Πλημμύρες Εύβοια: Επτά νεκροί, ένας αγνοούμενος χιλιάδες άστεγοι ο τραγικός απολογισμός- Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ άλλος ένας αγνοείται, μετά τον εντοπισμό και τη διάσωση γυναίκας που αγνοούνταν το απόγευμα της Κυριακής. Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η πληγείσα περιοχή, την επόμενη μέρα μετά την θεομηνία που άφησε πίσω της χιλιάδες ξεσπιτωμένους.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται ένα βρέφος οκτώ μηνών, αλλά και ηλικιωμένοι που ανασύρθηκαν νεκροί από τα σπίτια τους ή παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά της νεροποντής που έπνιξε το βράδυ του Σαββάτου, την περιοχή και ειδικότερα το Μπούρτζι, τα Ψαχνά, τα Πολιτικά και το Λευκαντί. 

Την ίδια ώρα οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία επικεντρώνονται στο Μπούρτζι όπου αγνοείται ένας 70χρονος άνδρας.  Περισσότερα από 2.500 σπίτια είναι κατεστραμμένα, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή από κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά, έχουν καταγραφεί τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. 

 Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση και μετρούν τις πληγές τους, με την Πυροσβεστική να συνεχίζει όλη νύχτα αλλά και με το πρώτο φως της ημέρας την απάντληση υδάτων.

Μηχανήματα έργου ξεκινούν να απομακρύνουν τους χιλιάδες τόνους φερτών υλικών που κατέβασαν από τα τις πλαγιές και τα πλημμυρισμένα ρέματα και ποτάμια τα μανιασμένα νερά, που στα Πολιτικά, ξεπέρασαν το 1,5 μέτρο και στα περισσότερα σημεία η στάθμη ήταν στα δύο μέτρα.

Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής. Οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται σε Βασιλικό και Ληλάντιο πεδίο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, το απόγευμα του Σαββάτου, προκλήθηκαν ακόμα και φωτιές από τους κεραυνούς που συνόδευαν τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εργασίες από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σφοδρή κριτική από τα κόμματα  της αντιπολίτευσης

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση  για απουσία του επιτελικού κράτους στον απόηχο των δηλώσεων του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για συνειδητή μη ενεργοποίηση του 112 και ομολογία ότι ο μηχανισμός γνώριζε και δεν αιφνιδιάστηκε στην Εύβοια. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν ένα επικριτικό κύμα από την αντιπολίτευση με τον Κ. Μητσοτάκη να επισκέπτεται σήμερα τις πληγείσες περιοχές. 

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήδη από την Πέμπτη προειδοποιούσε για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν την Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ δεν είναι λίγες και οι καταγγελίες για απουσία του κρατικού μηχανισμού, με την Πολιτική Προστασία να μην απαντά στα τηλέφωνα των πολιτών.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λήλαντα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων:Δέσαμε  παππού και  γιαγιά σε ένα δέντρο για να τους σώσουμε…

Οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι έζησαν  τραγικές στιγμές αγωνιζόμενοι  για τη ζωή τους. Η Καλομοίρα Μπερτόλη, ένα από τα θύματα της βιβλικής καταστροφής στην Εύβοιας, περιέγραψε στην τηλεόραση ΣΤΑΡ τις δραματικές στιγμές που βίωσε η ίδια και η οικογένειά της:

«Με πήρε ο ξάδερφός μου στις 4.30 το πρωί και μου φώναζε «Πνιγόμαστε! Κάνε κάτι, σε παρακαλώ». Ήταν μαζί με τους γονείς του, έχουν άνοια. Ξαφνικά εκεί που κοιμούνταν είδαν νερό κάτω απ’ την πόρτα, με το που άνοιξαν την πόρτα τους πήρε το νερό. Ήμουν στα 100 μέτρα και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Κρατιόμουν απ’ το χέρι με έναν άλλο θείο μου, το ποτάμι μας πέταξε πάνω σε ένα σύρμα, αν δεν ήταν αυτό θα είχαμε πνιγεί κι εμείς. Ο ξάδερφός μου έδεσε με ένα λουρί τον θείο, τη θεία και το σκυλί μας πάνω σε έναν φοίνικα και προσπαθούσε να την κρατήσει γιατί έφευγε μέσα στο νερό».

«Ήταν τα πυροσβεστικά, φωνάζαμε βοήθεια και δεν μας άκουγε κανείς. Τα πυροσβεστικά έφευγαν, προσπαθούσαμε να σωθούμε μόνοι μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Να φωνάζουμε βοήθεια και να μην μπορούμε να φτάσουμε. Κάποια στιγμή έσπασε κι ο δρόμος. Μετά από πολλές ώρες κατάφερε ένα πυροσβεστικό με αυτοθυσία να σώσει μωρά και γυναίκες. Τα δύο πυροσβεστικά στις 4.00 η ώρα μπορούσαν να σώσουν κόσμο και φύγανε, γιατί δεν μπορούσαν να το διακινδινεύσουν. Δεν έχει μείνει τίποτα, δεν υπάρχει τίποτα. Όλα είναι μπάζα και λάσπη. Ούτε σπίτια, ούτε θάλασσα, ούτε δρόμοι», πρόσθεσε

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.