Κοινή Ανακοίνωση Επαγγελματικών φορέων Φθιώτιδας: Από το take away στο click away κι από κει στο “moribundday*”

Η υγειονομική κρίση που διάγουμε, δείχνει να λειτουργεί ω επιταχυντής διαδικασιών που δρομολογούνται και  προγραμματίζονται  εδώ  και  πολλά  χρόνια.  Η  νέα  πραγματικότητα  που  διαμορφώνεται  πρέπει  να  βρει προετοιμασμένη την κοινωνία μας και όπως έχει τονιστεί από τα πλέον επίσημα χείλη  «σε αυτήν την κρίση δεν θα μείνει (και δεν πρέπει να μείνει) κανένας πίσω».

Ξεκινάμε από τα αυτονόητα. Η υγεία του κοινωνικού σύνολου δεν μπαίνει σε κανένα «ζύγι» και η προστασία της είναι πάνω απ’όλους κι όλα. Παρακολουθούμε τους ειδικούς εμπιστευόμαστε την επιστημονική κοινότητα και οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Η υγειονομική κρίση όμως, έφερε αναπόφευκτα και περαιτέρω κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης. Η αγορά κλυδωνίζεται από τις αναταράξεις που έχουν επιφέρει τα lockdowns, το λιανεμπόριο δοκιμάζεται, η εστίαση δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα και το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων έχει παύσει αναμένοντας κάποιον  να  πατήσει  «το  κουμπί»  της  επανεκκίνησης.  Βρισκόμαστε  συνεχώς  υπό  καθεστώς αιφνιδιασμού, καθώς όλοι, μας διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρχε περίπτωση ενός γενικευμένου 2ου lockdown.

Το Κεντρικό κράτος, μέσα  από ένα πλέγμα δράσεων και παρεμβάσεων, εξήγγειλε μέτρα για την  υποστήριξη  των επιχειρήσεων & των εργαζομένων. Κανείς δεν λέει, ούτε υπαινίσσεται ότι το Κράτος δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.Όμως θεωρούμε ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά και δεν αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Επιπλέον, κανείς από εμάς δεν γνωρίσει πότε ακριβώς θα γίνει  άρση  των περιορισμών δεν  διαφαίνεται  πότε θα επανέλθουμε σε μία σχετική κανονικότητα & ο προγραμματισμός των  επιχειρηματικών  μας  λειτουργιών φαντάζει αδύνατος. Το τελευταίο διάστημα στη δημόσια συζήτηση ακούμε διάφορα: για«μεθόδους ακορντεόν», ανοίγουμε σύντομα/δεν ανοίγουμε κ.ο.κ. Πλήρης σύγχυση…

Μέσα σε όλα αυτά, αναπτύχθηκε έντονη φημολογία, ότι θ επανεκκίνηση θα γίνει με νέους ορούς και κανόνες όπως αυτός του click away (η παραγγελία θα γίνεται ηλεκτρονικά στο κατάστημα, το οποίο θα την ετοιμάζει και θα αποστέλλει γραπτό μήνυμα στον καταναλωτή ώστε να περάσει να την παραλάβει κατόπιν ραντεβού) που για τους μυημένους στο ηλεκτρονικό εμπόριο ίσως να είναι γνωστός, αλλά για το σύνολο των μικροεπαγγελματιών & αυτοαπασχολούμενων θα προσθέσει επιπλέον προβλήματα στο  ήδη  βεβαρυμένο ιστορικό τους.

Άραγε, ποιους θα εξυπηρετήσει και θα διευκολύνει η διαδικασία της τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, όταν μόλις το 15% – 17% των επιχειρήσεων διαθέτει ανεπτυγμένο δίκτυο ηλεκτρονικού εμπορίου;

Ποια είναι σήμερα η ετοιμότητα των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια που στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες να αναπτύξουν υπηρεσίες click away;

Σύγχρονα ηλεκτρονικά καταστήματα με οργανωμένες αποθήκες διαθέτουν κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες, πολυκαταστήματα και supermarkets δημιουργώντας συνθήκες ακραίου & αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όπως τονίσαμε και στην αρχή, ο μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας προχωράει με ταχείς ρυθμούς, αλλά εμείς πρέπει να διαφυλάξουμε τις διαδικασίες ώστε να προχωρήσουμε με ήπια προσαρμογή και σταδιακά βήματα, δίνοντας την ευκαιρία και τον «χώρο» στους μικρομεσαίους να λειτουργήσουν.

Παράλληλα με την υγειονομική πρόοδο και την προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού, πρέπει να αναζητήσουμε και το αντίδοτο κατά της επιχειρηματικής εξόντωσης και να το πάρουμε σε ισχυρές δόσεις

Όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, οι επιχειρήσεις πρέπει να ανοίξουν κανονικά  και  να  λειτουργήσουν  τηρώντας  αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η επόμενή μέρα είναι το ζητούμενο για όλους, αποτελεί το κρίσιμο θέμα που θα κλιθούμε να αντιμετωπίσουμε για να παραμείνουμε ζωντανοί. Η επέλαση του δεύτερου και ισχυροτέρου κύματος της πανδημίας με αποτέλεσμα το νέο lockdown, θα οδηγήσει σε «ξαφνικό θάνατο» 1 στις 3 επιχειρήσεις, θα απειληθούν επιπλέον θέσεις εργασίας, η λεγόμενη μεσαία τάξη θα υποστεί περαιτέρω μείωση της αγοραστικής της δύναμης, ενώ οι οφειλές σε ταμεία, δημόσιο & κόκκινα δάνεια θα εκτοξευτούν.

Είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση – σε επίπεδο Ευρώπης – για διαγραφή και όχι αναστολή χρεών και υποχρεώσεων που δημιουργηθήκαν κατά την πανδημία. Οι κοινοτικοί πόροι από τα 32 δισ € του Ταμείου Ανάκαμψης να ενεργοποιηθούν εγκαίρως & να αξιοποιηθούν ορθολογικά, για να βγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο βρεγμένοι από την καταιγίδα. Η παροχή ρευστότητας υπό τη μορφή της κεφαλαιακής ενίσχυσης, θα βοηθήσει σημαντικά ώστε να αρχίσει η οικονομία να κινείται ξανά.

Επ’ ουδενί δεν πρέπει να διαταραχτεί η κοινωνική συνοχή, με συνθήκες ακραίου και αθέμιτου ανταγωνισμού οδηγώντας έτσι μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε οδυνηρές καταστάσεις.

Είναι χρέος μας, να μην αφήσουμε μεθόδους τύπου click away να οδηγήσουν στον αφανισμό της τοπικής επιχειρηματικότητας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εξόντωση των Πολύ Μικρών & Μικρών Επιχειρήσεων,   οδηγώντας   την   τοπική   οικονομία   εν  ήδη   μελλοθάνατου   (moribund)   στο   απόσπασμα, ευελπιστώντας νεκρανάσταση…

*moribund day: ημέρα του μελλοθάνατου

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.