Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης πρωταγωνιστής: Οι Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης δείχνουν το δρόμο.

Με τους καλύτερους οιωνούς για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Λαμιεων ξεκίνησε η νέα περίοδος. Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, επισκέφτηκαν τη Λαμία 100 μέλη του Συλλόγου Σ.Ι.Μ.Ε.Α (Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης) από το Βόλο. Το Σωματείο μας τους υποδέχτηκε στην πλατεία Λαού μπροστά στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη.

Η ιστορικός και πρόεδρος του Σωματείου Βασιλική Λάζου έκανε την ξενάγηση στο κέντρο της πόλης. Στο σύντομο ιστορικό περίπατο που ακολούθησε οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης στην περιοχή μας, τα αξιοθέατα της πόλης μας, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λαμίας, που αποτέλεσε την κοιτίδα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των κατακτητών στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Ακολούθησε επίσκεψη στο Γοργοπόταμο, στον τόπο που η ενωμένη Εθνική Αντίσταση μεγαλούργησε με το κορυφαίο σαμποτάζ ανατίναξης της γέφυρας. Ο ιστορικός περίπατος Γοργοποτάμου ξετύλιξε τις στιγμές της μάχης, της σημασίας της από στρατιωτικής και πολιτικής πλευράς αλλά και των αντιποίνων που ακολούθησαν.

Ύστερα από απαραίτητο μεσημεριανό διάλειμμα και τη γνωριμία με την γευσιγνωσία της περιοχής κατευθυνθήκαμε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο κτήριο του Δημαρχείου, όπου έγινε σύντομη ξενάγηση. Μόνο θαυμασμός και καλά λόγια ακούστηκαν για την επιμονή του Σωματείου μας που από την ίδρυση του το 2000 πασχίζει για την ανάδειξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου από την ίδρυση του το 2009 και τη λειτουργία του το 2012.

Ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης είναι απαραίτητος ώστε να προβληθούν όλα τα συγκεντρωμένα υλικά – τεκμήρια που σήμερα βρίσκονται αποθηκευμένα. Αναγκαία είναι και η μεταστέγαση του Μουσείου σε ένα νέο μεγαλύτερο χώρο στην Πλατεία Λαού, σε ένα χώρο που θα δημιουργηθεί με σύγχρονη μουσειακή σχεδίαση. Η Πλατεία Λαού, η «λαϊκή» πλατεία της πόλης μας, με πλήθος εμπορικά καταστήματα και παραδοσιακούς χώρους εστίασης, συνδέεται με τον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος στήθηκε ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα μέλη του Σ.Ι.Μ.Ε.Α έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Λαμία. Εμείς συνεχίζουμε, φροντίζοντας να αναδεικνύουμε την Ιστορία της περιοχής μας ώστε η Λαμία μας με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και σε συνδυασμό με τα Μουσεία άλλων περιόδων, τις Θερμοπύλες, την Αλαμάνα και το Γοργοπόταμο, να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης. Η ανάδειξη και προβολή του ιστορικού τριγώνου και η ίδια η ιστορία της πόλης μας θα δώσει νέα πνοή στον τόπο μας.

το Δ.Σ

*Το Σωματείο “Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950” (Μ.Ι.Α.Ρ.) με την τροποποίηση του καταστατικού του μετονομάστηκε σε

«Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.