Ομοσπονδία ΕΒΕ Φθ/δας: Σταματήστε τον αναχρονιστικό θεσμό της εμποροπανήγυρης – Κάνει κακό στην τοπική οικονομία

Αντίθετη με την πλειοψηφία του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Λαμίας θεωρεί την διοργάνωση της εμποροπανήγυρης η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Φθιώτιδας με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων.

Στην επιστολή κάνει λόγο  για εμμονή των εκάστοτε δημοτικών αρχών και της σημερινής σε έναν αναχρονιστικό θεσμό που λειτουργεί ζημιογόνα για την τοπική αγορά. Παράλληλα διατυπώνει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του εξωτερικού χώρου της ΠΕΛ καθώς πρόκειται για χώρο που εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους για τους πολίτες.

H επιστολή  της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Φθιώτιδας

Πληροφορηθήκαμε ότι  μετά την απόφαση του Δημάρχου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής  του Δήμου Λαμιέων, αποφασίσατε να εντάξετε στα θέματα ημερήσιας διάταξης  προκειμένου να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η διοργάνωση Εμποροπανήγυρης στο χώρο της Π.Ε.Λ.

Ενόψει λοιπόν της συνεδρίασης και προ της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, σας καταθέτουμε τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας, οι οποίες διαχρονικά αποτελούν και θέσεις της πλειοψηφίας των φορέων εκπροσώπησης των ΕΒΕ.

Απορούμε με την εμμονή των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών, αλλά και της σημερινής Διοίκησης του Δήμου Λαμιέων, για τις δράσεις που αποφασίζουν εκτός των σκοπών της Π.Ε.Λ., π.χ. λειτουργία εμποροπανήγυρης, ενός αναχρονιστικού θεσμού που είναι ζημιογόνες για την αγορά,, την τοπική οικονομία , την τοπική  κοινωνία, τον θεσμό της Έκθεσης και του ιδίου του Δήμου Λαμιέων.

Όπως όλοι γνωρίζουμε το Δ.Σ. της Π.Ε.Λ., έχει καταργηθεί με νόμο, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί νέο  νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει την διαχείριση της, θέτοντας σε αμφιβολία τη νομιμότητα της παραχώρησης του χώρου στο Δήμο Λαμιέων για να φιλοξενηθεί  η εμποροπανήγυρης ( το παζάρι ).

Εν προκειμένω δηλ. επιχειρείται και η δημιουργία τετελεσμένων, αλλά και νομική κάλυψη μέσω του Δήμου Λαμιέων.

Για ποιο λόγο ο Δήμος Λαμιέων προβαίνει σε ενέργειες που νομικά, όπως λένε οι ειδικοί, δεν στέκουν και τι θα εξυπηρετήσουν;

Κύριε Πρόεδρε,

Η Ομοσπονδία μας θεωρεί την συζήτηση του ως άνω θέματος άσκοπη και την πιθανή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  για διοργάνωση εμποροπανήγυρης αντίθετη με την πλειοψηφία του Εμπορικού και Επιχειρηματικού κόσμου της πόλης της Λαμίας.

Οι εμποροπανηγύρεις λειτουργούσαν  κατά τον μεσαίωνα και μέχρι την περίοδο της Τουρκοκρατίας προκειμένου να εξυπηρετήσουν, ανάγκες της κοινωνίας για προϊόντα και υπηρεσίες, σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν οργανωμένες αγορές και  για την εποχή τους, αποτελούσαν και τρόπους ανάπτυξης του εμπορίου και διεύρυνσης της οικονομίας.

Σήμερα όπου διεξάγονται τέτοιες δραστηριότητες ( παζάρια) , πέραν της βλάβης που προκαλούν στις τοπικές οικονομίες, καθίστανται και εστίες παραβατικών συμπεριφορών, λαθραίας διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών, κοινωνικών αντιπαραθέσεων και αισθητικής υποβάθμισης των χώρων διεξαγωγής των.

Και εδώ στην περίπτωση της ΠΕΛ τίθεται το  εξής ερώτημα: Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να πιστοποιήσει, πως ο χώρος είναι ασφαλής για τους πολίτες; Τα κτήρια και οι εγκαταστάσεις είναι πολλά χρόνια εγκαταλλειμμένα και δεν έχει γίνει καμία συντήρηση. Και απ΄ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κανένας φορέας δεν τα παρέλαβε και κανένας φορέας δεν τα έχει πιστοποιήσει για την αντοχή τους και την  πυρασφάλεια τους.

