Καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και πτώση θερμοκρασίας φέρνει ο «Γηρυόνης»

Μετά τη «Βικτώρια» που σάρωσε την χώρα, έρχεται ο «Γηρυόνης», το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα τις βραδινές ώρες της Κυριακής.

Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo, τη Δευτέρα από την κακοκαιρία θα επηρεαστεί το σύνολο της χώρας και την Τρίτη κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα, ενώ συνολικά θα πέσουν σημαντικές ποσότητες βροχής ικανές να δημιουργήσουν κατά τόπους προβλήματα.

Στους χάρτες που ακολουθούν απεικονίζεται το βαρομετρικό χαμηλό που θα προξενήσει την κακοκαιρία «Γηρυόνης» καθώς θα προσεγγίζει τη χώρα μας τη νύχτα της Κυριακής 24/11.

Γενική πρόγνωση

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί σταδιακά προς τη χώρα μας την Κυριακή και θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται την Κυριακή στο Ιόνιο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα στραφούν σε ΝΑ 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ.

Την Δευτέρα η κακοκαιρία θα επηρεάσει με βροχές και καταιγίδες σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, με τα εντονότερα φαινόμενα να σημειώνονται στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Φαίνεται, μάλιστα, να πέφτουν και τα πρώτα χιόνια στα βόρεια ορεινά, καθώς η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση. Πάντως, από το μεσημέρι της Δευτέρας προβλέπεται σταδιακή βελτίωση του καιρού στη δυτική και κεντρική Ελλάδα. Οι νοτιάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ (τοπικά 8), ενώ στο Ιόνιο θα έχουν ένταση 5-6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Την Τρίτη οι βροχές θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά του ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα). Τα φαινόμενα στις περιοχές αυτές μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα πελάγη δε θα ξεπεράσουν τα 5-6 μποφόρ.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Η κακοκαιρία θα επηρεάσει το νομό από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας με βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες τα ξημερώματα της Δευτέρας θα είναι ισχυρές. Ο κύριος όγκος βροχόπτωσης, θα πέσει μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής μέχρι περίπου τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (ενδεικτικά από 2-8πμ). Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο προβλέπονται αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες με τοπικές ασθενείς βροχές το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-15 βαθμούς.

Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από τις μεσημεριανές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Όσο βαδίζουμε προς τη νύχτα οι βροχές θα γενικευτούν, ενώ μετά τα μεσάνυχτα θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Κορύφωση των φαινομένων θα έχουμε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ 3-4 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 βαθμούς.

Την Δευτέρα προβλέπονται αρχικά βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και οι βροχές θα σταματήσουν. Το μεσημέρι, ωστόσο, ενδέχεται να σημειωθούν και πάλι ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ΒΑ 4-5 μποφόρ (στο Μαλιακό πρόσκαιρα 6) με γρήγορη εξασθένηση και στροφή σε νοτιάδες έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί από 14-16 βαθμούς.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.