5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Ανακοινώσεις από κόμματα, φορείς και συλλόγους (συνέχεια)

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ηλία Σανιδά για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Κάθε χρόνο την 5η Ιουνίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η ημερομηνία αυτή θεσμοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1972 με σκοπό να αναπτυχθεί το κοινό αίσθημα και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες όλου του κόσμου προκειμένου να αναλάβουν ενεργό δράση και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και έγκαιρα τις απειλές που δέχεται ο πλανήτης μας αλλά και να δοθεί ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στα περιβαλλοντικά ζητήματα που μας απασχολούν.

 Τώρα, περισσότερο από ποτέ, που η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ήδη λεπτές ισορροπίες του πλανήτη, η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι απαραίτητο να μνημονεύεται κάθε μέρα. Η σχέση μας με το περιβάλλον δεν πρέπει να είναι μόνο ένα θέμα κοινωνικό ή πολιτιστικό που αντιμετωπίζεται περιστασιακά. Η δράση πρέπει να είναι καθημερινή από όλους μας.

 Η περιβαλλοντική εκπαίδευση που θα ξεκινάει από τα πρώτα σχολικά χρόνια, η λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα κάνουν πιο ανθρώπινη τη ζωή στα αστικά κέντρα(με περισσότερους χώρους πρασίνου και ορθότερη διαχείριση των ρύπων), η προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, η απόλυτη και άνευ εξαιρέσεων εφαρμογή του νόμου για τους παραβάτες και η περεταίρω αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, είναι μόνο μερικές από τις βασικές ρήτρες που πρέπει να υιοθετήσουμε στη σχέση μας με το περιβάλλον.

   Η πρόκληση του περιβάλλοντος είναι υπόθεση καθημερινή και αφορά όλους μας. Ο καθένας ατομικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του οφείλει να δρα συστηματικά γιατί αφορά την ποιότητα της ζωής μας και το μέλλον μας.

Δελτίο Τύπου για την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος‏ του Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Κυριακάκη

 

Η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος βρίσκει την ανθρωπότητα  στη δίνη της μεγαλύτερης  οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής κρίσης  και τη χώρα μας εγκλωβισμένη στην καταστροφική για το περιβάλλον μνημονιακή πολιτική  της συγκυβέρνησης  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου απεργάζεται σχέδια νεοφιλελεύθερης «ανάπτυξης» που περιλαμβάνουν ιδιωτικοποίηση και βίαιη εκμετάλλευση των οικοσυστημάτων της πατρίδας μας προς όφελος λίγων και «εκλεκτών» ιδιωτών-πελατών. Απόγειο αυτής  της  καταστροφικής προσπάθειας αποτελεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης-εκποίησης των δημόσιων αγαθών.

Το ξεπούλημα δημόσιων πόρων σε ιδιώτες θα σημάνει τη ληστρική εκμετάλλευσή τους και το  φόρτωμα ακόμη περισσότερων οικονομικών βαρών στους φτωχούς. Όλα , υποδομές μεταφορών, αρχαιολογικοί χώροι, δάση , παραλίες, βραχονησίδες, αποθέματα ορυκτών και μεταλλευμάτων – ακόμη και το νερό , αρχής γενομένης από την ΕΥΑΘ, βγαίνουν στο σφυρί

Το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ  λιμανιών, παραλιών και αρχαιολογικών χώρων αδιαφορώντας για την ξεχωριστή σημασία των παραπάνω  για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία των ευαίσθητων και σημαντικών οικοσυστημάτων, ενώ η πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος , Γ. Μανιάτη, ανοίγει το δρόμο των διαπραγματεύσεων  των κρατών- μελών με τις πολυεθνικές των γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) φυτών, ώστε να επιτραπεί η καλλιέργειά τους  στις χώρες-μέλη της Ένωσης. Η πρόταση αυτή είναι καταστροφική για την παραγωγή και τη διατροφή των πολιτών, ενώ ευνοεί τα πολυεθνικά συμφέροντα.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική  προτείνονται:

