Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ :«Καμαρώστε τον 3ο πυλώνα ασφάλισης» των Κυβερνήσεων, του ΣΕΒ, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

«Καμαρώστε τον 3ο πυλώνα ασφάλισης» των Κυβερνήσεων, του ΣΕΒ, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ «κάηκαν με το κουρκούτι της Ασπίς, κάηκαν και με το γιαούρτι της generali».

Η κυβέρνηση, η Ειδική Διαχείριση και η generali, παίζουν με τα χρήματα και τον ιδρώτα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Κοροϊδεύουν για την καταβολή τους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι όλης της χώρας.

Απευθυνόμαστε κατά κύρια σε όλους εσάς που είτε ατομικά, είτε ομαδικά, έχετε συνάψει συμβόλαια με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μέσα από την πείρα μας ως εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βγαίνει το εξής συμπέρασμα: Εύκολα και απευθείας από τους μισθούς μας τα παίρνουν, δύσκολα, έως και καθόλου τα επιστρέφουν.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είχαν ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο στην Ασπίς Πρόνοια και όπως χιλιάδες ασφαλισμένοι στην Ασπίς, έφαγαν «κανόνι». Όλες οι κυβερνήσεις έκαναν «πλάτες» σε αυτή την κλοπή. Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι», να «ξελασπώσει» όλους τους υπεύθυνους. Τάζει στους ασφαλισμένους της Ασπίς ότι «θα προσπαθήσει, εάν και εφόσον τα καταφέρει» όπως δηλώνει, «να δοθεί πιο νωρίς από το 2025, κομμάτι από το αποθεματικό τους». Έχουν θράσος. Μας διέλυσαν τα όνειρα μιας ζωής, μας έκλεψαν τα χρήματά μας που είναι βγαλμένα με αίμα και ιδρώτα, θέλουν να τους πούμε και ευχαριστώ.

Μετά την πτώχευση του «κολοσσού» της Ασπίς, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ομαδικά πήγαν σε άλλον «κολοσσό» ιδιωτικής ασφάλισης, στη generali.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στις 1.1.2011 κατέβαλαν στην generali προκαταβολικά μεγάλο ποσό για να πιστωθεί στο ατομικό λογαριασμό αποθεματικού του κάθε εργαζόμενου. Στη συνέχεια από 1.1.2011 έως και το Φλεβάρη του 2020, οι εργαζόμενοι κάθε μήνα με ευλάβεια απόδιδαν το 1% των τακτικών τους αποδοχών. Παράλληλα η ΛΑΡΚΟ όλα αυτά τα χρόνια ήταν υποχρεωμένοι (μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όχι ως οικειοθελής παροχή) να αποδίδει κάθε μήνα 8,4% των τακτικών αποδοχών του κάθε εργαζόμενου στο ταμείο διαχείρισης για να μπορούν οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται να παίρνουν τις αποζημιώσεις τους.

Με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων και των διοικήσεων που διόριζαν η ΛΑΡΚΟ καταπάτησε τη συλλογική σύμβαση εργασίας και δεν κατέβαλε σταθερά κάθε μήνα στην generali αυτό που ήταν υποχρεωμένη ( το 8,4%). Η Generali από την πλευρά της ουδέποτε ενημέρωσε τα μέλη (τους εργαζόμενους) του ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου για το μέγεθος του κινδύνου αυτής την εξέλιξης. Εισέπραττε, αξιοποιούσε και κέρδιζε όμως σε μηνιαία βάση από το 1% των εργαζομένων.

Ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος διορίστηκε μετά από την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και οι συνεργάτες του από την εταιρεία deloitte, σε συνεργασία με την generali ( άτυπη ή επίσημη δεν έχει σημασία για μας) και εις βάρος των εργαζομένων, συμφώνησαν η generali να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ασφαλιστήριο ζωής οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ είχανε από το 1979. Μετά από πολύνεκρό θανατηφόρο ατύχημα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν δέκα ημέρες συνεχόμενης απεργίας διαρκείας. Απόσπασαν από τον τότε «φίλεργατικο» Μποδοσάκη, ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια στην εργασία και διάφορες παροχές, μεταξύ αυτών και το ασφαλιστήριο ζωής. Τίποτα δεν χαρίστηκε. Τα πάντα κατακτήθηκαν με αίμα, ιδρώτα, δάκρυα και αγώνες.

Αποτέλεσμα:

1. Υπάρχουν νόμιμοι κληρονόμοι συναδέλφων που χάθηκαν είτε από εργατικό ατύχημα, είτε από παθολογικά αίτια και δεν έχουν αποζημιωθεί. Η Κυβέρνηση, δεν έχει κάνει τίποτα ( εκτός από υποσχέσεις) επάνω σε αυτό. Χωρίς καμία ντροπή έχει αφήσει τους χαροκαμένος σύξυλους.

2. Οι εργαζόμενοι ρωτούν «πόσα έχει δώσει η ΛΑΡΚΟ μέσα σε αυτή τη δεκαετία από το 8,4% των τακτικών μας αποδοχών στο ταμείο διαχείρισης της generali;» και μας λένε, και οι δυο πλευρές, ότι «δεν γνωρίζουν» (την Τρίτη 12/8/2020 η διαχείριση μας είπε ότι γνωρίζει. Δεσμεύτηκε ότι θα δώσει άμεσα, εντός Αυγούστου τα στοιχεία. Περιμένουμε να δούμε πότε).

