Άγραφα: Έχασε τη ζωή του περιμένοντας πέντε ώρες το ασθενοφόρο

Ένας 60χρονος συνταξιούχος πρώην δασοπυροσβέστης  και πατέρας 3 παιδιών έχασε την ζωή του περιμένοντας μάταια και για ώρες το ΕΚΑΒ, να φτάσει  στα Άγραφα Ευρυτανίας  με δανεικούς οδηγούς από Λαμία.

Ο  άτυχος άντρας  έπαθε εγκεφαλικό καθώς φυλαγε τα ζώα του και για αρετή ώρα προσπαθούσε με το κινητό του τηλέφωνο να ειδοποιήσει τους συγχωριανούς και τα παιδιά του για να τον βοηθήσουν. Όταν δε, έφτασε στην περιοχή το ασθενοφόρο οι «δανεικοί» οδηγοί από Λαμία, έπρεπε να είναι διαρκώς στα τηλέφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής για να βρουν το σημείο. Τελικά περίμενε πολλή ώρα μόνος του για να βρεθεί δίπλα του ένας γιατρός, και να μεταφερθεί από συγχωριανό, σε ένα κοντινό ιατρείο στην περιοχή Ραπτοπούλου. Τα δε παιδιά του εκλιπόντος, παρακαλούσαν τον δήμαρχο να δίνει τηλεφωνικά οδηγίες στους «δανεικούς» οδηγούς από Λαμία για να φτάσουν στο σημείο όσο πιο έγκαιρα γίνεται.

Όπως κατήγγειλε σήμερα ο Μιχάλης Γιαννάκος , πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ το περιστατικό εξελίχθηκε ως εξής: «Προχθές (25/5/2020) ένας δασοπυροσβέστης έπαθε εγκεφαλικό στα Άγραφα Ευρυτανίας κοντά στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστας και χρειάστηκε επείγουσα διακομιδή με ασθενοφόρο και την παροχή άμεσης βοήθειας από το σύστημα υγείας της χώρας μας. Είχε την ατυχία όμως να κατοικεί στην ορεινή περιοχή της Ευρυτανίας. Το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση. Δεν είχε όμως απογευματινή βάρδια καθώς υπηρετούν μόλις 3 οδηγοί/πληρώματα.

Το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Ευρυτανία διεκόμιζε επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο Λαμίας. Δεν υπήρχε δεύτερο καθώς ο αριθμός των διασωστών σε όλο τον νομό επαρκεί για την 24ωρη λειτουργία ενός μόνο ασθενοφόρου.

Να σημειωθεί ότι  οι σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της Υγείας στην ορεινή Ευρυτανία έχουν αναδειχθεί πολλές φορές και με τον χειρότερο τρόπο αφού συνάνθρωποι μας έχουν χαθεί περιμένοντας την μεταφορά τους στο Νοσοκομείο.Ασθενείς εχουν μεταφερθεί  σε καρότσες  αγροτικών  ενώ άλλοι  έχασαν την ζωή τους περιμένοντας το ασθενοφόρο.

Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε :
«Καλό ταξίδι φίλε…
Δυστυχώς τα προβλήματα διακομιδής των ασθενών στην περιοχή μας είναι συνεχιζόμενα και δυσεπίλυτα αν και ζητήσαμε πολλές φορές βοήθεια από το κράτος, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με έλλειψη βασικών υποδομών υγείας τα οποία μεγεθύνουν το φόβο και την ανασφάλεια του κόσμου. Χτες βράδυ χάσαμε απρόοπτα ένα  οικογενειάρχη και φίλο, τον Δασοπυροσβέστη από το Λιθοχώρι Γιώργο Κατσιάδα. Το ασθενοφόρο που κλήθηκε να μεταβεί στο Ραπτόπουλο, παρότι έφυγε έγκαιρα, έκανε περίπου πέντε ώρες μέχρι να τον παραλάβει και να τον πάει στο Νοσοκομείο  Καρπενησίου. Πολύ περισσότερο χρόνο, από Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της ορεινής περιοχής μας ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και με δεδομένη και την ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού πρέπει να εξευρεθούν λύσεις ΧΤΕΣ.

Δυστυχώς δεν υπάρχει οργανωμένη και έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και έτσι θέτεται σε κίνδυνο η ζωή των κατοίκων και οι επιπτώσεις είναι αυτονόητες.
Η υγεία είναι ένα αγαθό που οφείλει να είναι προσβάσιμο σε όλους ανεξάρτητα με το που βρίσκονται. Γι αυτό το λόγο θέλουμε οποιοσδήποτε έχει αυτή την αίσθηση να μας βοηθήσει. Σ αυτό το μείζον ζήτημα δε χωράει ούτε πολιτική, ούτε ανταγωνισμός,ούτε αψιμαχίες».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.