματα

Σε υψηλούς τόνους απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του Στέλιου Πέτσα, κάνοντας λόγο για fake news.

«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει  μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Έλληνες. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας» κατέληξε. 

Διαψεύδει  τα δημοσιεύματα ο ΕΟΔΥ

Στην απάντησή του ο ΕΟΔΥ διαψεύδει «κατηγορηματικά» τα περί διπλού μητρώου τονίζοντας ότι: «Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.

Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19)» του ΕΟΔΥ».  Παράλληλα, δηλώνει ότι η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ήταν και παραμένει άριστη.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.