Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Λαμίας

 ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Υγείας για τα οξυμένα προβλήματα του Νοσοκομείου Λαμίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Θανάσης Λαμπρούλης.

Το κείμενο της ερώτησης :

 Θέμα: Οξυμένα προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Είναι γνωστή η τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματο­ποίησης των δημόσιων μονάδων υγείας.

Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υλοποιεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας, με επιδίωξη τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας τους στο λαό και τα ασφαλιστικά του ταμεία καθώς και στη διευκόλυνση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοιας.

Σε αυτά τα πλαίσια, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, που χρόνια τώρα λειτουργούσε με πολλές ελλείψεις και οριακά, έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού της περιοχής.

  • Το τμήμα Επειγόντων περιστατικών δεν διαθέτει τους ειδικευμένους γιατρούς που χρειάζονται και η έλλειψη αυτή φαίνεται ακόμα περισσότερο με τη μείωση του αριθμού των ειδικευομένων, που βοηθούσαν αποφασιστικά. Οι δύο ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούν στα ΤΕΠ είναι ελάχιστοι και η προκήρυξη δύο νέων θέσεων, που θα αντιμετώπιζε κάπως το πρόβλημα, καθυστερεί απαράδεκτα
  • Το αναισθησιολογικό τμήμα, που είναι βασικής σημασίας μιας και συνδέεται με την λειτουργία πολλών σημαντικών κλινικών του νοσοκομείου αλλά και την χειρουργική αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, διαθέτει 2 γιατρούς αντί των προβλεπόμενων 8 θέσεων. Δεν έχει γίνει – χρόνια τώρα – καμιά προκήρυξη μόνιμης θέσης, ούτε έχουν εγκριθεί αιτήματα για πρόσληψη επικουρικών γιατρών.
  • Το παιδιατρικό τμήμα δεν διαθέτει κανένα μόνιμο γιατρό. Λειτουργεί με αποσπάσεις από γειτονικές υγειονομικές μονάδες, όταν εκκρεμεί η διαδικασία κρίσης 4 προκηρυγμένων θέσεων.
  • Πολλές κλινικές λειτουργούν με ελλείψεις διαθέτοντας λιγότερους από τους αναγκαίους γιατρούς, 2 ή και 1 γιατρό αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες της 24ωρης λειτουργίας του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Παθολογική, Πνευμονολογική, Ουρολογική, Ορθοπεδική, Οφθαλμιατρική, Ακτινολογικό, Βιοχημικό, Αιμοδοσία.
  • Ξεχωριστά αναδεικνύονται οι ελλείψεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας, που έχει φτάσει στο σημείο να φτιάχνει προγράμματα εργασίας που εξουθενώνουν τους εργαζόμενους. Δεν είναι λίγοι οι νοσηλευτές που κάνουν δύο βάρδιες την ημέρα (πρωί και νύχτα).
  • Επισημαίνονται, επίσης, οι συνθήκες δουλειάς στα παραϊατρικά επαγγέλματα, όπου για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου επινοήθηκε ακόμη και η εφημερία των παρασκευαστών (Βλέπε αξονικός τομογράφος).
  • Να τονισθεί επίσης ότι τα Κέντρα Υγείας της γύρω περιοχής, όντας υποβαθμισμένα και χωρίς προσωπικό, υπολειτουργούν. Επιπλέον, η απουσία οποιασδήποτε δημόσιας υποδομής για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στην πόλη της Λαμίας, αυξάνει υπέρμετρα την κίνηση του νοσοκομείου.

Σημειώνοντας, πως, μέχρι σήμερα οι ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου καλύπτονται από την αυτοθυσία και την καλή θέληση των εργαζομένων. Πως, οι εφημερίες του νοσοκομείου βγαίνουν δύσκολα και με υπερένταση των προσπαθειών γιατρών και νοσηλευτών. Πως, με την συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού προσωπικού και τις υπάρχουσες ελλείψεις η αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων του νοσοκομείου Λαμίας είναι πλέον αδύνατη χωρίς τη λήψη άμεσων μέτρων από το Υπουργείο Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός για το τι πρόκειται να πράξει συγκεκριμένα για το Νοσοκομείο Λαμίας:

  • Για να αποτρέψει την κατάρρευση του νοσοκομείου, που ήδη δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς και με την πρέπουσα ασφάλεια τις εφημερίες του.
  • Για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κάθε κλάδου, που είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου.
  • Για την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων του.
  • Για επάρκεια στα αναλώσιμα υλικά.

Οι βουλευτές

Θανάσης Παφίλης

Γιώργος Λαμπρούλης

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.