«Κόλαση» στην Εύβοια: Καίγεται δάσος Natura – Έφτασε σε χωριά η φωτιά (συνεχής ενημέρωση)

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΕΥΒΟΙΑ

Πολλαπλά πύρινα μέτωπα εξελίσσονται ταυτόχρονα και σήμερα στη χώρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Τα δυο μεγαλύτερα είναι σε Εύβοια και Θήβα στη Στερεά Ελλάδα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δ.Ε.Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, ενώ αίτημα υποβλήθηκε στην ΕΕ για συνδρομή σε πυροσβεστικά αεροσκάφη για την κατάσβεση της φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζητάει οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από όπου ξεκινούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.

Στην Εύβοια η πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας. Απομακρύνθηκαν προληπτικά και τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος. Αυτή τη στιγμή, η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Καίγεται πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιό άγριας ζωής. 

Ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.Πριν από λίγο οι φλόγες μπήκαν στο χωριό Κοντοδεσπότι, που εκκενώθηκε. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής η φωτιά καίει τις αυλές των σπιτιών.

Kαι τα τρία χωριά εκκενώθηκαν με ασφάλεια με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά με τη συνδρομή της Αστυνομίας ενώ εκκενώνεται και το χωριό Πλατανιά.

Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά κατευθύνονται νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

Πυροσβεστικά οχήματα από τις γύρω περιφέρειες φτάνουν συνεχώς στην πυρκαγιά στην Αγριλίτσα της Εύβοιας, ενώ εκεί βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», προκειμένου να γίνεται επιτόπου ο συντονισμός των δυνάμεων που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθείνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Στην Εύβοια βρισκεται ο γγ Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες των δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια, η οποία όπως έγινε γνωστό καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής. 

Η φωτιά έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Χαλκίδα, αλλά και στην Αθήνα και συνολικά την Αττική με την μυρωδιά του καμένου να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα.


(Φωτό από το egnomi.gr)

 Δύσκολο μέτωπο και στη Θήβα 

Εκτός ελέγχου είναι και η φωτιά στη Θήβα. Η φωτιά ξέσπασε στις 6 το πρωί από άγνωστη αιτία και αμέσως οι ισχυροί άνεμοι που τοπικά ξεπερνούν ακόμη και τα 7 μποφόρ δημιούργησαν δύο κύρια μέτωπα, τα οποία άρχισαν να διευρύνονται ανεξέλεγκτα. Το ένα μεγάλο μέτωπο που έκαιγε δασική χαμηλή βλάστηση αλλά και ελιές κινείτο με μεγάλη ταχύτητα και κατεύθυνση στα όρια της Βοιωτίας με την Αττική. 

Πλέον το ένα μέτωπο έχει ελεγχθεί, ωστόσο, το δεύτερο μέτωπο που παραμένει ενεργό κινείται προς στον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Θανάση Καρακάντζα «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ό,τι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους, κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή». Πρόσθεσε ότι ήδη άρχισαν να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα στις κοντινές παραλίες: «Ήδη κατευθυνόμαστε προς τη θάλασσα αν παραστεί ανάγκη να εκκενώσουμε τις παραλίες για να καταλήξει το μέτωπο της φωτιάς στον Κορινθιακό».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.