Για τρίτη ημέρα καίγεται η Εύβοια – Σενάρια για εμπρησμό

Άλλη μια νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών Μακρυμάλλη και Πλατανιά στην Εύβοια, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων στα μέτωπα της φωτιάς. Την ώρα που συνεχίζεται η προσπάθεια για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην Εύβοια, τα αρμόδια κλιμάκια της πυροσβεστικής φαίνεται πως έχουν στα χέρια τους σαφείς ενδείξεις για εμπρησμό από την περιοχή της Αγριλίτσας.

Σε χαράδρα έχει περιοριστεί η φωτιά

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίστηκαν τη νύχτα με τη βοήθεια της άπνοιας που επέτρεψε τον περιορισμό της φωτιάς σε μια χαράδρα, πριν από το χωριό Πλατάνα, όπου και τα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων. Το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κατάσταση ήταν κατά πολύ καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα, ενώ τα ελικόπτερα έκαναν συνεχείς ρίψεις μέχρι και λίγο μετά τη δύση του ήλιουκαι το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας δίνει μια πολύ καλύτερη εικόνα, καθώς δεν υπάρχει αυτή την ώρα ενεργό μέτωπo

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δύναμη που επιχειρεί στην Εύβοια είναι 198 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 22 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 172 πυροσβέστες, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Συνέδραμαν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Η έκταση της καταστροφής

Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα από τα οποία περισσότερα από 10.000 στρέμματα είναι συμπαγές πευκοδάσος.

Παρά την πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, η μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς τελικά οι φλόγες από την αναζωπύρωση στο χωριό Πλατανιά, δεν προξένησαν ζημιά στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, ούτε και στο δάσος του δικτύου Natura 2000.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους και μετρούν τις πληγές τους, ενώ παράλληλα δεν λείπουν και τα μέτρα προστασίας περιμετρικά των χωριών, καθώς η οποιαδήποτε αναζωπύρωση που θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο δημιουργεί προβλήματα.

Εκτίμηση των καμμένων εδαφών από δορυφόρο

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 παρέχει υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμμένες εκτάσεις στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια. Μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου υπολογίστηκε ότι περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα έγιναν στάχτη αν και η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο την Πέμπτη 15 Αυγούστου.

Με έντονο πράσινο χρώμα παρουσιάζονται οι εκτάσεις που είδε ο δορυφόρος και με καφέ χρώμα βόρεια των Ψαχνών διακρίνονται οι καμένες εκτάσεις 22,68 τετραγωνικών χιλιομέτρων (22.680 στρεμμάτων) έως την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019, 12:45.

Εκτίμηση των καμμένων εδαφών από δορυφόρο

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 παρέχει υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμμένες εκτάσεις στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια. Μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου υπολογίστηκε ότι περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα έγιναν στάχτη αν και η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο την Πέμπτη 15 Αυγούστου.

Με έντονο πράσινο χρώμα παρουσιάζονται οι εκτάσεις που είδε ο δορυφόρος και με καφέ χρώμα βόρεια των Ψαχνών διακρίνονται οι καμμένες εκτάσεις 22,68 τετραγωνικών χιλιομέτρων (22.680 στρεμμάτων) έως την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019, 12:45.

Τα σενάρια για εμπρησμό

Τρεις υπόπτους για εμπρησμό ερευνούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση, σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν ισάριθμες ανεξάρτητες εστίες φωτιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης, το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά, τα ξημερώματα της περασμένη Τρίτης, στην κεντρική Εύβοια

Το συγκεκριμένο σημείο απέχει 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Μακρυμάλλη, με τις αρχές να έχουν εντοπίσει τρεις πιθανές εστίες πυρκαγιάς που προέκυψαν από πιθανό εμπρησμό. Εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα), και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.

Οι τρεις ύποπτοι έχουν ήδη εξεταστεί από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος και έχουν παρουσιάσει άλλοθι παρουσίας σε άλλες περιοχές της Εύβοιας. Ανάμεσα στους υπόπτους είναι και ο 33χρονος που είχε συλληφθεί πέρσι ως υπεύθυνος για εννέα εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων από τις 2 Ιουνίου έως και χθες 25 Αυγούστου. Είχε καταδικαστεί για μία από αυτές και είχε αφεθεί ελεύθερος εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων.

39 πυρκαγιές μέσα σ’ ένα 24ωρο

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής την Πέμπτη εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 825 πυροσβέστες, 278 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν 15 Α/Φ και 13 Ε/Π, καθώς και 2 συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και 1 συντονιστικό Ε/Π της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης επιχείρησαν 2 Α/Φ από Ιταλία και 1 Α/Φ από Ισπανία μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή παρείχαν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 22 υδροφόρες και 20 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.