Λαμία: Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα Κουφοντίνα για διακοπή έκτισης της ποινής

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας απέρριψε το αίτημα για προσωρινή αναστολή ή διακοπή εκτέλεσης της ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα για λόγους υγείας. 

Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε την Τετάρτη από τους δικηγόρους Ιωάννα Κούρτοβικ και Θέμη Σοφό με βασική επιδίωξη να σωθεί η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα, που βρίσκεται στην 57η μέρα απεργίας πείνας και την 11η ημέρα απεργίας δίψας.  Η αναβολή ζητήθηκε μέχρι την αποκατάσταση της υγείας του, ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το σχετικό αίτημα, αν και είχε τη δυνατότητα να διατάξει διακοπή της έκτισης ποινής μέχρι και πέντε μήνες. 

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, «η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθένειας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρετε. Ο αιτιών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για αν δεχτεί ιατρική βοήθεια». 

Νωρίτερα, την απόρριψη του αιτήματος είχε προτείνει και η εισαγγελέας. Κατά την αγόρευσή της, ανέφερε ότι ο κρατούμενος αυτοβούλως υπέβαλε τον εαυτό του σε αυτή τη δοκιμασία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τις επιπλοκές στην υγεία του και ως εκ τούτου πρότεινε η αίτηση του, να μη γίνει δεκτή ως μη βάσιμη.

«Ο νόμος απαιτεί ο κρατούμενος να πάσχει από μόνιμη και χρόνια πάθηση και όχι από προσωρινή. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια σοβαρή διατάραξη των ζωτικών του οργάνων, που συνίσταται σε επιλογή του ίδιου του κρατούμενου, με πλήρη συνείδηση. Ο ίδιος συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του. Επίσης δεν πληρείται ούτε ο άλλος όρος του νόμου αυτός της υπέρμετρα σκληρής μεταχείρισης. Η συνέχιση της έκτισης της ποινής του γίνεται μέσα στο νοσοκομείο. Αμέσως μόλις σταματήσει την απεργία πείνας θα δεχτεί την ιατρική φροντίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι δύο δικηγόροι έχουν ζητήσει, επίσης, με δεύτερο αίτημα που δεν εξετάζεται σήμερα, την επαναμεταγωγή του κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού με σκεπτικό ότι δεν είναι σύννομη η απόφαση για την κράτησή του στις Φυλακές Δομοκού.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.