Διοίκηση Γ.Ν. Λαμίας: Δεν κατέληξε κανένα περιστατικό στο Νοσοκομείο Λαμίας- Τα ΜΜΕ διαστρέβλωσαν την αλήθεια

«Δεν κατέληξε κανένα περιστατικό στο Νοσοκομείο Λαμίας»  υπογράμμισε η Διοίκηση του ΓΝ Λαμίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή για το θάνατο της 14χρονης Ιωάννας  αλλά και του 9χρονου Δημήτρη πριν  1,5 χρόνο ενώ επιτέθηκαν στα ΜΜΕ για διαστρέβλωση της αλήθειας.

 Τα δυο παιδιά που ο θάνατός τους συγκλόνισε το Πανελλήνιο  πέθαναν μετά από τη διακομιδή τους  στο Νοσοκομείο Λάρισας και Παίδων αντίστοιχα  από περιτονίτιδα.

Στη συνέντευξη τύπου  τοποθετήθηκαν και απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας, Ευάγγελος Χατζημαργαρίτης, ο Αναπληρωτής Διοικητής, Ανδρέας Κολοκυθάς και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΛ και Συντονιστής Διευθυντής της ΜΕΘ, Δημήτρης Σφύρας.

Δεν κατέληξε κανένα περιστατικό στο Νοσοκομείο Λαμίας όπως αναφέρετε, ούτε κατέληξε κατά την διάρκεια διακομιδής του, αλλά όπως αποδεικνύεται και από το διακομιστήριο του Νοσοκομείου μας για την Ιωάννα δόθηκε η σωστή κατεύθυνση σημείων και συμπτωμάτων μετά την εμπεριστατωμένη διερεύνηση της, όπως αυτό επιβεβαιώνεται και από την ιατροδικαστική εξέταση, και έπειτα διακομίσθηκε με απόλυτη ασφάλεια σε εξειδικευμένο παιδοχειρουργικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, υπογράμμισαν στην κοινή συνέντευξη τύπου.

Όμως, τα ερωτήματα και ο θυμός για τον   τραγικό θάνατο δυο παιδιών από περιτονίτιδα παραμένουν στις  οικογένειες των παιδιών και στην κοινωνία παρά την προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών και  στοχοποίησης των ΜΜΕ από τη Διοίκηση  του ΓΝ Λαμίας,  όπως:

-Ποιος  αναλαμβάνει την ευθύνη που δεν υπάρχει  παιδοχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας;

– Γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την διακομιδή της Ιωάννας ;

-Γιατί δεν χειρουργήθηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας από γενικό χειρούργο αν η κατάσταση του παιδιού ήταν κρίσιμη;

-Γιατί  δεν έχει γίνει ακόμη ΕΔΕ και δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες  για το θάνατο του 9χρονου Δημήτρη και  γιατί η μήνυση κατά παντός υπευθύνου που έχει  καταθέσει η οικογένεια του  είναι ακόμη σε εκκρεμότητα;

 Η Συνέντευξη Τύπου

Ο Διοικητής του νοσοκομείου της Λαμίας Βαγγέλης Χατζημαργαρίτης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της Ιωάννας και πρόσθεσε πως η διοίκηση είχε αποφασίσει να μην τοποθετηθεί,έχοντας εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη αλλά και στους λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που διέπουν την λειτουργία μας. Ωστόσο αναγκάστηκε να το κάνει όπως υπογράμμισε «για να αποκατασταθεί η αλήθεια της πρωτοφανούς και άδικης διαστρέβλωσης  των γεγονότων για την διαχείριση του περιστατικού της».  Είναι πρέπον όμως να τοποθετηθούν τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση για το Νοσοκομείο μας,  αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διοικητής του ΓΝΛ.

Ο κύριος Χατζημαργαρίτης έκανε απολογισμό της λειτουργίας του νοσοκομείου από τον Φεβρουάριο του 2018 που ο ίδιος ανέλαβε την διοίκηση του και τόνισε πως για το θέμα της Ιωάννας το νοσοκομείο της Λαμίας έχει ζητήσει συνολική ΕΔΕ.

