«Σφυροκόπημα» από την αντιπολίτευση κατά του νομοσχεδίου διάλυσης του ΕΣΥ

Σκληρή αντιπαράθεση από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου–«έκτρωμα» για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων με αίτημα την απόσυρσή του.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα συνεχιστεί έως το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς ο αριθμός των βουλευτών που ζήτησαν τον λόγο έφτασε τους 80 και δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να μιλήσουν όλοι. Το μεσημέρι της Παρασκευής θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο και επί συγκεκριμένων επίμαχων άρθρων.

Παρά την καθολική αντίδραση του συνόλου της ιατρικής κοινότητας ακόμα και των «γαλάζιων» Συλλόγων-, η κυβέρνηση κατέθεσε χωρίς αλλαγές το νομοθέτημα που βάζει ταφόπλακα στη δημόσια περίθαλψη, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και παραδίδει τους πολίτες βορά στις ορέξεις των ιδιωτών.

Υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνονται του σχεδίου νόμου, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή του Μαξίμου να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Βουλευτές της αντιπολίτευσης σφυροκοπούν την κυβέρνηση, ενώ στη συνεδρίαση παίρνουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός του Γιάννη Βαρουφάκη που βρίσκεται εκτός Αθηνών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε η αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ σχετικό αίτημα είχε προαναγγείλει, νωρίτερα, και ο αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης. Ο Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε ότι το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας αφορά και τα άρθρα 7 και 10, που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10) και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7).

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε του σχέδιο νόμου και επιχείρησε να κάνει το μαύρο-άσπρο κάνοντας λόγο για ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων, που ωφελεί τον πολίτη και προστατεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία άσκηση σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για δογματισμό και ιδεοληψία σχετικά με τη δημόσια υγεία και τα κοινωνικά αγαθά.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το νομοσχέδιο δείχνει «πόσο βαθιά υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας που μιλάγατε για ΕΣΥ» και προσέθεσε ότι «εσείς ποτέ δεν πιστέψατε σε αυτό». Θύμισε ότι «όταν το 1983 ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη στήριξη της Αριστεράς προωθούσε την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, η παράταξή σας μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και καταψήφισε»Ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε κατά μέτωπον επίθεση στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ, όπως επιχείρησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «πριν από 30 χρόνια», χωρίς όμως να το επιτύχει.

Να μην παρευρεθεί στη συζήτηση στη Βουλή σήμερα, την «αποφράδα ημέρα» ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, επέλεξε ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25. Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρευρέθηκε στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στην Πάτρα. «Επιλέξαμε να είμαστε εδώ σήμερα, με τους γιατρούς, με τους νοσηλευτές που κράτησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ζωντανό, όρθιο τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων», δήλωσε έξω από την 6η Υ.ΠΕ. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τον δευτεροβάθμια περίθαλψη δολοφονεί το ΕΣΥ, ενώ τόνισε ότι η ανυπέρβλητη αξία του αγαθού της Υγείας δεν πρέπει να έχει μια ποταπή αγοραία τιμή.

Σε δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε τη πλήρη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το νομοσχέδιο τονίζοντας πως: «Το ΕΣΥ αποτέλεσε μία από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί έσπασε τις κοινωνικές ανισότητες προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο «έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό και υγειονομικό κόσμο» και εγκάλεσε την κυβέρνηση για «πρεμούρα», προκειμένου «να ξεπληρώσει τα γραμμάτια στα «κοράκια», στους μεγάλους κλινικάρχες και τα μεγάλα μονοπώλια της ιδιωτικής υγείας».

Κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στη υγεία

Σημειώνεται ότι σύσσωμος ο κλάδος της Υγείας διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για το νομοσχέδιο που ωφελεί τους μεγάλους επιχειρηματίες της Υγείας  καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και στους ασθενείς. Κορυφώνοντας αυτή την εβδομάδα της κινητοποιήσεις σε όλη τη χ΄΄ωρα. Μεγάλη διαδήλωση έγινε το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας  στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας από την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Στάσεις εργασίας έχουν κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (11.00-15.00) και η ΑΔΕΔΥ .

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.