Γνωρίζουμε βεβαίως ότι το παζάρι θέλετε να το πραγματοποιήσετε στους εξωτερικούς χώρους της ΠΕΛ. Εκείνο  που δεν γνωρίζουμε είναι ποιος θα εγγυηθεί για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους πολίτες που θα επισκεφθούν το παζάρι, πλησίον των κτηρίων, αφού έχουν γίνει λεηλασίες σε φρεάτια, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις καθώς και καταστροφή σε τσιμεντοκολώνες   εξωτερικού φωτισμού και άλλα.

Κύριε Πρόεδρε,

Η πραγματοποίηση εμποροπανήγυρης τον Σεπτέμβριο, όπως είπαμε, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους, καθώς, εκτιμούμε ότι θα βλάψει συνολικά την αγορά σε μια κρίσιμη περίοδο με την έναρξη των σχολείων, διότι θα δραστηριοποιηθούν κυρίως πλανόδιοι έμποροι και επαγγελματίες από άλλες περιοχές και θα στερήσουν από την τοπική οικονομία ποσά που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ισοσταθμιστούν με τα πιθανά και αμφίβολα έσοδα του Δήμου.

Η πανδημία του COVID -19 έφερε τους εμπόρους και επαγγελματίες της πόλης μας σε δεινή οικονομική κατάσταση. Αντί να στηρίξετε και ενισχύσετε τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα την προοπτική διατήρησης θέσεων εργασίας επιλέξατε να μας δώσετε τη χαριστική βολή. Επιλέξατε να πάρουν τα χρήματα οι πλανόδιοι που δεν συνεισφέρουν τίποτα στην πόλη μας εκτός της οικονομικής ζημιάς που επιφέρουν στην αγορά και στους συναδέλφους επαγγελματίες του τόπου μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Αν η πολιτική του Δήμου Λαμιέων, που εμείς δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, είναι η εξόντωση της αγοράς και του εμπορικού κόσμου της πόλης μας, πέστετο. Αλλιώς σταματήστε την διοργάνωση αυτού του αναχρονιστικού και ανατολίτικου  στις ημέρες μας θεσμού, που αποτελεί εστία υποβάθμισης της αισθητικής , της καθαριότητας, της ευταξίας της πόλης μετατρέποντάς την  σε μιαν εικόνα που θυμίζει μεσαίωνα μέχρι την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Σταματήστε επιτέλους να επαναφέρετε το θέμα του παζαριού στην πόλη μας, διότι έχει κριθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς κατά την προηγούμενη δεκαετία, ως θεσμός μεσαιωνικός και βλαπτικός, για τούτο και με την υπ΄αριθ. 256 απόφαση του Δημ. Συμβουλίου  της 19-07-2004 κατά πλειοψηφία, ανεστάλη η λειτουργία της εμποροπανήγυρης στην πόλη μας.

Με το υπ’ αριθ.  Πρωτ. Κ1-1467/19-08-2014 έγγραφο του Υπ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ( Γεν. Γραμματεία Εμπορίου – Δ/νση Εμπορικών Οργανώσεων )  το οποίο  κοινοποιήθηκε και στο Δήμο Λαμιέων μετά από αίτηση – αναφορά της Ομοσπονδίας μας  και του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, ορίζεται ακριβώς η αρμοδιότητα διοργάνωσης εμποροπανηγύρεων  και θρησκευτικών επετειακών και παραδοσιακών τοιούτων εκτός της χωρικής αρμοδιότητας των Δήμων.

Στο ίδιο έγγραφο ορίζεται και ο σκοπός ίδρυσης και  λειτουργίας της ΠΕΛ και η αδυναμία διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων.

Kλείνοντας, εμείς θα αποφύγουμε να επιχειρηματολογήσουμε πάλι για το ίδιο θέμα, απλά θα σας εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την κάθετη  διαφωνία μας και θα θέσουμε  κάποια ερωτήματα  τα οποία εκτιμούμε ότι θα πρέπει να έχουν απαντηθεί  δεδομένου  της αναστάτωσης  που έχετε προκαλέσει με την επιμονή σας να προχωρήσετε σε μια δράση καταδικασμένη να αποτύχει.

