Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την επέτειο της 25η Μαρτίου 1821

Μηνύματα  με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου έστειλε ο πολιτικός κόσμος  ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές για την πανδημία του κορονοϊού που πλήττει την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

 Tο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«Η ατομική ευθύνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη βρίσκονται στην καρδιά του νέου πατριωτισμού που έχουμε ανάγκη» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο τηλεοπτικό της μήνυμα προς τον ελληνικό λαό  με την ευκαιρία εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου.

Αναλυτικά το μήνυμα της ΠτΔ

«Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

H 25η Μαρτίου είναι μέρα ανεξίτηλα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Με την επανάσταση του 1821 ενάντια στον οθωμανικό δεσποτισμό, ο λαός μας διεκδίκησε και κέρδισε οριστικά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τη μοίρα του. Ο αγώνας του ’21 και οι θυσίες των προγόνων μας άνοιξαν τον δρόμο για ένα σύγχρονο κράτος, που σήμερα βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης και είναι εγγυητής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Η φετινή επέτειος βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη απειλή που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας: την πανδημία του κορωνοϊού. Αναπόφευκτα, δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες παρελάσεις. Παρελαύνουν, όμως, μπροστά μας, και μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι, οι ήρωες της όλο και πιο δύσκολης καθημερινότητας που βιώνει η χώρα: οι ένοπλες δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, τα σώματα ασφαλείας που επαγρυπνούν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, οι εργαζόμενοι που καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες, όσοι ανώνυμα προσφέρουν χωρίς να προσδοκούν όφελος ή αναγνώριση.

Με γεμίζει ελπίδα η επιστημονική επάρκεια, το ήθος, η αποτελεσματικότητα και η πειθώ του επικεφαλής των αρμόδιων επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας.

Με γεμίζει επίσης ελπίδα το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα συνεννοούνται και ομονοούν για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού. Σε τόσο κρίσιμες στιγμές, η ομοψυχία του πολιτικού κόσμου εμπνέει και καθοδηγεί τους πολίτες.

Η 25η Μαρτίου μας διδάσκει ότι, για να πετύχει μια εθνική προσπάθεια, το «εμείς» πρέπει να μπει πριν από το «εγώ». Η ατομική ευθύνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη βρίσκονται στην καρδιά του νέου πατριωτισμού που έχουμε ανάγκη. Κι όπως τότε, έτσι και σήμερα, για να θωρακίσουμε το «εμείς» και να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, καλούμαστε να παραμερίσουμε το «εγώ». Να θυσιάσουμε προσωρινά ατομικές μας ελευθερίες, για να προασπίσουμε το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας. Τα νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και τα περιθώρια περιορισμού των ατομικών ελευθεριών ορίζονται στο Σύνταγμα και στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι σίγουρη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταλαβαίνει την αναγκαιότητα των μέτρων. Και θα τα τηρήσει σχολαστικά, όσο οδυνηρά κι αν είναι, αφού αποτελούν τον μόνο τρόπο, ώστε να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει φόβος. Τόσο για τις ζωές και την υγεία μας όσο και για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Δεν θα τον αφήσουμε να μας κυριεύσει. Μένοντας σπίτι, προφυλάσσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και άλλους. Ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε αποθέματα συνοχής και αλληλεγγύης. Το «μακριά ο ένας από τον άλλον» να μην μετατραπεί σε παραμέληση ή άγνοια των συμπολιτών μας. Ας βοηθήσουμε ιδίως τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους, τους το χρωστάμε.

Η κρίση θα περάσει. Και από την πρώτη στιγμή της επόμενης μέρας, όλοι θα συνδράμουμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Σχέδιο που θα κινητοποιήσει το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών και τις παραγωγικές δυνάμεις του ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων. Θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα και θα έχει ως αποστολή την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επαναφορά του τόπου σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, την ανόρθωση του ηθικού, την απάλυνση των πληγών, τη μείωση των ανισοτήτων.

Η πανδημία που ζούμε ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά όρια και συμπαρασύρει κράτη και κοινωνίες σε μεγάλες αλλαγές. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι προκλήσεις που απειλούν όλους μας δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν παρά σε διεθνές επίπεδο, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό. Μας δίνεται η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε όλοι την πατρίδα, τη σχέση μας με το συλλογικό, τις ευθύνες και τις δυνατότητές μας ως ισότιμα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας.

