Ξεκίνησε η επέλαση της «Μήδειας»- Χιόνια και παγετός μέσα στη Λαμία από το βράδυ του Σαββάτου

Από τις πρωινές ώρες έχουν ξεκινήσει  ασθενή φαινόμενα της κακοκαιρίας «Μήδεια» στα κεντρικά και βόρεια. Στη Φθιώτιδα πυκνή χιονόπτωση αναμένεται από το βράδυ του Σαββάτου στα ορεινά και ημιορεινά ενώ την Κυριακή  και την Δευτέρα  αναμένονται χιόνια  μέσα στην πόλη της  Λαμίας   που θα φτάσουν μέχρι τη θάλασσα  καθώς και πολύ χαμηλές θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που σχετίζεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα πλησιάζει τη χώρα μας. Στο Χάρτη 1, παρουσιάζεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις βραδινές ώρες, όπου θα επηρεάζεται το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, καθώς επίσης και το εκτιμώμενο ύψος υετού (βροχή/χιόνι) το αντίστοιχο τρίωρο.

Κατά την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» (Σαββατοκύριακο 13/02 – 14/02/2021), αναμένουμε :

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία
Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια το Σάββατο 13/02. Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και στο Αιγαίο
Πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο 13/02 αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας
Πυκνές χιονοπτώσεις την Κυριακή 14/02 σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλά υψόμετρα. Χιονοπτώσεις και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία την Κυριακή 14/02 και στα κεντρικά

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την αντιμετώπιση του επερχόμενου καιρικού φαινομένου «Μήδεια» , ο Περιφερειάρχης συμμετείχε το απόγευμα της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου 2021 σε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά και όλους τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ακολούθησε δεύτερη τηλεδιάσκεψη νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Καραμπέτσο, τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας κ. Πολύζο Ζώη και τον Γενικό Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Αναστάσιο Παπαναστασίου, ενώ παραμένει ανοιχτή η επικοινωνία με τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.

Όπως επισημάνθηκε στην τηλεδιάσκεψη, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί 42 σημεία αποθήκευσης και διάθεσης αλατιού με επαρκείς ποσότητες (4.500 τόνοι άμεσης διαθεσιμότητας), ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα 257 εκχιονιστικά μηχανήματα, γκρέιντερ, αλατιέρες και πολυμηχανήματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν, όπου παραστεί ανάγκη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα με χιονοπτώσεις, από το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου στα ορεινά των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και έως την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου σε όλη τη Στερεά Ελλάδα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.