«Κλείνουν την ΛΑΡΚΟ, απολύουν όλους τους εργαζόμενους». Κινητοποίηση στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα το Σάββατο

Σε ξεσηκωμό καλούν τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ενάντια στο σχέδιο διάλυσης και ξεπουλήματος της επιχείρησης σε κομμάτια, με όλους τους εργαζόμενους απολυμένους.

Απέναντι σε αυτό το διαλυτικό σχέδιο, τις τελευταίες πινελιές του οποίου επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ απευθύνουν πλατύ κάλεσμα σε συνδικάτα και φορείς για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο 17/10, στις 11 π.μ., στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, ξεκαθαρίζοντας: «Κανείς εργαζόμενος έξω από τα συρματοπλέγματα του εργοστασίου, των μεταλλείων και των γραφείων. Διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας».

Παράλληλα, σήμερα Πέμπτη, μέρα ψήφισης της τροπολογίας, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.

Δίνοντας απάντηση στις διαλυτικές διαδικασίες που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και στις εξαγγελίες για το «κοινωνικό πακέτο» που ρίχνεται ως δόλωμα για να πετάξει τους εργαζόμενους έξω από το εργοστάσιο, τα μεταλλεία και τα γραφεία της εταιρείας, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους, καλώντας παράλληλα σε πλατιά έκφραση αλληλεγγύης από την εργατική τάξη και τον λαό, με πολύμορφες δράσεις όπως η συλλογή υπογραφών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τροπολογία στην υπηρεσία του κυβερνητικού σχεδίου ξεπουλήματος

Η έκδοση της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου, με την οποία κατοχυρώνονται στο ελληνικό Δημόσιο το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο της Βοιωτίας, βάζει στην τελική ευθεία τις διαδικασίες προκήρυξης δύο ξεχωριστών διαγωνισμών. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας που είχε προωθήσει τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ, η οποία, μεταξύ άλλων, εξυπηρετεί την «ευελιξία» στις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων, διευκολύνοντας ακόμη και την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Από τη μία ο ειδικός εκκαθαριστής θα «τρέξει» τον διαγωνισμό για τα πλούσια σε κοιτάσματα μεταλλεία της Εύβοιας και της Καστοριάς, καθώς και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου της ΛΑΡΚΟ, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα ξεχωριστής εκποίησης κάθε περιουσιακού στοιχείου. Από την άλλη, με τη δυνατότητα που δίνει η τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη, το ΤΑΙΠΕΔ θα «τρέξει» τον διαγωνισμό για τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Δημόσιο.

Μετά την ΠΝΠ για την ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης που ψηφίστηκε τον Φλεβάρη και ήταν κομμένη και ραμμένη στο να εξυπηρετήσει την εκποίηση της εταιρείας με fast track διαδικασίες, χωρίς τυχόν εμπλοκές και με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση έρχεται με τη νέα τροπολογία να «απλουστεύσει» περαιτέρω τις διαδικασίες και να διευκολύνει το ξεπούλημα και τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ.

Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της απαξίωσης και της διάλυσης της ΛΑΡΚΟ, που υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, και η σημερινή κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει, πάντα υπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων και με «πυξίδα» τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Θέλουν να ξεφορτωθούν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους

Με τη διευθέτηση των διαδικασιών για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, σειρά αναμένεται να πάρει το ξεφόρτωμα του «βαριδιού» για το κεφάλαιο που λέγεται εργαζόμενοι και δικαιώματα.

Με την ΠΝΠ για το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης να προβλέπει ρητά το δικαίωμα του εκκαθαριστή να προχωρήσει στη λύση συμβάσεων, το επόμενο βήμα στον αντεργατικό σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι οι απολύσεις, για να προχωρήσει το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων χωρίς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Το γεγονός επιβεβαιώνεται σε κάθε συνάντηση των σωματείων με τα αρμόδια υπουργεία, όπου ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και καμία δυνατότητα δέσμευσης του πιθανού επενδυτή για το πώς ο ίδιος θα λειτουργήσει τα κομμάτια της ΛΑΡΚΟ που θα περάσουν σε αυτόν, με ποιους και πόσους εργαζομένους και με ποια δικαιώματα.

Το σχέδιο για «ξεφόρτωμα» των εργαζομένων εξυπηρετούν και οι εξαγγελίες για το «κοινωνικό πακέτο» που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως δόλωμα αποπροσανατολισμού, ως δούρειο ίππο για τη δημιουργία τριγμών στην ενότητα των εργαζομένων και τη διάσπαση του αγώνα τους.

Την παγίδα αυτή ωστόσο τη βλέπει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, που στην τελευταία Γενική Συνέλευση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έστειλε την απάντησή της μαζικά και με συντριπτική πλειοψηφία, απορρίπτοντας το «καρότο» της κυβέρνησης και εγκρίνοντας την πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πλατύ κάλεσμα αλληλεγγύης

Απέναντι στο διαλυτικό σχέδιο κυβέρνησης και κεφαλαίου, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ανασυντάσσονται, οργανώνονται και δίνουν συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα τους, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στις τοπικές κοινωνίες και στους εργαζόμενους ολόκληρης της χώρας για συμπαράσταση και αλληλεγγύη.