Σήμερα, οι Έλληνες δίνουμε ακόμα μια ιστορική μάχη. Δεν είμαστε όμως μόνοι. Είμαι σίγουρη ότι θα νικήσουμε. Και ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε με λαμπρότητα τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821».

Γ. Σαρακιώτης: «Ορατός ο εχθρός κατά την επανάσταση του ’21, αόρατος ο σημερινός»

Συνηθίζουμε τη μέρα αυτή να μνημονεύουμε και να αναφερόμαστε τόσο στην έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα από την οθωμανική αυτοκρατορία και στις ηρωικές πράξεις των Ελλήνων του 1821 όσο και στη γιορτή της πίστης μας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τη φετινή χρονιά όμως, αντλώντας ισχυρά διδάγματα από το παρελθόν, πρέπει να δώσουμε το δικό μας αγώνα για να τιμήσουμε εμπράκτως τους προγόνους μας. Ταυτόχρονα έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων για να δώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας το παράδειγμα στις επόμενες γενιές.

Η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ορατός ο εχθρός κατά την επανάσταση του ’21, αόρατος ο σημερινός, η ευθύνη όμως και τότε και τώρα είναι ίδια. Να σταθούμε όρθιοι και να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Το 1821 οι Έλληνες πάλεψαν για την ελευθερία τους, σήμερα δίνουμε μια άλλη, ιδιότυπη μάχη απέναντι σε μια πρωτοφανή απειλή. Κι όπως κερδίσαμε τότε, έτσι θα κερδίσουμε και σήμερα, όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά από το σπίτι του.

Μένουμε σπίτι και τιμούμε έτσι με τον καλύτερο τρόπο την Επανάσταση του ’21 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

———————————————————————————————————

Νίκος Σταυρογιάννης: “Μόνο με τη συστράτευση όλων στη βάση ενός εθνικού σχεδίου μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην «εμπόλεμη» κατάσταση που ζούμε.”

Η 25η Μαρτίου, είναι ημέρα μνήμης, υπερηφάνειας και κυρίως αυτογνωσίας.  Αποτελεί διαρκές ορόσημο στην πορεία του σύγχρονου Ελληνισμού, ένα διαχρονικό σύμβολο της πίστης του Λαού μας στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Γι’ αυτό τιμούμε και υποκλινόμαστε στους προγόνους μας που πίστεψαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν  γι’ αυτά τα ιδανικά ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Τιμούμε την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και την ημέρα του Ευαγγελισμού της Παναγίας, την διπλή γιορτή του γένους μας, η οποία αναδεικνύει διδάγματα, αρχές και αξίες με διαχρονικότητα και ιδιαίτερο συμβολισμό στις κρίσιμες, σύνθετες και ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Υπενθυμίζει δε, σε όλους μας ότι ενωμένοι, με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα μπορούμε να κατακτούμε συνεχώς στόχους που μοιάζουν ανέφικτοι. Εξάλλου, οι Έλληνες στη μακραίωνη ιστορία μας πάντα είχαμε ως βασικό αξιολογικό κριτήριο το πρέπον, το “δέον γενέσθαι” όχι το φαινομενικά εφικτό. Και η ακτινοβολία του πολιτισμού μας οφείλεται “εν πολλοίς” και σε αυτή τη ξεχωριστή, τη μοναδική για τα σημερινά δεδομένα, μέθοδο λήψης των αποφάσεων που πρέπει να αποτελεί και σήμερα τον οδηγό του έμπρακτου πατριωτισμού όλων μας και κυρίως των ποικιλώνυμων ηγεσιών αυτού του τόπου μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις και τους κινδύνους της εποχής μας. Μέσα σ’ ένα ασταθή και αβέβαιο κόσμο που αλλάζει, δίνοντας τη θέση του σε κάτι διαφορετικό από αυτό που ξέραμε, αλλά όχι αναγκαστικά καλύτερο.

Η κρίση της δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουμε όπως και εκείνη της εθνικής ασφάλειας που βιώνουμε ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν σε όλους μας τις μεγάλες προκλήσεις και την ύπαρξη πολλαπλών κινδύνων που υπάρχουν για την επόμενη μέρα.  Αφού πλέον  οι πάντες συνομολογούν ότι μόλις αντιμετωπίσουμε την πανδημία, ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι κοινωνίες όλων των κρατών – πολύ περισσότερο η ελληνική κοινωνία – θα είναι δυσβάσταχτος.

