Χαρδαλιάς: Στο «βαθύ κόκκινο» και η Φωκίδα- Διευκρινίσεις για ΚΤΕΟ και γάμους

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται από αύριο στις 6 το πρωί η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας καθώς και ο δήμος Ανωγείων, όπως ανακοίνωσε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Τα κρούσματα στο Δήμο Ανωγείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε 2 ημέρες. Παράλληλα, ο 14ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στο δήμο είναι 588 ο δείκτης, όταν το όριο συναγερμού του Ευρωπαϊκού ECDC είναι 150. Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 19 στις 27 Φεβρουαρίου σε 59 χθες, ενώ το εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης έχει φτάσει στο 240%.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, αναστέλλεται η ένταξη της περιφερειακής Ενότητας Λάρισας από αύριο στο «βαθύ κόκκινο» λόγω του δεύτερου και εξίσου ισχυρού σεισμού των 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε χθες. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, εξετάζουμε τα δεδομένα, ενημερωνόμαστε διαρκώς για την πορεία των ελέγχων και της αποκατάστασης των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή και είμαστε σε διαδικασία μελέτης εντός του Σαββατοκύριακου ενός ειδικού πλαισίου με έμφαση φυσικά στα ζητήματα δημόσιας υγείας, αντιλαμβανόμενοι όμως και τις ιδιαίτερες περιστάσεις και ανάγκες. Πλαίσιο που σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε από Δευτέρα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα έδωσε διευκρινίσεις για την μετάβαση σε ΚΤΕΟ καθώς και για την τέλεση γάμων. Για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία). Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 (ή έντυπη βεβαίωση) καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.

Όσον αφορά την τέλεση γάμων, αυτή θα επιτρέπεται με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Η άρση της αναστολής των τελετών γάμου προέκυψε ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής υπέρ του αιτήματος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε «τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξημένο ιικό φορτίο που παρουσιάζουν κάποιες περιφερειακές ενότητες στη χώρα. Συγκεκριμένα, το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (ιδιαίτερα δε στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης), στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας (και ιδιαίτερα στο Δήμο Αλεξάνδρειας), καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης. Στις περιοχές αυτές οι δείκτες του μέσου όρου των 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους καθώς και των 7 ημερών, σιγά-σιγά επιδεινώνονται και πλησιάζουν το επίπεδο του συναγερμού.

Ο κ. Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή και απηύθυνε έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων, ειδικά σε αυτές τις περιοχές. «Είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα, πόσο μάλλον που οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές έχουν ταλαιπωρηθεί πρόσφατα από τέτοιου είδους πρόσθετα περιοριστικά μέτρα», τόνισε.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.