Κάλεσμα σε συνέλευση και εκλογές από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας

Σε εκλογοαπολογιστική  συνέλευση καλεί το Σωματείο  Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας την Παρασκευή 18/08/2020 ώρα 21:15 στο εργατικό κέντρο πλατεία Διάκου Λαμία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Έχεις το σωματείο σου και το σωματείο έχει εσένα”- Η δύναμη του είναι  δύναμη σου»

Το έλεγε ξεκάθαρα η κυβέρνηση πως οι μέρες που περνάμε είναι δύσκολες, «πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη σε αυτήν την φάση, για να ανατείλει ο ζεστός ήλιος της ανάπτυξης το 2021».

Μεταφράζουμε: Είμαστε σε κρίση και θα την πληρώσετε πάλι εσείς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές σας για να συνεχίσουν οι εργοδότες να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Όντως! Ήταν θέμα χρόνου ώστε η κυβέρνηση να περάσει στο νέο γύρο επίθεσης απέναντι στα εργασιακά μας δικαιώματα. Όλες αυτές οι δήθεν προσωρινές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π) που νομοθετούνταν εν μία νυκτί από τους υπουργούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επικυρώθηκαν με νόμο στη Βουλή, στο όνομα της διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας. Ήταν φανερό ότι όλες αυτές οι αντεργατικές ρυθμίσεις που αποτελούν πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων) ήρθαν για να μείνουν.

Εν μέσω πανδημίας οι λαϊκές οικογένειες μείνανε σπίτι (όταν και όσοι δεν πηγαίναμε για δουλειά)  για να μην κλατάρει το δημόσιο σύστημα υγείας που έχει απαξιωθεί διαχρονικά από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Ο χρόνος που “κερδήθηκε” δεν αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση των νοσοκομείων με προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, εξοπλισμό υλικά και πόσα άλλα. Τα νοσοκομεία παραμένουν στα ίδια χάλια και εμείς παραμένουμε εκτεθειμένοι και σε μια επικείμενη έξαρση όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Όλα τα μέτρα και τα πρωτόκολλα ασφαλείας έκαναν περίπατο μπροστά στη στήριξη της κερδοφορίας των τουριστικών ομιλών, των αεροπορικών & ακτοπλοϊκών εταιρειών. 80% πληρότητα στα δρομολόγια των πλοίων, 100% στα αεροπλάνα και……. 110% έφτασε η πληρότητα σε δρομολόγια των ΚΤΕΛ Αθήνας! (μπρος στα κέρδη τι είναι η αρρώστια?)

Οι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες όπου λόγω της έλλειψης των μέτρων προστασίας, τα κρούσματα εξαπλώνονται ραγδαία.

 Τα σουπερ μάρκετ μέσα σε 10 εβδομάδες αύξησαν το τζίρο κατά 1,5 δις €. Αλήθεια σε ποιανού τις πλάτες χτίζονται παλάτια; ποιος γέμιζε τα ράφια; Ποιος ήταν στο ταμείο; Ποιος καθάριζε το μαγαζί;  (την απάντηση μας την δίνει ένας διευθυντής σε παρέμβαση του σωματείου της Αθήνας: δεν έχει πυρετό από τον κορονοιό έχει πυρετό επειδή η δουλειά έχει αυξηθεί 200%!!!) να ρωτήσουμε μήπως θα μοιραστούμε τα κέρδη;

Τι γινόταν με τα eshop; Το ηλεκτρονικό εμπόριο εξαπλασίασε τα έσοδα τον Μάρτη και τον Απρίλη. Μπορεί τα ρολά να ήταν κατεβασμένα όμως πίσω από αυτά οι συνάδερφοι δεν σταμάτησαν ποτέ να δουλεύουνε τις περισσότερες φορές με ψίχουλα και σε ανθυγιεινό περιβάλλον, σηκώνοντας όλο το χαμαλίκι για την προετοιμασία των παραγγελιών.

Πληρώσαμε χρόνια κρίσης, πληρώσαμε και την ανάπτυξή τους, πληρώνουμε ξανά την κρίση τους, θέλουν να  πληρώσουμε ξανά και ξανά και ξανά. Το σύστημά τους είναι άρρωστο και δεν γιατρεύεται. Η πανδημία δεν είναι η αιτία της κρίσης απλώς την έφερε πιο γρήγορα. Ακόμα και το φάρμακο για τον κορονοιό  μπαίνει στο παιχνίδι της μπίζνας και του ανταγωνισμού για το κέρδος.

Η σαπίλα τους μας πνίγει. Το σύνθημα που ξεκινάει από τις κινητοποιήσεις της Αμερικής εκφράζει και εμάς. Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το σωματείο με τις ανακοινώσεις στα χέρια προσπαθούσαμε να ενημερώσουμε τους συναδέρφους. Αναπτύξαμε μια σειρά από δραστηριότητες, πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις. Μέσα από αγωνιστικές παρεμβάσεις προσπαθήσαμε να αναδείξουμε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς και έξω από αυτούς.

Το σωματείο μας έκανε παρέμβαση για τα προβλήματα του κλάδου, την απληρωσιά συναδέλφων, την Κυριακάτικη αργία που την έχουν βάλει στο χέρι, τις Black Friday που ξεχνάμε σπίτι και παιδιά, τα ωράρια λάστιχο, τις «έκτακτες» αλλαγές στο πρόγραμμα. Έγινε παρέμβαση για τα δεδουλευμένα, για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας, για  να μην γίνουν  απολύσεις.

Μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και άλλα σωματεία κάναμε παρεμβάσεις για μια σειρά ζητήματα που μας αφορούν όλους και όλες, για την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία. Πήραμε μέρος στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες για όλα αυτά τα ζητήματα.

Ακόμα και μέσα στην έξαρση της πανδημίας το σωματείο βρέθηκε με γάντια και μάσκα μέσα στους χώρους δουλειάς για ενημέρωση και παρεμβάσεις. Οργανώσαμε συμβολική παρέμβαση σε χώρους Super Martket  για να απαιτήσουμε μέτρα προστασίας της υγείας μας και των εργαζομένων που τους είχαν αφήσει εκτεθειμένους.

Δείξαμε και δείχνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε συναδέρφους από άλλους κλάδους, όπως  δίνουμε το χέρι μας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα 6 μήνες τώρα. Η στήριξη της εργατικής τάξης, τους δίνει δύναμη να κρατηθούν όρθιοι.

Το πόσο δυνατό είναι το σωματείο εξαρτάται και από το πόσα χέρια έχει, πόσα μάτια έχει, πόσα στόματα έχει. Δεν πέφτουν όλα τα προβλήματα στην αντίληψή μας γιατί μας λείπουν τα μάτια από χώρους δουλειάς, τα δικά σου μάτια. Δεν ακούμε πάντα την ταλαιπώρια του κάθε συναδέλφου γιατί μας λείπουν τα αυτιά σου.

Με τα δικά σου χέρια το σωματείο θα μπορέσει να βελτιώσει την δράση του για την υπεράσπιση της δουλειάς και του εισοδήματος μας, για να μην σαρωθούν τα δικαιώματα στην υγεία και την ασφάλιση. Για να μην μείνει κανένας συνάδελφος μόνος και απροστάτευτος μπροστά στην αυθαιρεσία του κάθε εργοδότη

Όλοι στη γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου , την Παρασκευή 18/08/2020

ώρα 21:15 στο εργατικό κέντρο πλατεία Διάκου Λαμία.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.