Γι ’αυτό χρειάζεται πέραν των άλλων συστράτευση των οικονομικά ισχυρών σ’αυτή  την «εμπόλεμη» κατάσταση που ζούμε, δίνοντας ένα μέρος – έστω και μικρό – του πλούτου που έχουν συσσωρεύσει πίσω στην κοινωνία και στους οικονομικά ασθενέστερους. Γιατί αυτό είναι επιτακτική ανάγκη πλέον και όχι ζητούμενο.

Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, πρέπει να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά με σύνεση αλλά και τόλμη. Με αποφασιστικότητα αλλά και αίσθημα προσφοράς προς την πατρίδα και την ασθμαίνουσα κοινωνία. Θέτοντας στο επίκεντρο την εθνική συνεννόηση και ένα νέο πατριωτισμό που θα εκπληρώσει το ιστορικό μας χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές και θα αποδείξει έμπρακτα ότι και σήμερα εμπνεόμαστε σταθερά από τις αξίες και τα ιδανικά που όπλισαν τους αγωνιστές της εθνικής μας παλιγγενεσία.

Με εκτίμηση, 
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ 
—————————————————————————————————-
ΚΚΕ: Τίποτα δεν καταργείται, όσο σάπιο κι αν είναι, χωρίς την ταξική πάλη
Η φετινή επέτειος της αστικής εθνοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821 και της έναρξης της διαδικασίας συγκρότησης του αστικού κράτους στην Ελλάδα, βρίσκει το λαό και τη χώρα να πλήττονται από έναν «ιδιαίτερο» κίνδυνο, την πανδημία του κορωνοϊού.

          Ως αποτέλεσμα, αναστάλθηκαν οι όποιες συνηθισμένες δραστηριότητες –σχολικός εορτασμός, παρελάσεις κλπ.– αλλά κι εκείνες που είχαν δρομολογηθεί εκ μέρους του κράτους για την προϋπάντηση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

          Η ΚΕ του ΚΚΕ είχε προετοιμάσει τη δική της πολύμορφη ιδεολογική – πολιτική παρέμβαση, το περιεχόμενο της οποίας βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα συμπεράσματα που προωθούσε η αστική εξουσία ως διαχρονικά για όλους και όλες, ανεξάρτητα από κοινωνική – ταξική θέση, ανεξάρτητα από την πάροδο σχεδόν 200 χρόνων αστικής εξουσίας. Κι αυτό στ’ όνομα της «εθνικής ενότητας» ή κι ενός κοσμοπολιτισμού που θ’ αναβαθμίσει τη θέση του ελληνικού αστικού κράτους στην ευρύτερη περιφέρεια, στην ΕΕ και παγκόσμια.

Το ΚΚΕ επιφυλάσσεται λοιπόν για μια πλούσια ιδεολογική-πολιτική-ιστορική-πολιτιστική παρέμβαση που θα διαδίδει πλατιά τα συμπεράσματα από την Επανάσταση του 1821, αυτά που αφορούν την εργατική τάξη, τα λαϊκά μεσαία στρώματα, τους μαθητές και φοιτητές των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, τους ριζοσπάστες εκπαιδευτικούς, επιστήμονες ιστορικούς και γενικά διανοούμενους.

          Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους –μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους– με ψυχραιμία και θάρρος να κρατήσουν το μόνο διαχρονικό συμπέρασμα που προκύπτει και από την Επανάσταση του 1821: Τίποτα δεν καταργείται, όσο σάπιο κι αν είναι, χωρίς την ταξική πάλη.

Άλλωστε η εξέλιξη της σημερινής πανδημίας και στην Ελλάδα και σ’ όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, επιβεβαιώνει όχι απλά μια αδυναμία της ανθρωπότητας ν’ αντιμετωπίσει έναν εξωγενή καταστροφικό παράγοντα, αλλά τα ίδια τα όρια του καπιταλισμού. Εκδηλώνεται και τώρα η άλυτη αντίφαση: Από τη μια να υπάρχει επιστημονική και τεχνολογική δυνατότητα (αναπνευστική και όποια άλλη υποστήριξη στις ΜΕΘ) ν’ αντιμετωπίσει χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο ζωής την εξέλιξη της νόσου, από την άλλη να υπάρχει τραγική έλλειψη σε υποδομές (νοσοκομεία, ΜΕΘ κλπ.), σε μέσα (αναπνευστήρες, ακόμα και μάσκες, φόρμες κλπ.) και κυρίως να μην αξιοποιείται με σταθερή εργασιακή σχέση και μέσα προστασίας το επιστημονικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό.

