Έγραψε ιστορία o Ολυμπιακός και άφησε εκτός τη Μίλαν

Ο Ολυμπιακός άφησε εκτός Ευρώπης την Μίλαν και πανηγυρίζει μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες της ιστορίας του. Παίζοντας ποδόσφαιρο υψηλότατου επιπέδου, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς επικράτησε των «ροσονέρι» με 3-1 και προκρίθηκε στους «32» του Europa League.

Ήταν μία νύχτα μαγική για τους φίλους των «ερυθρόλευκων», μερίδα των οποίων εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο μετά το τελευταίο σφύριγμα για να πανηγυρίσουν μαζί με τους ποδοσφαιριστές την ιστορική πρόκριση. Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που συνεχίζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα είναι για μία ακόμη φορά στη νοκ άουτ φάση. Και τα τέσσερα γκολ επιτεύχθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς στο πρώτο μέρος και παρά τις πολλές ευκαιρίες οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να τις αξιοποιήσουν. 

Η έκπληξη με Φετφατζίδη

Τον Γιάννη Φετφατζίδη αποφάσισε να εμπιστευθεί ο Πέδρο Μαρτίνς. Η τελευταία φορά που αγωνίστηκε βασικός ήταν στις 4 Οκτωβρίου, στο ματς με τους «ροσονέρι» στο Μιλάνο. Η απουσία των Χριστοδουλόπουλου και Ναουέλ, οδήγησε τον Πορτογάλο τεχνικό στην απόφαση να τον χρησιμοποιήσει σε ρόλο εξτρέμ. 

Ετσι, ο Ελαμπντελαουί πέρασε στο δεξί άκρο της άμυνας (στην Ξάνθη είχε αγωνιστεί ως εξτρέμ) και ο Τοροσίδης βρέθηκε στον πάγκο.  Ο Φορτούνης είχε επιτελικό ρόλο και ο Γκερέρο ήταν η επιλογή για την κορυφή της επίθεσης.

Σε σύστημα 4-2-3-1 τερματοφύλακας ήταν ο Σα, ακραίοι αμυντικοί οι Ελαμπεντελαουί, Κούτρης, στόπερ οι Βούκοβιτς, Σισέ, αμυντικοί μέσοι οι Γκελιέρμε, Καμαρά, εξτρέμ οι Ποντένσε, Φετφτατζίδης, ενώ ο Φορτούνης έπαιξε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Γκερέρο. Στον πάγκο έμειναν οι Γιαννιώτης, Μπουχαλάκης, Νάτχο, Βρουσάι, Τσιμίκας, Μιράντα, Τοροσίδης και εκτός 18άδας οι Χουτεσιώτης και Ανδρούτσος. 

Με το πόδι στο γκάζι και ασφυκτικό πρέσινγκ

Με τη σέντρα και παίρνοντας ώθηση από την εξέδρα, οι «ερυθρόλευκοι» έψαξαν ένα γρήγορο γκολ. Στα πρώτα δευτερόλεπτα και μετά από βαθιά μπαλιά του Σισέ ο Γκερέρο βγήκε στην πλάτη της άμυνας της Μίλαν, αλλά ο Ρέινα βγήκε έξω από την περιοχή του και απομάκρυνε με τα πόδια το σουτ του Ισπανού επιθετικού.

Οι παίκτες του Μαρτίνς πίεζαν ψηλά και κυνηγούσαν κάθε μπάλα, σε μία προσπάθεια να προκαλέσουν προβλήματα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού των «ροσονέρι». Είναι αλήθεια πως οι ποδοσφαιριστές του Γκατούζο με δυσκολία ήλεγχαν την ορμή των «Πειραιωτών».

Ωστόσο, με τη συμπλήρωση του πρώτου τέταρτου, η Μίλαν ανέβασε τις γραμμές και άρχισε να απειλεί την εστία των γηπεδούχων, χάνοντας τρεις σημαντικές ευκαιρίες σε διάστημα τεσσάρων λεπτών. Εκεί, χρειάστηκε ο Σα που με σπουδαίες επεμβάσεις κράτησε ανέπαφη την εστία του. Στο 17’ μετά από πάσα του Κουτρόνε, ο Ιγκουαίν βρέθηκε μόνος απέναντι από τον Πορτογάλο γκολκίπερ, αποτυγχάνοντας να τον νικήσει αφού ο τελευταίος κινήθηκε γρήγορα και απομάκρυνε την μπάλα.

Στο 19′ ο Σα παραχώρησε κόρνερ με σπουδαία επέμβαση σε κεφαλιά  του Μπακαγιόκο. Δύο λεπτά αργότερα και μετά από λανθασμένη απομάκρυνση του Βούκοβιτς, ο Κουτρόνε μπήκε στη μεγάλη περιοχή και σούταρε από πλάγια θέση, με τον Σα να μπλοκάρει την μπάλα.

