Φθιώτιδα: Μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για την επέτειο του ΟΧΙ

Στη σημασία της εθνικής ενότητας και της ομοψυχίας, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, στάθηκαν στα φετινά τους μηνύματα για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, Βουλευτές και φορείς της Τ.Α του νομού.

Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς

     Σήμερα 28η Οκτωβρίου 2020, η ανάμνηση του ΟΧΙ των Ελλήνων στους εισβολείς το 1940 σίγουρα δημιουργεί ρίγη συγκίνησης, πλημμυρίδα πατριωτικών αισθημάτων.   Η εποποιία των Ελλήνων στα βουνά της Βόρειας Ηπείρου και της Αλβανίας, σίγουρα μας γεμίζει υπερηφάνεια για τα παιδιά της Ελλάδας που με την ιαχή «αέρα» έκαναν τον Τσώρτσιλ να πει ότι, οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες, σίγουρα καμαρώνουμε για τους νέους και τις νέες που συνέχισαν τον αγώνα στα βουνά της Ελλάδας και έγραψαν το έπος της εθνικής αντίστασης.
     Αισθήματα υπερηφάνειας για τους προγόνους μας, που παρακινούμενοι από αγνό πατριωτισμό έβαλαν τα νιάτα τους και την ψυχή τους ασπίδα στην υπεράσπιση της πατρίδας.

    Σήμερα μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα, πέρα από την απόδοση τιμής στους ήρωες μας, είναι ευκαιρία να σκεφτούμε και να διδαχτούμε από την ιστορία όλα αυτά που συνετέλεσαν στο θαύμα του ´40 αλλά και για όλα εκείνα που μας οδήγησαν, αμέσως μετά, στον εμφύλιο σπαραγμό και μας καθήλωσαν πολλά χρόνια σε εθνικές περιπέτειες και διχασμό.

    «Μάλλον γαρ πεφόβημαι τας οικείας ημών αμαρτίας ή τάς εναντίον διανοίας» είχε πει ο μεγάλος Περικλής και πράγματι έχει αποδειχθεί ότι, εμείς οι Έλληνες όταν ξεπερνάμε τα όρια που βάζει το πνεύμα αυτού του τόπου, το πνεύμα της πατρίδας, τα καθορισμένα από τις ιερές παραδόσεις μας, τότε φτάνουμε στο χείλος της καταστροφής.

   Είμαστε μια κοινωνία που παραπλανημένη από μια πλασματική ευμάρεια , παραδοθήκαμε, τα περασμένα χρόνια, στην εύκολη ζωή, απομακρυνθήκαμε από τις αρχές μας και φτάσαμε σε αυτό που ζήσαμε αυτά τα τελευταία χρόνια, μια ηθική κοινωνική και οικονομική κρίση, από την οποία μέρα τη μέρα με προσπάθεια όλων βγαίνουμε γυρίζοντας σελίδα και οδηγώντας ξανά την Πατρίδα ψηλά.

    Αυτό που σίγουρα χαρακτήρισε το πρόσφατο παρελθόν μας, αυτό που καταφέραμε να προσθέσουμε στα υπόλοιπα δεινά της ιστορίας μας είναι η ευθεία, η μόνιμη και η οργανωμένη ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ.
     Δημιουργήσαμε μια κοινωνία ανοχής, μια κοινωνία που δέχεται και δικαιώνει την ΑΠΑΞΙΑ, την χειροκροτεί, την αναγορεύει σε ισότιμο συνομιλητή της ΑΞΙΑΣ, την οποία αντίθετα τις περισσότερες φορές κρίνει αυστηρά, μια κοινωνία που κοιτάζει καχύποπτα την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ενώ δίνει βήμα κριτικής στους άκαρπους (για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου).
     Συμπατριώτες,

     Δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ, είναι τώρα η ώρα, τώρα πρέπει η ζωή μας να γίνει υπεύθυνη, να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε δική μας καθημερινή ενέργεια, γράφει ιστορία και επηρεάζει και τη ζωή όλων γύρω μας.
     Γιατί και πάλι η Πατρίδα φέτος, μας καλεί να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον, όχι πολεμώντας στα βουνά της Αλβανίας αλλά δείχνοντας τον πατριωτισμό μας με την καθημερινή μας υπεύθυνη συμπεριφορά δείχνοντας αλληλεγγύη και σεβασμό προς τη ζωή και την υγεία των συμπατριωτών μας προστατεύοντας τους από τον αόρατο εχθρό που επελαύνει.