3. Οι εργαζόμενοι ρωτούν «πόσο είναι το αποθεματικό του καθενός σε σχέση με το 1% που έχουν καταβάλει με ευλάβεια σε μηνιαία βάση, αλλά και με την προκαταβολή που δόθηκε αρχικά;». Οι δύο πλευρές απαντούν «δεν

γνωρίζουν». (Την Τρίτη 12/8/2020 μας είπε η διαχείριση ότι γνωρίζει. Δεσμεύτηκε ότι αν νομικά μπορεί, θα τα δώσει άμεσα, εντός εβδομάδας. Περιμένουμε να δούμε πότε).

4. Τρεις μήνες τώρα η ΛΑΡΚΟ μας λέει ότι «είναι λάθος οι καταστάσεις από τη generali». Η generali μας λέει ότι «είναι λάθος οι καταστάσεις από την ΛΑΡΚΟ». «Το θέατρο του παραλόγου». Δεν έχουν στοιχεία που έπρεπε να ήταν με ευλάβεια ενημερωμένα σε μηνιαία βάση και από τις δύο πλευρές.

5. Οι εργαζόμενοι ρωτούν την generali «πότε θα καταβληθεί το 1% (με τους τόκους συμβολαίου) όπου με ευλάβεια κάθε μήνα το έπαιρνε, το αξιοποιούσε και κέρδιζε;» Δεν απαντάει, λες και τα χρήματα είναι δικά της. (Δεσμεύτηκε ότι την Παρασκευή 14/8/2020 θα μας δώσει ημερομηνία καταβολής). Της υπενθυμίζουμε να μην ξεχάσει να περάσει τους τόκους συμβολαίου. Περιμένουμε. Είναι ληξιπρόθεσμη από τις 23/6/2020.

6. Οι συνάδελφοι που έχουν πάρει σύνταξη και δεν έχουν εισπράξει καμία δόση, είτε υπολείπονται δόσεις, δεν παίρνουν απαντήσεις. Χρωστούν σε συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν μια δεκαετία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι της ΛΑΡΚΟ

Μέσα από την ίδια μας τη ζωή αποδεικνύεται ότι όσο πιο μεγάλος «κολοσσός», όπως τους λένε, είναι μία επιχείρηση, τόσο πιο μεγάλος «τσαρλατάνος» είναι αυτή. Αυτά είναι τα καλά της ιδιωτικοποίησης που προσπαθούν να μας σερβίρουν τα «παπαγαλάκια» της Κυβέρνησης και του συστήματος.

Οι νόμοι που έχουν φτιάξει οι κυβερνήσεις είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους. Είναι πολλά τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που περιμένουν σαν τα «κοράκια» τέτοιες περιπτώσεις για να κερδίσουν και αυτά, από τον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων. Κατά τη γνώμη μας δεν βοηθά ο ένας να τραβάει στο τάδε δικηγορικό γραφείο και ο άλλος στο τούδε.

Προσοχή, μην παρασέρνεστε. Ακούγονται διάφορες κινήσεις και από διάφορους. Διάφορους, που μέχρι χθες, όταν διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι μας έλεγαν ότι, «δεν είναι ώρα τώρα να ζητάμε από τη ΛΑΡΚΟ, δεν έχει, οι τιμές είναι χαμηλές κτλπ, να βάλουμε πλάτη». Τελικά αποδείχθηκε ότι όσο «βάζεις πλάτη», όπως μας έλεγαν, τόσο θέλουν κι άλλο μέρος του «σώματος να σου φάνε». Από αυτή την «μέγγενη» δεν γλιτώνει κανένας.

Η γνώμη μας είναι όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μηχανικοί της ΛΑΡΚΟ, γύρω από τα σωματεία πρέπει να συσπειρωθούν και να απαιτούν καθημερινά ενημέρωση, να ελέγχουν, να λένε γνώμη, να συνδικαλιστούν όλοι, να απαιτούν και να διεκδικούν τα πάντα. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες, χωρίς να έχουμε εμπιστοσύνη στους νόμους τους, να δώσουμε και αυτή τη μάχη. Η διάλυση των Σωματείων είναι «βούτυρο στο ψωμί» της Κυβέρνησης, όρος των «μνηστήρων» της ΛΑΡΚΟ.

Μόνο έτσι θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, θα πληρώσουμε λιγότερα. Οι πολυδιάσπαση θα ωφελήσει μόνο αυτούς που μέχρι σήμερα μας έκλεψαν τον ιδρώτα.

Χρειάζεται καλή και συχνή από τα σωματεία ενημέρωση, ενότητα μεταξύ των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλου του λαού της περιοχής. Συσπείρωση και αποφασιστικότητα για αγώνα. Αν συνεχίσουμε να περπατάμε όπως 7 μήνες τώρα, με αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε να είστε σίγουροι ότι στο τέλος οι εργαζόμενοι θα βγουν νικητές.

Η κυβέρνηση θα βάλει γνωστούς και αγνώστους για να κάνει διάσπαση και να περάσει αυτό που δεν έχει περάσει μέχρι σήμερα στην εργατιά της ΛΑΡΚΟ. Την υποταγή της. Δεν θα της γίνει το χατίρι.

Το συνδικάτο μας καλεί όλη την Εργατική τάξη της χώρας μας, όλους τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικές εταιρείες, να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Ο αγώνας για κοινωνική ασφάλιση, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, είναι μονόδρομος.

Δηλώνουμε περήφανοι για το ότι είμαστε εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Νιώθουμε την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης όλης της χώρας και είμαστε αποφασισμένοι να την δικαιώσουμε.

Συνεχίζουμε μέχρι την τελική Νίκη.

Για το Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝ.                           ΡΗΝΝΑΣ ΝΙΚΟΣ

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.