Έως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, η εστία του Ολυμπιακού δεν απειλήθηκε ξανά, αν και ορισμένα αβίαστα λάθη των «ερυθρόλευκων» έδιναν τη δυνατότητα στην ιταλική ομάδα να ανανεώνει γρήγορα τις επιθέσεις της.

Μέχρι να πάνε οι δύο αντίπαλοι στα αποδυτήρια, οι «Πειραιώτες» ήταν εκείνοι που απείλησαν ξανά. Στο 24′ ο Ποντένσε από πλάγια θέση και μέσα από τη μεγάλη περιοχή σούταρε, η μπάλα βρήκε στον Αμπάτε και πέρασε κόρνερ. Και στο 44’, μετά από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη, ο Ρέινα έπεσε στην αριστερή του γωνία και παραχώρησε κόρνερ.

Χωρίς καμία αμφιβολία, οι παίκτες του Μαρτίνς έτρεξαν πολύ στα πρώτα 45 λεπτά. Και το ερώτημα που προέκυψε στο ημίχρονο ήταν αν θα μπορούσαν να αντέξουν στον ίδιο ρυθμό και στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο.

Ο δρόμος προς το θρίαμβο

Οι δύο ομάδες επέστρεψαν από τα αποδυτήρια χωρίς αλλαγές με τον Ολυμπιακό να χάνει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο 47’, όταν  Φετφατζίδης σούταρε έξω από τη μεγάλη περιοχή, στέλνοντας την μπάλα να περάσει δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Ρέινα. Με επικίνδυνο σουτ του Κεσί στο 50′ που πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Σά, απάντησε η Μίλαν στην ευκαιρία των γηπεδούχων.

Τρία λεπτά αργότερα, ο δραστήριος Φετφατζίδης με ατομική ενέργεια έφυγε από τη μεσαία γραμμή, έφθασε έξω από τη μεγάλη περιοχή, σούταρε αλλά αστόχησε. Καθώς κυλούσε ο χρόνος, το ματς αποκτούσε άγρια ομορφιά με έντονες συγκινήσεις και τους «ερυθρόλευκους» να ψάχνουν το γκολ.

Στο 57’, ο Ελαμπντελαουί σούταρε στην κίνηση από πλάγια θέση και μέσα στη μεγάλη περιοχή, με τον Ρέινα να μπλοκάρει. Τελικώς, με τη συμπλήρωση μίας ώρα αγώνα, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με κεφαλιά του Σισέ από το ύψος της μικρής περιοχής. Το Καραϊσκάκη πήρε «φωτιά» δίνοντας ενέργεια για να έρθει το επόμενο γκολ!

Στο 63’ χάθηκε σπάνια διπλή ευκαιρία από τον Φορτούνη και τον Γκερέρο, με την άμυνα της Μίλαν να απομακρύνει την μπάλα πριν περάσει τη γραμμή. Δύο λεπτά αργότερα και μετά από επικίνδυνο σουτ του Ιγκουαίν, η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 70’ και μετά από σουτ του Γκιγιέρμε, η μπάλα κόντραρε στον Ζαπάτα, πέρασε πάνω από τον Ρέινα και κατέληξε στα δίκτυα. Ήταν το 2-0. Αλλά δύο λεπτά αργότερα, ο Ζαπάτα παραβίασε την εστία του Σα και μείωσε σε 2-1, βάζοντας ξανά την Μίλαν σε τροχιά πρόκρισης.

Όμως, οι «Πειραιώτες» δεν πτοήθηκαν και έψαξαν και τρίτο γκολ που θα τους έδινε το εισιτήριο της πρόκρισης. Στο 80’ ο Αμπάτε κράτησε τον Τοροσίδη στη μεγάλη περιοχή με τον διαιτητή να δίνει πέναλτι. Το εκτέλεσε εύστοχα ο Φορτούνης κάνοντας 3-1. Έως το τελευταίο δευτερόλεπτο, έπαιξε μπάλα και ο κόσμος, βοηθώντας τους παίκτες του Μαρτίνς να κρατήσουν το 3-1.

Διαιτητής ήταν ο Γάλλος Μπενουά Μπαστιέν. Κίτρινη κάρτα δέχθηκαν οι Τσαλχάνογλου (13’), Κούτρης (41’), Μπακαγιόκο (43’), Σισέ (45’), Ρέινα (54’)

Ολυμπιακός: Σα, Κούτρης, Βούκοβιτς, Σισέ, Ελαμπντελαουΐ, Γκιλιέρμε, Καμαρά (79’ Τοροσίδης), Φορτούνης, Φετφατζίδης (69’ Νάτχο), Ποντένσε (85’ Μπουχαλάκης), Γκερέρο.

Μίλαν: Ρέινα, Καλάμπρια, Αμπάτε, Ζαπάτα, Ροντρίγκεζ (85’ Χαλίλοβιτς), Κεσί, Μπακαγιόκο, Τσαλχάνογλου, Καστιγέχο, Κουτρόνε (78’ Λαξάλτ), Ιγκουαΐν

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.