«Λόγω όμως, της πρωτοφανούς και άδικης διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων διαχείρισης του περιστατικού ως προς την υποδοχή, διερεύνηση, την διάγνωση και διαχείριση του, αλλά και των συνθηκών λειτουργίας του Νοσοκομείου μας, με αποτέλεσμα την διασάλευση του κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας και το κίνδυνο της δημόσιας υγείας στην περιοχή – Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που εδόθησαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι:

  • Ήδη από τον Μάρτιο του 2018, η λειτουργία του Νοσοκομείου μας είναι αδιάκοπη και στελεχώνεται καθημερινά με ειδικευμένους Ιατρούς, τόσο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όσο και στις κλινικές, ενώ η αρτιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει συντελέσει στο να έχει υψηλότατα ποσοστά νοσηλείας και θεραπείας στις διάφορες Κλινικές. Στο Νοσοκομείο της πόλης μας πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 18.000 Νοσηλείες, 85.000 επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία και αντιμετωπίζονται επιτυχώς 45.000 επισκέψεις στα Επείγοντα, περιλαμβάνοντας ιδιαίτερα σοβαρά ατυχήματα που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Πραγματοποιούνται 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις και 1000 εισαγωγές στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη Μονάδα Στεφανιαίων Νόσων. Διενεργούνται δύσκολες χειρουργικές και εξειδικευμένες Νευροχειρουργικές και αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις, μεταμοσχεύσεις και αντιμετωπίζονται σοβαρά ογκολογικά περιστατικά με υψηλά ποσοστά θεραπεία και επιβίωσης.
  • Το Γ.Ν Λαμίας διαχρονικά αλλά και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, καλύπτει πλήθος περιστατικών που προσέρχονται από γειτονικούς Νομούς, καθώς είναι το Νοσοκομείο Αναφοράς στα εξειδικευμένα τμήματα και κλινικές του.
  • Επιδεικνύοντας ευθύνη και σεβασμό στην υπόθεση από την πρώτη στιγμή, για λόγους αμεροληψίας ζητήσαμε από την Υγειονομική Περιφέρεια να διατάξει συνολική ΕΔΕ από νοσοκομείο που δεν εμπλέκεται με την υπόθεση της επιστημονικής διερεύνησης του περιστατικού από το Νοσοκομείο μας αλλά και της Χειρουργικής Επέμβασης και της 26ώρης Μετεγχειρητικής νοσηλείας από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου και κατέληξε η Ιωάννα. Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας διέταξε την διενέργεια ΕΔΕ ορίζοντας Ιατρό Συντονιστή Διευθυντή από το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.
  • Παράλληλα με αμεσότητα και εγκυρότητα καταθέσαμε το σύνολο των στοιχείων του ιατρικού φακέλου που αφορούν την διαχείριση της Επιστημονικής διερεύνησης του περιστατικού από το Νοσοκομείο μας στους Γονείς, στην Εισαγγελία Λαμίας και Λάρισας, το ΣΕΥΠ αλλά και στην κατεπείγουσα ΕΔΕ που διατάχθηκε, για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και για την απόδοση ευθυνών. Αφού αναμένουμε τα Πορίσματά τους, θα συμβάλλουμε πλήρως και τα μέγιστα, με οποιοδήποτε τρόπο, και στους 4 ελεγκτικούς μηχανισμούς που ενεργοποιήθηκαν άμεσα, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ανάδειξη των συνθηκών κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ιατρική διερεύνηση και αξιολόγηση του περιστατικού από το Νοσοκομείο μας, αλλά και η Χειρουργική Επέμβαση και η Μετεγχειρητική φροντίδα από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου και κατέληξε η Ιωάννα.
  • Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και την καθοδήγηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας οφείλουμε να αναδείξουμε τα αποτελέσματα του Ελέγχου και να εφαρμόσουμε πλήρως, τις όποιες τυχόν πειθαρχικές και άλλες ευθύνες που ενδεχομένως να προκύψουν, για το άτυχο συμβάν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας….»