Δεν είναι τυχαίες αυτές οι ελλείψεις. Είναι αποτέλεσμα των κρατικών, ευρωενωσιακών πολιτικών που κοστολογούν τις δαπάνες για την υγεία με τα  μέτρα και τα κριτήρια του καπιταλιστικού κέρδους.

Η επικινδυνότητα της πανδημίας δεν πρέπει να επισκιάζει τις κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες για παλιά και νέα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα:

  • Είναι οι τεράστιες συνέπειες που θα υποστούν οι εργαζόμενοι και δεν αντιμετωπίζονται με κάποια έκτακτα επιδόματα. Καθημερινά αποκαλύπτονται και νέα περιστατικά απολύσεων, μη πληρωμής εργαζομένων, που ακόμα κι αν έχουν συγκυριακά αντικειμενική βάση, εκδηλώνουν τα όρια της καπιταλιστικής παραγωγής και οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας στο σύνολό της. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να επαγρυπνούν, να μην επιτρέψουν διάφορα αντεργατικά μέτρα (όπως μέτρα ευελιξίας, εκ περιτροπής εργασία, εντατικοποίηση εργασίας από το σπίτι, απαγορεύσεις συνάθροισης, μέτρα καταστολής ενάντια στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση κλπ) να παγιωθούν σε βάρος τους.
  • Είναι οι αλλεπάλληλες καταστροφές από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς και πάλι λόγω έλλειψης ανάλογης κρατικής, και όχι απλά της μιας ή της άλλης κυβερνητικής, μέριμνας.
  • Είναι οι συνέπειες από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, το πρόβλημα των εγκλωβισμένων προσφύγων.

Όλ’ αυτά πρέπει ν’ αποτελέσουν το έναυσμα για την ταξική αφύπνιση, για τη μαχητική στάση ζωής απέναντι στην ανάγκη του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των σύγχρονων και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

    Το συμπέρασμα για τις απαιτούμενες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανατροπές, είναι: Τίποτα δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

———————————————————————————————————-

Το Μήνυμα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη: Κάθε υπόδουλος λαός έχει να επιλέξει μεταξύ της Περιπέτειας και της Υποταγής.

Το 1821 οι ήρωες της Επανάστασης που γέννησε την Ελλάδα μας, που μας έδωσαν το δικαίωμα να ελπίζουμε σε μια πατρίδα που διαφεντεύεται από το λαό της, επέλεξαν συνειδητά την Περιπέτεια. Ήξεραν, βλέπετε, ότι η Υποταγή είναι η χειρότερη Περιπέτεια.

Οι ηρωίδες και οι ήρωές μας δεν ήταν ήρωες επειδή δεν φοβόντουσαν. Ούτε επειδή είχαν εκπονήσει μελέτη κόστους-οφέλους που τους υποδείκνυε ότι «συμφέρει» η Επανάσταση σε σχέση με την Υποταγή.

Ήταν ηρωίδες, ήταν ήρωες επειδή, παρά τον φόβο τους, παρά την πλάστιγγα του ιδιωτικού συμφέροντας που έγερνε σαφώς υπέρ της υποταγής και υπέρ του «Που να τα βάλουμε τώρα μια χούφτα άνθρωποι με την Πύλη;», αποφάσισαν ότι άλλο το συμφέρον και άλλο το καθήκον. Ότι καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιάς και φυλακή.

Σήμερα, 25η Μαρτίου του 2020, μετά από την ορθή απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας, και όσο απαγορεύεται στο λαό μας να συμμετέχει σε γιορτινές καταθέσεις στεφάνων, όλοι μας, πολιτικοί και πολίτες, μένουμε – ή έπρεπε να μένουμε – σπίτι προστατεύοντας αλλήλους από μία περαστική αλλά σημαντική απειλή. Και από εδώ, από τα σπίτια μας, εκπληρώνουμε την ιερή μας υποχρέωση:

  • Να κλίνουμε το κεφάλι ευλαβικά σε αυτές τις ηρωίδες, σε αυτούς τους ήρωες και να δώσουμε το δικό μας όρκο ότι κάθε φορά που τίθεται το δίλημμα Περιπέτεια ή Υποταγή θα επιλέγουμε, υπέρ της πατρίδας, υπέρ του λαού μας, όπως επέλεξαν εκείνες, όπως επέλεξαν εκείνοι.
  • Να θυμόμαστε στο διηνεκές ότι η ελευθερία του λαού προαπαιτεί την απελευθέρωση από τον φόβο και από την επιχειρηματική λογική της διαχείρισης κινδύνου.
  • Να φοβόμαστε πιο πολύ κι από σιδηρόφρακτο εχθρό τη μεταξύ μας διχόνοια που πάντα ήταν η μέγιστη απειλή για τον Ελληνισμό.
  • Να στοχαζόμαστε το Θούριο του Ρήγα Φεραίου που πρώτος κατέδειξε ότι ο ξεσηκωμός των Ελλήνων ήταν μια κορυφαία στιγμή του ευρωπαϊκού διαφωτισμού που η σημερινή Ευρώπη έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ.
  • Να αγωνιζόμαστε, όπως κι εκείνοι, με γνώμονα το αρχαίο ρητό «εν μέτρω ως ποιητές, άνευ μέτρου ως ιδιώτες», για τα κοινό συμφέρον, την από κοινού ευημερία, τα δημόσια αγαθά, τη δημόσια παιδεία και βέβαια τη δημόσια υγεία.
  • Να τιμάμε και να ενισχύουμε με κάθε τρόπο εκείνες και εκείνους που σήμερα εργάζονται υπό τραγικές συνθήκες, είτε στο καταρρακωμένο από την τρόικα Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε στα ταμεία των σουπερμάρκετ, είτε σε άλλες εταιρείες και οργανισμούς που κρατάνε την κοινωνία μας όρθια, αγωνιζόμενες και αγωνιζόμενοι υπέρ κοινωνίας, υπέρ πατρίδος, υπέρ όλων ημών.

Η σημερινή περιπέτεια θα περάσει. Όμως η απειλή της υποταγής θα βρίσκεται πάντα προ των πυλών. Η 25η Μαρτίου είναι μια εξαιρετική μέρα για να θυμόμαστε τα προαπαιτούμενα μιας Ελλάδας που δεν υποτάσσεται.

Αυτή τη μέρα γιορτής, Χρόνια Πολλά από το ΜέΡΑ25

———————————————————————————————————-

Γιάννης Οικονόμου: «Η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους απέναντι στην επιδημία, ο καλύτερος φόρος τιμής σε όσους το ελευθέρωσαν και το θεμελίωσαν το 1821»

Η επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί την κορυφαία στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Δυο αιώνες πριν μια σκλαβωμένη για 400 χρόνια γωνιά «ραγιάδων» κατάφερε να σηκωθεί και να σταθεί απέναντι σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία.

Το «ελευθερία ή θάνατος» έγινε πράξη ηρωική όταν οι Πατέρες του Νεοελληνικού έθνους συνειδητοποίησαν ότι τα πιο ιερά και τα πιο μεγάλα δεν μπορείς να τα περιμένεις κυρίως από τους ξένους.

Η γλώσσα, η πίστη ,η παράδοση, η ανάγκη της απελευθέρωσης από τους Τούρκους και της εθνικής ανεξαρτησίας δημιούργησαν το όραμα της λευτεριάς. Και η λευτεριά ήρθε όταν το όραμα αυτό το έκαναν στάση ζωής οι υποδουλωμένοι αλλά και οι Έλληνες της διασποράς και μαζί τους οι φιλέλληνες σε ολόκληρο το κόσμο.

Έτσι ξεκίνησαν όλα και μέσα σε λιγότερο από 200 χρόνια μια μικρή επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας έγινε και παραμένει ένα κράτος του πυρήνα της Ευρώπης. Ένα κράτος που όπως αποδεικνύεται στη σημερινή συγκυρία μπορεί κάτω από μια αποφασιστική, αποτελεσματική και καλά προετοιμασμένη ηγεσία, να εμπνεύσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους πολίτες του και με τον τρόπο αυτό να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της πατρίδας για να κερδίσουμε τη μάχη με την επιδημία που απειλεί την ζωή, την οικονομία και τις κατακτήσεις του πολιτισμού μας.

Ίσως αυτή η επιτυχία, μετά από πάρα πολλά χρόνια του Ελληνικού κράτους σήμερα να είναι ο καλύτερος φόρος τιμής απέναντι σε όσους το ελευθέρωσαν και το θεμελίωσαν το 1821


Μήνυμα του βουλευτή Φθιώτιδας Θέμη Χειμάρα : Σηκώνουμε ψηλά την  ελληνική  σημαία στα μπαλκόνια μας!

 «Η 25η Μαρτίου είναι Εθνικής υπερηφάνειας.

