Επανέναρξη Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας «προσεχώς» υπό την υψηλή εποπτεία της ΕΕ

«Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς», αναφέρει σε  λιτή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για την ατζέντα της συζήτησης αλλά ούτε και για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής της.

Η προγραμματισμένη για τις 24 -25 Σεπτεμβρίου Σύνοδος Κορυφής της Ένωσης για την ανατολική Μεσόγειο αναβλήθηκε για το πρώτο διήμερο του Οκτωβρίου. 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας των δυο ηγετών ήταν ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδος και Κύπρου ενόψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

Σημειώνεται πως η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου, αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Μισέλ ανέβαλε τη σύνοδο για τις 1-2 Οκτωβρίου επειδή εντοπίστηκε ένα κρούσμα της Covid-19 στο περιβάλλον του. Ο ίδιος έχει τεθεί σε καραντίνα, μολονότι το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε την Δευτέρα βγήκε αρνητικό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά την επικοινωνία με Μέρκελ και Μισέλ, «συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώθηκε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές». 

Ο Ερντογάν δεν υποχώρησε από τους όρους που ήδη έχει θέσει στην ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ζήτησε από την ΕΕ και τη Γερμανία την πραγματοποίηση μια περιφερειακής συνόδου της αν. Μεσογείου με τη συμμετοχή και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Λίγη ώρα αργότερα, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας και γνωστοποίησε την έναρξη των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας στις «καλένδες» τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Ο  Τούρκος Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν απόψε στις 20.00. Τα τουρκικά μέσα επισημαίνουν ότι θα είναι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά από την ανταλλαγή δηλώσεων σε πολύ υψηλούς τόνους μεταξύ των δυο ηγετών, το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες όλα φαίνεται πως περνούν μέσα από γερμανικό σχέδιο και τη φόρμουλα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Σε αυτό το σχέδιο εξαρχής δεν υπήρχαν κυρώσεις προς την Άγκυρα, αναγνωρίζοντας ως έμπρακτη κίνηση αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας την απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που ο Τούρκος πρόεδρος απέσυρε το ερευνητικό σκάφος. 

Επίσης το σχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό των ελληνοτουρκικών και του κυπριακού. Η πίεση της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να έχει αποδώσει και άμβλυνση της γαλλικής στάσης, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να συναινεί αφενός να δοθεί προβάδισμα στην διπλωματία στην κρίση με την Τουρκία, και αφετέρου να υπάρξει, υπό προϋποθέσεις, αποσύνδεση του κυπριακού από τα ελληνοτουρκικά.

Επιπροσθέτως, σχετικά με την ατζέντα της συζήτησης, το πλαίσιο είναι ανοιχτό σε  διάλογο – γεγονός που, κατά έμπειρους διπλωματικούς παράγοντες δίνει χώρο στην επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν για εφ’ όλης της ύλης διάλογο που θα περιλαμβάνει και την αποσταρατιωτικοποίηση των νησιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία  εξέδωσε νέα προκλητική αντι-Navtex, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, εξέδωσε η Τουρκία..

Η νέα τουρκική Navtex δημοσιεύτηκε αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.