«Φούσκωσε» ο Σπερχειός – Σε απόγνωση οι αγρότες του κάμπου

H μεγάλη βροχόπτωση στη δυτική Φθιώτιδα τις τελευταίες ημέρες «φούσκωσαν» τον Σπερχειό.

Με απόφαση της Πολίτικης Προστασίας έκλεισε το πρωί της Δευτέρας 6 Απριλίου η πρόσβαση από Λαμία προς Γοργοπόταμο και Φραντζή στο ύψος του Φραντζόμυλου, εξαιτίας υπερχείλισης των υδάτων του Σπερχειού ποταμού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων προσωρινά διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς και αναμένονται νέες οδηγίες από τις Αρχές που παρακολουθούν το φαινόμενο.

Την ίδια ώρα ευχάριστα είναι τα νέα δυτικότερα, καθώς δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία η γέφυρα του Περιβολίου.

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης από αγρότες και καλλιεργητές του κάμπου της Λαμίας που βρέθηκαν και πάλι στο έλεος της κακοκαιρίας που έπληξε την αγροτική τους παραγωγή τις τελευταίες ημέρες. ‘Δεν αντέχουμε άλλο , τα χωράφια μας πλημμυρίζουν και καταστρέφονται οι περιουσίες μας κάθε φορά που ένα κύμα κακοκαιρίας χτυπά την περιοχή μας ».

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη των απαραίτητων έργων υποδομής που παρατηρούνται χρόνια στην περιοχή , ξύπνησαν και πάλι τον εφιάλτη των παραγωγών που δεν είναι άλλος από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τα οποία υποφέρουν επί μια δεκαπενταετία τα αγροτικά νοικοκυριά των τοπικών κοινοτήτων του Μοσχοχωρίου , του Γοργοποτάμου , της Δαμάστας και της Ηράκλειας , χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί κάποια λύση . Οι αγρότες του κάμπου της Λαμίας φαίνεται να πληρώνουν βαρύ τίμημα από την ανάγκη κατασκευής έργων εθνικής σημασίας .

Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν στην περιοχή έργα εθνικής σημασίας όπως ο νέος αυτοκινητόδρομος της ΠΑΘΕ , η νέα σιδηροδρομική γραμμή , ο Ε-65 και ο αγωγός για το φυσικό αέριο , έχει επιδεινώσει τα προβλήματα καθώς ολόκληρη η περιοχή δεν διαθέτει την απαραίτητη αντιπλημμυρική προστασία , με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες αγρότες που ζουν και καλλιεργούν τα χωράφια τους στην περιοχή να έχουν εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Όπως πληροφορηθήκαμε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η Περιφέρεια έχει εκπονήσει μια μελέτη , αλλά δεν υπάρχουν τα κονδύλια για να χρηματοδοτηθεί .

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2018 η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων μεταφέρθηκε από τους Δήμους στην Περιφέρεια . Δεν είναι όμως μόνο ο καθαρισμός των ρεμάτων που πρέπει να γίνει . Υπάρχουν και κακοτεχνίες των κατασκευαστικών εταιρειών που πρέπει να διορθωθούν για να αποκτήσει ο κάμπος της Λαμίας μια στοιχειώδη αντιπλημμυρική προστασία και να προστατευτούν η αγροτική παραγωγή και οι περιουσίες του αγροτικού κόσμου .

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.