Μη ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής για άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων – Αρχίζει η τηλεκπαίδευση για Γυμνάσια και Λύκεια

Θετική εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων  για  άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, ακόμα και στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, έπειτα από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης. Αρχίζει σήμερα η τηλεκπαίδευση για Γυμνάσια και Λύκεια

Μη ομόφωνη η απόφαση της Επιτροπής για άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν  τα  μέσα ενημέρωσης, η θετική απόφαση στην Επιτροπή Λοιμοξιολόγων για άνοιγμα των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων τη Δευτέρα δεν ελήφθη ομόφωνα, καθώς αρκετά από τα μέλη της εξέφρασαν αντιρρήσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις επιβαρυμένες περιοχές. Ακόμα, αναφέρεται πως η συνεδρίαση έλαβε χώρα με συμμετοχή και της Νίκης Κεραμέως, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης.

Στη σημερινή συνεδρίαση, στο επίκεντρο του προβληματισμού της επιτροπής ήταν κυρίως το αν θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία σε μέρη της χώρας με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Ένα κομμάτι των ειδικών σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετήθηκε εντελώς κατά του ανοίγματος των σχολείων, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί το αν και εφόσον πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στα τέλη του μήνα, κάποιοι λοιμωξιολόγοι πρότειναν να γίνει ο διαχωρισμός των σχολείων ανά ζώνες, αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο σε κάθε περιοχή και τα σχολεία στις «κόκκινες περιοχές» να παραμείνουν κλειστά.

Υπενθυμίζεται ότι σε καθεστώς σκληρών περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι περιοχές της δυτικής Αττικής, Ασπρόπυργος και Ελευσίνα, καθώς και οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου, Παλαιόκαστρου του Δήμου Σητείας, Νέδας Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Ροδόπης, Αλιάρτου-Θεσπιέων της Βοιωτίας. Επίσης, η Κοινότητα Σπερχειάδας και ο Δήμος Μακρακώμης Φθιώτιδας, η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της Φλώρινας και η Κάλυμνος.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, προηγήθηκε η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της οποίας προηγήθηκαν δηλώσεις αμφισβήτησης της εν λόγω απόφασης από  κυβερνητικά στελέχη  που αφορούν ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ρευστά. Παράλληλα αναφέροντας τα σχολεία σημειώνεται πως δεν υπάρχουν βεβαιότητες, με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, η οποία είχε συνεδριάσει προ ημερών και είχε εισηγηθεί το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 11 Ιανουαρίου, να συνεδριάζει εκ νέου τη Παρασκευή για να επανεξετάσει τα νέα δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης είχε αναφέρει πως «η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών. Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc (επί τούτου) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Επίσης η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της»,  και πρόσθεσε ότι «η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις».

Ακόμη, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό.

 Σύμφωνα με  πληροφορίες , η  Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επέμεινε και κατά την παρουσία της στην τηλεδιάσκεψη στην επιθυμία του υπουργείου να ανοίξουν τα σχολεία παντού χωρίς εξαιρέσεις. Παρόλα αυτά, το τι θα γίνει τη Δευτέρα παραμένει ένας γρίφος, με την ελπίδα την Παρασκευή να υπάρχει καθαρότερη εικόνα.

Αρχίζει σήμερα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση  σε Γυμνάσια και Λύκεια

Την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης αρχίζουν από σήμερα, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, τα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η μείωση της ύλης για τα μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου.

Το ερώτημα που απασχολεί τώρα το υπουργείο Παιδείας είναι πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια για τα δια ζώσης μαθήματα. Πάντως, η επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν φαίνεται ακόμα ορατή, καθώς εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας με περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, μετά τις γιορτές

Πως θα μετακινούνται γονείς και μαθητές

Με νέα βεβαίωση που θα λάβουν από τα σχολεία και με το απαραίτητο SMS  με κωδικό 4, θα μπορούν από τη Δευτέρα να συνοδεύουν τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα σχολεία οι γονείς και κηδεμόνες.

Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, θα χρειαστεί οι γονείς να λάβουν νέες βεβαιώσεις από τα σχολεία με νέες ημερομηνίες.

 Η πλατφόρμα για προληπτικά τεστ  για εκπαιδευτικούς

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί. Εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει ήδη να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορoνοϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr , ενώ έχουν προγραμματιστεί και τα πρώτα ραντεβού για σήμερα.

Στην πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο μαθητής λυκείου ή ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να υποβληθεί σε τεστ σε 386 σημεία στη χώρα. Για όσους αιτηθούν να κάνουν έλεγχο για COVID-19 θα τηρηθεί αυστηρά χρονική προτεραιότητα. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με προϊόντα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τα τεστ θα είναι δειγματοληπτικά δεν θα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.