Τα ερωτήματα είναι τα παρακάτω:

Α)          Ποιο  ήταν τελικά το οικονομικό αποτέλεσμα της προηγούμενης εμποροπανήγυρης στην Π.Ε.Λ.; Θετικό; Αρνητικό; Και σε ποιο μέγεθος αποτυπώνεται;

Β)          Πόσα χρήματα ωφελήθηκε ή ζημίωσε η τοπική αγορά από τη  διοργάνωση αυτή;

Γ)          Ποια παρακαταθήκη έβαλε, ώστε να προσδοκάτε καλύτερα αποτελέσματα την επόμενη διοργάνωση;

Δ)         Υπάρχει  έστω ένας επαγγελματίας της πόλης που συμμετείχε και ωφελήθηκε;

Αυτά και άλλα θα έπρεπε ήδη να έχουν απαντηθεί, ώστε να δικαιούστε να επαναφέρετε προς συζήτηση το θέμα της εμποροπανήγυρης.

Η  άποψή μας για τις δράσεις που πρέπει να προγραμματίσει και να υλοποιήσει η Π.Ε.Λ. είναι γνωστές και πρέπει:

  1. Να εκπορεύονται από το Νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ΠΕΛ.
  2. Να μην βλάπτουν την τοπική επιχειρηματικότητα αλλά να την ενισχύουν.
  3. Να είναι ασφαλείς για το κοινό.
  4. Να βρίσκονται εντός του πνεύματος και του σκοπού ύπαρξης της έκθεσης.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν σοβαρή μελέτη και σχεδιασμό σε συνεργασία με :

Α)        Τοπικούς Φορείς,

Β)        Ομάδες εξειδικευμένων επιστημόνων,

Γ)        Υπουργείο Ανάπτυξης

Δ)        Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ε)        Πανεπιστημιακά Ιδρύματα( Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας –                       Γεωπονική Σχολή )

ΣΤ)      Επιχειρήσεις του Πρωτογενούς κυρίως αλλά και του Δευτερογενούς  τομέα παραγωγής

Ζ)        Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπηρεσίες προώθησης και ίσως χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν σχέση με την προβολή τοπικών προϊόντων – νέες τεχνολογίες για καλλιέργειες – συσκευασίες, μεταποίησης προϊόντων ΤΟΥ ΤΌΠΟΥ Μας ( ελιές – λάδι – κρασί – οπωροκηπευτικά – ψάρια – όστρακα – φιστίκια – καρύδια – αμύγδαλα- κεράσια Γοργοποτάμου κ.λ.π.)

Τέτοιες ενέργειες σοβαρά μελετημένες και στοχευμένες άμεσα αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα  θα ήταν ικανές να καταστήσουν την ΠΕΛ Κέντρο Πανελλήνιου – Πανευρωπαϊκού και ίσως διεθνούς ενδιαφέροντος  σε σταθερή βάση, το οποίο θα μπορούσε παράλληλα να εμπλουτιστεί  με festival παράδοσης  – πολιτισμού, καλλιτεχνικής δημιουργίας και διαλεκτικής και ιστορικής προβολής.

Σχεδιασμός Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι στο γόνατο προκειμένου να καλύψουμε οικονομικά κενά, βλάπτουν και το θεσμό και το Δήμο και την τοπική οικονομία και την τοπική αγορά.

Χωρίς καμία διάθεση αντιπαλότητας μαζί σας, αλλά με διάθεση συμβουλής και ρεαλισμού, σας καλούμε να επανεξετάσετε τον σχεδιασμό σας για το παζάρι  και να αλλάξετε κατεύθυνση και να στηρίξετε αυτούς που σας στηρίζουν, να στηρίξετε τους επαγγελματίες της πόλης μας, σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Όλοι γνωρίζουμε Κύριε Πρόεδρε, ότι τα παζάρια είναι υγειονομικές βόμβες και πριν τον κορονοϊό εποχή, με πλημμελείς συνθήκες καθαριότητας και συνωστισμό.  Πολύ περισσότερο σήμερα που η πανδημία θερίζει.

Κύριε Πρόεδρε,

Σεβόμαστε το Δημοτικό μας Συμβούλιο, αλλά επειδή η Ομοσπονδία μας σέβεται και τους συναδέλφους μας, θεωρούμε τη συζήτηση για το θέμα της εμποροπανήγυρης περιττό, η απόφασή σας θα πρέπει να είναι αρνητική και σε περίπτωση που θα προσκληθούμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα συμμετέχουμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμμονή σας να επαναφέρεται το θέμα του παζαριού.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                      Ο Γεν. Γραμματέας

Ελευθέριος Μπράζας                         Κωνσταντίνος Μπέλλης

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.