Πριν 199 χρόνια, στις 25 Μαρτίου 1821, ξεκίνησε ο μεγάλος αγώνας του Έθνους για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Ταυτόχρονα, είναι ημέρα χαράς και ελπίδας, μήνυμα που μας φέρνει ο Εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η ημέρα μας υπενθυμίζει όμως, πως είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε αναλλοίωτες και να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας, τις αξίες των προγόνων μας, με πίστη στις αρχές της ενότητας και της ομοψυχίας.

Σήμερα, σε μία πρωτόγνωρη, όσο και δύσκολη, χρονική περίοδο που ολόκληρη η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από την υγειονομική κρίση, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούνται να κάνουν ξανά, μία ακόμη αναγκαία υπέρβαση για το καλό της πατρίδας και της κοινωνίας.

Σήμερα, η σκέψη και η καρδιά μας βρίσκεται δίπλα σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος: στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα σώματα ασφαλείας και τους στρατιωτικούς στον Έβρο, σε όσους εξακολουθούν να εργάζονται και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία.

Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, και η Ελλάδα να βγει για μία ακόμη φορά νικήτρια και στη μάχη κατά της πανδημίας!

Χρόνια πολλά!»


Γιώργος Κοτρωνιάς: 25η Μαρτίου 1821 – 25η Μαρτίου 2020 Η ΨΥΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Σαν σήμερα το 1821 τη μέρα που ο Θεός ευαγγελιζόταν μέσα από την Παναγιά την σωτηρία του κόσμου, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ξεκινούσε τον αγώνα για την σωτηρία του Έθνους.
  Το ξεκίνημα εκείνης της επανάστασης που μας απελευθέρωσε από τον τουρκικό ζυγό και δημιούργησε την σύγχρονη ελεύθερη Ελλάδα δεν είναι μόνο η απαρχή της Εθνικής Παλιγγενεσίας αλλά είναι μία ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΑΞΙΩΝ και ένας οδηγός και στήριγμα για τους σύγχρονους Έλληνες .
   Σήμερα την 25η Μαρτίου του 2020 με δεδομένες τις απειλές και τις προκλήσεις του Τούρκου, με την δοκιμασία από τον άλλον ύπουλο εχθρό να ξεδιπλώνεται καθημερινά και να υπονομεύει την υγεία μας, τη ζωή μας, την κοινωνία και την δομή της, πρέπει να δούμε τι ήταν αυτό, ποιες ήταν οι δυνάμεις  που ώθησαν τον Έλληνα και δημιούργησαν  το θαύμα του 1821 και να αντλήσουμε δύναμη ως κοινωνία για να σταθούμε όρθιοι στην μαζική επίθεση του κορωνοϊού και στις συνεχείς προκλήσεις του Τούρκου.
    «Για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Ελλάδας την Ελευθερία» , η Ελληνική ψυχή παίρνοντας δύναμη από της προγονικές καταβολές ξεσηκώθηκε και με απίστευτο ηρωισμό απελευθέρωσε την Πατρίδα.
     Η ΨΥΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΥΤΗ Η ΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, Ο ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ , απλά χρειάζεται ένα έναυσμα για να γίνει ηρωική πράξη ενσυνείδητα πειθαρχημένη σε ένα σκοπό, σε μια ιδέα.


   Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, αν αφήσουμε την πολύπλευρη κρίση που διερχόμαστε να χτυπήσει και τον ηρωισμό και τις αξίες της ελληνικής ψυχής, αν αρχίσουμε να θεωρούμε φυσικό ή αυτονόητο να πουλάμε τις αξίες μας , να σκύβουμε συνεχώς και να κατευνάζουμε τον οποιοδήποτε ισχυρό , τότε δεν θα χάσουμε μόνο τα δικαιώματά μας αλλά και την ίδια την ελευθερία μας, γιατί ένας λαός που πέφτει σε τέτοια κατάπτωση είναι βέβαιο ότι θα χαθεί.
  Και το 1821 υπήρχαν εκείνοι που πίστευαν ότι ήταν ανώφελο οι υπόδουλοι Έλληνες να τα βάλουν με τον πανίσχυρο Σουλτάνο και όμως απέδειξαν σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι η παλικαριά δε μετριέται με το μέγεθος , αλλά με της καρδιάς το «πύρωμα».

   Αυτό να αναζητήσουμε μέσα μας, να μας ζεστάνει ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ. ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ και να μας οδηγήσει με σιγουριά σε ένα ασφαλές και δημιουργικό μέλλον της ένδοξης πατρίδας μας.

     Ας Φωνάξουμε όλοι μαζί Ζήτω το Αθάνατο 21,

     ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ συμπατριώτες.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.