Σύσκεψη για το προσφυγικό με εσωκομματικές ενστάσεις- Που σχεδιάζεται το νέο hot-spot στη Φθιώτιδα

Με εσωκομματικές ενστάσεις πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό την Τετάρτη  στο υπουργείο Εσωτερικών με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου. Νέα σύσκεψη σήμερα με Περιφερειάρχες και δημάρχους των περιοχών που θα γίνουν νέες δομές «κλειστού τύπου».

Τη σύσκεψη συγκάλεσαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και μετέχουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. 

 Κεντρικό αντικείμενο της σύσκεψης πέραν του συντονισμού ενεργειών,   ήταν  η ενημέρωση βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι προέρχονται από τις περιοχές, όπου θα κατασκευαστούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, αλλά και τα ελεγχόμενα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους βουλευτές Λέσβου, Σάμου, Χίου και Δωδεκανήσων (τα νησιά, όπου θα γίνουν τα κλειστά κέντρα), ενώ πρόσκληση έχουν λάβει και βουλευτές από περιφέρειες της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας, όπου θα γίνουν τα 7-8, σε πρώτη φάση, ελεγχόμενα κέντρα.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από τον κ. Στεφανή για την κατάσταση και για την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων, με ορισμένους από τους συμμετέχοντες να εκφράζουν τις διαφωνίες τους, τόσο εντός της σύσκεψης, όσο και μετά το πέρας αυτής. Μεταξύ αυτών, ήταν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, καθώς και ο βουλευτής της Ν.Δ. Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του κ. Μουτζούρη, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ασάφεια στα κυβερνητικά σχέδια και για εμμονή στις κλειστές δομές, σημειώνοντας παράλληλα πως για τον ίδιο, καμιά νέα δομή δεν θα προσφέρει λύσεις όσο συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές. 

Ουσιαστικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδίωκε με τη σύσκεψη αυτή να ασκήσει πιέσεις προς τους βουλευτές της στα νησιά, προκειμένου να άρει το διαφαινόμενο αδιέξοδο που υπάρχει στη διαχείριση του προσφυγικού και να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το  εθνικό σχέδιό της για το προσφυγικό ζήτημα, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις κλειστές δομές

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σύσκεψη που θα γίνει  σήμερα Πέμπτη, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν περιφερειάρχες και δήμαρχοι από την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα μεταφερθεί μεγάλο μέρος των προσφυγικών ροών.

Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές και η Φθιώτιδα για την οποία πρέπει να θεωρείται βέβαιη η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας (κλειστού τύπου) με επικρατέστερη την περιοχή της Μαυρομαντήλας,   το οποίο  θα αντικαταστήσει το Hot Spot Θερμοπυλών, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί. Η δυναμικότητά του νέου κέντρου φιλοξενίας θα ανέρχεται σε 2.000 πρόσφυγες και θα έχει μέσα στη δομή σχολείο και υγειονομική περίθαλψη.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μια επιχείρηση αναδιάταξης αιτούντων άσυλο στις υπάρχουσες δομές της επικράτειας,  για την αποσυμφόρηση των νησιών. Μόλις προχθές, άλλωστε, έφτασαν στον Πειραιά περίπου 600 άτομα από τη Σάμο που μεταφέρθηκαν στη δομή της Ριτσώνας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

No Comments Yet.

Leave a comment