Στάχτη το δάσος Natura της Εύβοιας – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Νέες αναζωπυρώσεις

Μαύρες εικόνες από την Εύβοια όπου η μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το πευκοδάσος του νησιού. Πρόκειται για περιοχή Natura που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής. Ήδη έχουν καεί τουλάχιστον 25.000 στρέμματα. 

Το πευκόδασος που κάηκε θεωρείται ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας, με καστανιές, πλατάνια και ελατά, ενώ στο περιβάλλον του ευδοκιμούσαν πολλά σπάνια είδη άγριων ζώων.

 

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Η μεγαλύτερη ανησυχία της Πυροσβεστικής είναι οι αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτα σημεία. Αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται σε δύο σημεία, ένα κοντά στο χωριό Σταυρός (εκεί βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ) και το δεύτερο σε χαράδρα ανάμεσα στα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιάς.

 

Στα σημεία επιχειρούν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πραγματοποιώντας στοχευμένες ρίψεις νερού, ενώ σε σημεία το πεζοπόρο τμήμα έχει μπει μέσα στα μέτωπα με στόχο να σβήσει τις όποιες μικρές εστίες έχουν απομείνει.

Σήμερα η φωτιά παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη όλη τη νύχτα με τις φλόγες και κατάφεραν να σώσουν τα τέσσερα χωριά που κινδύνευσαν και εκκενώθηκαν από τους κατοίκους. Παράλληλα με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά. Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν κάηκαν σπίτια, ωστόσο, έχουν καταγραφεί ζημιές τόσο σε οικίες, όσο και καταστροφές σε αυτοκίνητα.

Στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στα Ψαχνά βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποσχέθηκε να υπάρξει άμεσα αποτύπωση των ζημιών για να κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων.

«Τα πράγματα, πλέον, είναι καλύτερα. Αλλά, όπως είπε και ο γενικός γραμματέας, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και θα παρακαλούσα όλες και όλους να ακούν προσεκτικά τις εντολές και τις οδηγίες της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «θα κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να επιτρέψουμε στην ίδια τη φύση να ξεκινήσει από μόνη της το έργο της δύσκολης και μακροχρόνιας αποκατάστασης της καταστροφής, η οποία συντελέστηκε».

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.