   Η Πατρίδα, μας ζητά να προφυλάξουμε την ελληνική κοινωνία από τον αόρατο εχθρό του κορονοϊού και να βγουν οι Έλληνες και η πατρίδα μας για άλλη μια φορά νικητές, με ένα νέο «ΟΧΙ» στον ύπουλο εχθρό που αποδεκατίζει τους συμπατριώτες μας.

    Ας είναι η σημερινή Εθνική Εορτή μια μέρα ενότητας, μια αφορμή αφύπνισης αναπροσανατολισμού και αναβάπτισης της Ελληνικής κοινωνίας στις αρχές μας και στην ιστορική μας κληρονομιά, ας είναι μια μέρα νέας δημιουργικής αφετηρίας για ολόκληρο τον Ελληνισμό, μια ευκαιρία να αλλάξουμε σελίδα στη Πατρίδα μας, και να δείξουμε ότι, στην σημερινή υγειονομική κρίση και δυσκολία, οι Έλληνες είμαστε μια γροθιά και μια ψυχή.
    Αυτό είναι, ειδικά στις μέρες μας, το χρέος των σύγχρονων Ελλήνων απέναντι στη μακραίωνη ιστορία τους, απέναντι σε όλους εκείνους που θυσίασαν τα νιάτα τους για την ελευθερία και την ακεραιότητα της Πατρίδας.

    Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι σε όλες και σε όλους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τη σημερινή μας Εθνική Εορτή, Ειρήνη και Υγεία για όλους τους Έλληνες .

Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί εμβληματική στιγμή στην πορεία του έθνους μας. Το έπος του ’40 είναι ένα από τα θαύματα που συντέλεσαν στην εθνική μας επιβίωση. Η απειλή ενός εχθρού που φάνταζε υπέρτερος δεν ακινητοποίησε αλλά αντίθετα ενεργοποίησε το έθνος. Το ΟΧΙ του Μεταξά, οι νικηφόρες μάχες στην Πίνδο και την Αλβανία, η γενναία αντίσταση του λαού μας στις κατεχόμενες πόλεις και στα βουνά μας, η συνέχιση του πολέμου από τον ελληνικό στρατό στη Μέση Ανατολή στο πλευρό των συμμάχων μας, αποτελούν την μεγάλη προσφορά αλλά και την εθνική μας παρακαταθήκη στη μάχη του πολιτισμού με τη βαρβαρότητα του ναζισμού.

Η πατρίδα μας σήμερα έχει απέναντι της μια χώρα με έντονα αναθεωρητικά χαρακτηριστικά. Με αυτοπεποίθηση και σχέδιο αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις. Με την άσκηση επιθετικής διπλωματίας, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου οριοθετούμε τις θαλάσσιες ζώνες μας και μεγαλώνουμε την χώρα μας. Με καλά μελετημένες κινήσεις ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Έτσι δεν επιτρέπουμε στην Τουρκία να μας εγκλωβίσει σε επώδυνα εθνικά διλλήματα. Και όλα αυτά τα πετυχαίνουμε γιατί ακολουθούμε μια καλά προετοιμασμένη στρατηγική και όχι αυτοσχεδιασμούς υπό πίεση την τελευταία στιγμή.

