Οι «Αινιάνες» αποχαιρετούν τον Ιωάννη Μαζαράκη- Αινιάν

Πέθανε την Παρασκευή ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης – Αινιάν με καταγωγή από την Υπάτη Λαμίας , ο άνθρωπος που το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για πάνω από 40 χρόνια. 

Ο Ι. Κ. Μαζαράκης – Αινιάν, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923, ήταν γιος του Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν, ο οποίος πρωτοστάτησε στον Μακεδονικό Αγώνα και διακρίθηκε ως «Καπετάν Ακρίτας». Κατά την Κατοχή εργάστηκε στο δίκτυο πληροφοριών θαλάσσης του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και κατατάχτηκε εθελοντής στην ΙΙΙ ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (Ρίμινι). Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1947.

Διετέλεσε νομάρχης Καστοριάς από το 1962 και παραιτήθηκε τον Απρίλιο 1967. Το 1977-1979, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Ελλάδος στην ΕΟΚ, διηύθυνε το ελληνικό γραφείο Τύπου στις Βρυξέλλες. Γενικός γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) από το 1979, υπήρξε πολυγραφότατος στον τομέα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Συλλυπητήριο μήνυμα από τους Αινιάνες
Ο Ιωάννης Κων Μαζαράκης-Αινιάν, μια σημαντική και εξέχουσα προσωπικότητα, έφυγε πριν λίγο από κοντά μας.
Εγγονός της Υπαταίας ποιήτριας Αγανικής Αινιάνος-Μαζαρακη, γιος του Μακεδονομάχου στρατηγού Κωνσταντίνου Μαζαρακη- Αινιάν (καπετάν Ακρίτα) , γεννημένος το 1923, υπηρέτησε ως αξιωματικός του Ελληνικού στρατού σε διάφορες θέσεις όπως στην ΙΙΙ ελληνική ταξιαρχία «Ρίμινι» και συνδέθηκε με το Συμμαχικό Στρατηγείο στη διάρκεια της κατοχής.
-Από την πόλη της Υπάτης, τη γενέθλια γη της οικογένειας των Αινιάνων, στέλνουμε στους οικείους του και ιδιαίτερα στους γιους του Κωνσταντίνο , Αλέξανδρο και Φίλιππο , τις συλλυπητήριες ευχές μας και τις προσευχές μας για την αιώνια ανάπαυση ενός διακεκριμένου ανθρώπου που θα θυμόμαστε πάντα.
Πολιτιστικός Σύλλογος Υπάτης » Οι Αινιάνες»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.