 Δημήτρης Σφύκας: «Ενημερώσαμε έγκαιρα και σωστά τους γιατρούς του νοσοκομείου της Λάρισας , αυτοί όμως αποφάσισαν άλλα»…

Ο κύριος Σφύρας ανέλυσε πώς υποδέχθηκαν οι γιατροί του νοσοκομείου Λαμίας το δεκατετράχρονο κορίτσι και τι έγινε όλες αυτές τις ώρες που νοσηλευόταν εκεί.

Σύμφωνα με την δήλωση του κ. Σφύρα, η 14χρονη διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Λάρισας με διάγνωση στην οποία αναφέρονταν “διάτρηση ανωτέρω πεπτικού”. Μάλιστα  όπως τόνισε υπήρξε και περαιτέρω τηλεφωνική ενημέρωση για την κατάσταση του παιδιού. Από εκεί και μετά, το Νοσοκομείο Λαμίας δεν μπορεί να απαντήσει γιατί εφόσον οι γιατροί της Λάρισας γνώριζαν για διάτρηση, προχώρησαν σε αφαίρεση σκωλικοειδίτιδας. » Εμείς κατευθύναμε για την πιθανή διάγνωση και εγγράφως και προφορικώς για τους γιατρούς της Λάρισας οι οποίοι είχαν όλο το χρόνο να το εξετάσουν και να χειρουργήσουν», πρόσθεσε.

 Απαντώντας στο γιατί μεσολάβησαν εννέα ώρες μέχρι οι γιατροί της Λαμίας να υποβάλλουν την Ιωάννα σε ακτινογραφία, ο κ. Σφύρας ανέφερε “δεν κάνουμε ακτινογραφίες αμέσως στα παιδιά. Μετά μπορεί να έρθετε και να πείτε γιατί ακτινοβολήσατε το παιδί μου…Η ακτινογραφία έγινε όταν έπρεπε να γίνει και τηρήθηκε το πρωτόκολλο”.

 Ο Αναπληρωτής Διοικητής, Ανδρέας Κολοκυθάς  υπογράμμισε: Τονίζω ότι κανένα παιδί που χειρουργήθηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας δεν είχε καμία επιπλοκή και ακόμα περισσότερο δεν κατέληξε. Θυμίζω ότι οι δύο περιπτώσεις που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας δεν κατέληξαν στο Νοσοκομείο μας ως αναφέρεστε, αλλά μετά από πολύωρη αντιμετώπιση σε άλλα νοσοκομεία.

 Για το θάνατο του 9χρονου Δημήτρη

Στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου  έγινε αναφορά και  στο άλλο  τραγικό γεγονός, που και τότε  συγκλόνισε την Φθιώτιδα και το Πανελλήνιο του θανάτου του 9χρονου Δημήτρη πριν από περίπου 1,5 χρόνο . Το άτυχο παιδί και τότε είχε νοσηλευτεί το Νοσοκομείο Λαμίας και κατέληξε στην Αθήνα .

Στο Νοσοκομείο Λαμίας παρά το ότι το παιδί νοσηλεύτηκε και χειρουργήθηκε πριν διακομιστεί στην Αθήνα, δεν έγινε ποτέ ΕΔΕ για να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες. Άλλωστε όπως ανέφερε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας, ο Δημήτρης απεβίωσε στο Αγλαϊα Κυριακού και ουδείς από τη Λαμία γνωρίζει αν έγινε ΕΔΕ και στο Νοσοκομείο όπου κατέληξε το παιδί.
Σύμφωνα με τη διοίκηση δεν είναι απαραίτητη η ΕΔΕ εφόσον τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την οικογένεια του άτυχου Δημήτρη καμία απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι και σήμερα για το τραγικό συμβάν από την Υπηρεσία που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.