Πρεμιέρα Φθινοπώρου: Έρχεται ο κυκλώνας Cassilda σε Φθιώτιδα και Στερεά

Με το όνομα Casilda, βαφτίζει η ευρωπαϊκή Μετεωρολογική υπηρεσία, το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό της σεζόν, το οποίο πολλά σενάρια θέλουν να αναβαθμίζεται και να εξελίσσεται σε τροπικό μεσογειακό κυκλώνα ( medicane).

Σύμφωνα με το σύνολο των προγνωστικών δεδομένων, η Casilda, αναμένεται να «χτυπήσει» την Πελοπόννησο, την Στερεά και το νότιο κυρίως Αιγαίο, την Παρασκευή.

Γενική πρόγνωση
Ο μεσογειακός κυκλώνας Cassilda, θα χτυπήσει την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας χώρας. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν την Παρασκευή το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Αττική, η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια.
Είναι ακόμη επισφαλές να μιλήσουμε σε τοπικό επίπεδο ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο και ποιες λιγότερο, ωστόσο αν τα σημερινά προγνωστικά επαληθευτούν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε και πάλι εικόνες εκτεταμένων καταστροφών. Πάντως, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα θα έχει η Πελοπόννησος, όπου και θα χτυπήσει πρώτα ο κυκλώνας ερχόμενος από το Ιόνιο.
Η Φθιώτιδα φαίνεται πως θα δεχθεί αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες μέσα στην Παρασκευή, οι οποίες θα ενταθούν τις βραδινές ώρες στα νότια τμήματα της. Το Σάββατο η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι περίπου το απόγευμα. Οριστική βελτίωση θα έχουμε την Κυριακή.

Να σημειωθεί ότι η παραπάνω εκτίμηση είναι η πιθανότερη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας. Η ένταση, η διάρκεια και η χωρική κατανομή των φαινομένων θα εξαρτηθεί από την ακριβή τροχιά που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας, η οποία ακόμη δεν έχει «ξεκαθαρίσει»

.Δεν είναι ακόμα σαφές αν το  βαρομετρικό χαμηλό θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Όπως βλέπουμε και στην δορυφορική εικόνα, αυτή τη στιγμή το φαινόμενο βρίσκεται στον κόλπο της Σύρτης, όπου και αντλεί ενέργεια από τα πολύ θερμά νερά της Μεσογείου. Από αύριο θα αρχίσει σιγά σιγά το ταξίδι του προς τη χώρα μας και από το απόγευμα της Πέμπτης θα ξεκινήσουν τα πρώτα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα.

Στον χάρτη φαίνεται η πιθανή κατανομή των βροχών….

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.