Μεταβολή του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Σημαντικά ύψη βροχής έχει προκαλέσει το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο από την Πέμπτη βρίσκεται στα δυτικά της χώρας μας.

Η ΕΜΥ εξέδωσε το υπ. αριθμ. 28/2020 ΈΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΎ , με γενικά χαρακτηριστικά :

Ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν:

 Σήμερα Παρασκευή (04-12-2020)

Την κεντρική Μακεδονία, τα Δωδεκάνησα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως τα νότια τμήματά τους) και το βράδυ την ανατολική Μακεδονία. Επίσης κατά περιόδους μέχρι τις απογευματινές ώρες, την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη.

Επίσης  από την  Πέμπτη (03-12-2020) στο Ιόνιο πνέουν θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 και πρόσκαιρα από το βράδυ έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (04-12-2020).

 Τα φαινόμενα όμως γρήγορα στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 04/12, θα περιοριστούν στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη (Πηγή: meteo.gr)

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων , ειδικότερα δε σε επιβαρυμένες περιοχές από τις προηγούμενες καταστροφές. Επίσης με μέριμνα των Διευθυντών των ή των υπευθύνων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών όλοι οι εργαζόμενοι (μόνιμοι υπάλληλου, Ο.Χ. και ιδιώτες Μ.Ε.) στις ανωτέρω δράσεις θα φέρουν τα μέτρα ατομικής προστασίας για την πρόληψη και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού covid-19.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου και για ενημέρωση καιρού οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www. astynomia.gr , www.hnms.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Η  Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να λάβουν τα παρακάτω μέτρα αυτοπροστασίας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενδεχομένως να προκύψουν και ειδικότερα :

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Επίσης οι εκδρομείς και οι επισκέπτες που διαμένουν ή επισκέπτονται ορεινές και ημιορεινές περιοχές να προσαρμόσουν το πρόγραμμα διαμονής τους και της μετακίνησή τους λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και αλλάζουν ταχύτατα και ότι η πρόσβαση και ο καθαρισμός των οδών και η μετακίνηση ακόμη και των μηχανημάτων έργων στις περιοχές αυτές είναι χρονοβόρες.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.