«Σταθμός» στη νέα φάση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι η 24ωρη απεργία του Σαββάτου στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας και η απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα.

Με καθημερινές εξορμήσεις σε χωριά της περιοχής του εργοστασίου, προσκλήσεις σε σωματεία και φορείς, αλλά και συζήτηση άτομο το άτομο, επιχειρείται πλατύ άνοιγμα στο λαό της περιοχής, ο οποίος μαζί με τους εργαζόμενους θα πληρώσει το μάρμαρο των διαλυτικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Το πλατύ κάλεσμα για αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων εκφράστηκε και στα πανεργατικά συλλαλητήρια της Τρίτης, όπου αντιπροσωπείες μελών του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απηύθυναν χαιρετισμούς, καλώντας από το βήμα στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου.

Ηδη Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία, σύλλογοι και φορείς δηλώνουν μέσα από ανακοινώσεις τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και παράλληλα προετοιμάζουν την παρουσία τους στην απεργιακή συγκέντρωση, δρομολογώντας και λεωφορεία που αναμένεται να ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου από την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.

 Κείμενο υπογραφών για τη ΛΑΡΚΟ

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας για τη συλλογή υπογραφών στήριξης του αγώνα των εργαζομένων, των αιτημάτων τους και των θέσεων που έχουν καταθέσει στη Βουλή σχετικά με τις παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και το πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και συνολικότερα του λαού της χώρας.

Ηδη ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και κατοίκων της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έχουν ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία και έχουν υπογράψει το ψήφισμα. Αντίστοιχη ανταπόκριση υπήρχε και από τους εργαζόμενους και τον λαό που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια της Τρίτης. Οι αντιπροσωπείες των εργαζομένων έστησαν τραπεζάκια, συλλέγοντας υπογραφές και ενημερώνοντας για τις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη ΛΑΡΚΟ για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, αλλά και για τον λαό της χώρας συνολικότερα.

Το Κείμενο υπογραφών

Εμείς που υπογραφούμε το παρακάτω κείμενο, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στη ΛΑΡΚΟ. Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης να περπατήσει «δύο διαγωνισμούς» για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, «απολύοντας όλους τους εργαζομένους, χωρίς να διασφαλίζει την συνέχιση της λειτουργίας της και ούτε μία θέση εργασίας», είναι πλήγμα τόσο για τους εργαζόμενους της ίδιας, όσο και για τους εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων γύρω από αυτή, αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία, όλους τους κατοίκους γενικότερα. Στερεά, Εύβοια, Καστοριά, συνολικά η χώρας μας πλήττονται.

Οι θέσεις των εργαζομένων που έχουν κατατεθεί και πρωτοκολληθεί στη Βουλή στηριζόμενες από μεγάλα συλλαλητήρια όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ρεαλιστικές, δίνουν προοπτική ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ, στην βιομηχανία της χώρας μας. Δίνουν προοπτική διασφάλισης χιλιάδων θέσεων εργασίας σήμερα, δημιουργία πολλαπλάσιων μελλοντικά. Καλούμε την κυβέρνηση να τις υλοποιήσει.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, τις απαραίτητες δεσμεύσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ενιαία παραγωγική διαδικασία της ΛΑΡΚΟ, εργοστασίου και μεταλλείων, ο παραγωγικός της χαρακτήρας, να μην σταματήσει ούτε για ένα λεπτό της ώρας η λειτουργία της. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, «μονίμων» και εργαζομένων των εργολαβιών. Να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα που είχαν οι εργαζόμενοι προ ειδικής διαχείρισης σε σκληρές, απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ είναι οικονομικός «πνεύμονας». Οι τοπικές οικονομίες της Στερεάς, της Καστοριάς, της Εύβοιας, από τα μέτρα που κατάργησαν τα δώρα εορτών, το επίδομα αδείας, που έκοψαν πάνω από το 25% του μηνιαίου μισθού των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που έριξαν«κανόνι» σε δεκάδες αυτοαπασχολούμενους, έχουν πληγεί. Όχι μόνο δεν σηκώνουν νέα ανεργία, αλλά αν δεν παρθούν πίσω τα μέτρα αυτά, δεν καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Τα Χριστούγεννα η έλλειψη του δώρου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα λάμψει δια της απουσίας του στην αλυσίδα της τοπικής οικονομίας.

Μην κλείνετε τη ΛΑΡΚΟ. Μην την ιδιωτικοποιείται. Διασφαλίστε όλες τις θέσεις εργασίας. Αναπτύξτε την και δημιουργήστε χιλιάδες ακόμη.

Η Κυβέρνηση οφείλει αφουγκραστεί την αγωνία όλων μας και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Μέχρι τότε, στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ όπως όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο αγώνας τους για 6το μεροκάματο, για την ζωή, είναι και δικό μας αγώνας.

1. ………………………………………………………………………………………

2. ………………………………………………………………………………………

3. ………………………………………………………………………………………

4. ………………………………………………………………………………………

5. ……………………………………………………………………………………….

6. ………………………………………………………………………………………

ΠΗΓΗ: https://www.902.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.