Η εθνική επιτυχία και επιβίωση δεν μπορεί να επιτευχθεί εκτός του πλαισίου της Ελευθερίας, της Ενότητας, της Δημοκρατίας αλλά και της ευθύνης απέναντι στη Δημοκρατία. Οι κοκορομαχίες στις οθόνες για τα εθνικά μας θέματα είναι ανούσιες κα σπέρνουν θύελλες την ώρα που «κυκλώνες» περιτριγυρίζουν την επικράτεια μας.

Ενότητα στην πολιτική κοινότητα και ωριμότητα στην πολιτική τάξη αυτό είναι που έχει ανάγκη ο Ελληνισμός το 2020.

Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης

«Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μια ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες, μια ξεχωριστή ευκαιρία να υπογραμμίσουμε την ανάγκη εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Φέτος, 80 χρόνια μετά το ηρωικό «ΟΧΙ», οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας καθιστούν επίκαιρο το μήνυμα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας και επιβεβαιώνουν τη διαχρονική αξία του.

Εκτός από μια αφορμή τιμής στο ένδοξο παρελθόν, η φετινή Εθνική Επέτειος οφείλει να τονίσει την υψηλή σημασία του συγκεκριμένου μηνύματος και να αναδείξει την τεράστια συμβολή και τις θυσίες μιας μικρής χώρας στον αγώνα εναντίον του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού. Μια ημέρα, όπως η σημερινή, θυμόμαστε, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε και ενισχύουμε την πίστη μας στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και της δημοκρατίας.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!».

Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός:

Στη Λιβαδειά , εκεί που καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνιού , γιόρτασε την εθνική επέτειο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός , θέλοντας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα τήρησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας .

Στον Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε η δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση ενώ κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών  στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.

»Τιμούμε την επέτειο του ΟΧΙ, στη Λιβαδειά, που, όπως όλη η Στερεά, βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα , σε κάθε αγώνα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης .
Τιμήσαμε την εθνική γιορτή στη Λιβαδειά, που σήμερα δοκιμάζεται από την πανδημία, για να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στον εχθρό που μπαίνει στο σπίτι μας, μέσα από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ξέρουμε όλοι πως πρέπει να προφυλαχθούμε. Ας το κάνουμε με όλη μας την ψυχική δύναμη και την επιμονή» σημείωσε ο κ. Σπανός .

Δημάρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος :

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν πίστευα ότι θα υπήρχε έστω και μια 28η Οκτωβρίου, που να μην είναι «γεμάτη» με κόσμο στις πλατείες, που το μάτι σου δεν θα βλέπει παρά παιδιά με γαλανόλευκα σημαιάκια, που ο συλλογικός εορτασμός της εθνικής μας επετείου θα είχε αντικατασταθεί με μια «βουβή» γιορτή αλλά και ταυτόχρονα βαθιά προσωπική.

28 Οκτωβρίου 1940.
80 χρόνια μετά το ηχηρό «όχι» στον εχθρό της πατρίδας, σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν αόρατο αλλά επίσης θανατηφόρο «εχθρό». Έναν εχθρό που μας στερεί ακόμη και την λαμπρότητα του καθιερωμένου εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου.

Από την άλλη πλευρά, ίσως να πρόκειται και για μια μοναδική ευκαιρία, προσωπικής αφύπνισης και συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας της εθνικής μας ομοψυχίας.

Μια ευκαιρία να ανάγουμε το «ΟΧΙ», ως τρόπο αντίστασης απέναντι σε ορατούς και αόρατους εχθρούς, τηρώντας μια στάση αξιοπρέπειας, ευθύνης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο.

Οι πρόγονοί μας στερήθηκαν πολλά περισσότερα από έναν εορτασμό. Στερήθηκαν τα πάντα και μέχρι και τη ζωή τους για να κρατήσουν αυτή τη χώρα ελεύθερη από κάθε εχθρό. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και της παρακαταθήκης τους.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου !
Ζήτω το «ΟΧΙ» !

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.