  •    Ο Δημόσιος έλεγχος των υποδομών και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά. Καμιά ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης κι ενέργειας.
  •      Διαχείριση των  φυσικών και ανθρωπογενών οικοσυστημάτων για όφελος των ανθρώπων και των αναγκών τους και όχι για τα κέρδη των ιδιωτών.
  •       Ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις ακτές σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή και προστασία των παράκτιων  οικοσυστημάτων  από την αυθαίρετη  «αξιοποίηση» και από την παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Γιώργου Κοτρωνια για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στο Περιβάλλον. Είναι ημέρα προβληματισμού αλλά και μια ακόμη αφορμή για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα προστασίας του γιατί το περιβάλλον, φυσικό ή ανθρωπογενές είναι συνυφασμένο με την ζωή μας, την καθημερινότητα μας με τη ίδια μας την ύπαρξη, γιατί κάθε αλλαγή στην ισορροπία του επηρεάζει μία σειρά από παράγοντες που είναι απαραίτητοι για την ζωή στον πλανήτη.

Δυστυχώς, στις μέρες μας ζούμε τα αποτελέσματα της αλόγιστης και αλαζονικής συμπεριφοράς του ανθρώπου προς το περιβάλλον του. Η σπατάλη των φυσικών πόρων, η υπερεκμετάλευση των φυσικών πηγών, η ρύπανση της στεριάς και της θάλασσας και η εκπομπή βλαβερών αερίων, παρουσιάζουν σήμερα μία εικόνα δυσοίωνη για το μέλλον.

Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι μας άμεσα, να αντιληφθούμε το πρόβλημα και να αναλογιστούμε την καθημερινή μας επίδραση στο περιβάλλον, γιατί τα περιβαλλοντικά προβλήματα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα και εμβέλεια σε παγκόσμιο επίπεδο και επιφέρουν μαζί ραγδαίες κλιματικές αλλαγές με δυσμενείς συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να δραστηριοποιηθούμε έγκαιρα με έργα και όχι με λόγια, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον μας και στο φυσικό κόσμο αποκτώντας νέες καθημερινές συνήθειας φιλικές προς αυτό.

Για το Δήμο Λαμιέων, το περιβάλλον αποτελεί ζωτικό στοιχείο πολιτισμού και προτεραιότητά μας, γι’ αυτό υλοποιούμε έργα, προγραμματίζουμε και σχεδιάζουμε δράσεις, στηρίζουμε πρωτοβουλίες, προσπαθώντας  να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες και τις υποδομές που να συμβάλλουν στην προστασία του.

Αγαπητοί συμπολίτες με αφορμή αυτή την ημέρα, ας αλλάξουμε την καθημερινή μας συμπεριφορά, ας χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας, ας περπατάμε, ας δοκιμάσουμε το ποδήλατο, ας υιοθετήσουμε ένα δεντράκι, ας σεβαστούμε το νερό ως φυσικό αγαθό, ας αγαπήσουμε τον τόπο μας κρατώντας τον καθαρό.

 Ας καταλάβουμε, ότι εμείς κρατάμε στα χέρια μας την σωτηρία του περιβάλλοντος και ας δράσουμε ατομικά και συλλογικά.

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ

Η φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» βρίσκει την ανθρωπότητα στη μεγαλύτερη ως σήμερα συνεχιζόμενη οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση. Η οικολογική και οικονομική κρίση έχουν κοινό αίτιο, κοινό ένοχο, ένα κοινωνικό σύστημα και μια κοινωνική τάξη που εδώ και δυο αιώνες, στο όνομα της «ανάπτυξης», συσσωρεύει υπερκέρδη καταληστεύοντας μεθοδικά τις δυο μόνιμες πηγές πλούτου, τη φύση και τον άνθρωπο. Στα πλαίσια της παγκόσμιας κρίσης προβάλλει, λοιπόν, επιτακτικά η ανάγκη ανατροπής αυτού του παράλογου, απάνθρωπου και καταστροφικού κοινωνικού συστήματος, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση της ζωής, την αποτελεσματική προστασία της φύσης και την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας στην κατεύθυνση της κατάργησης κάθε εκμεταλλευτικής σχέσης και της ολόπλευρης ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών όλων των μελών της.

Τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Λαμίας, με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής, το περιβαλλοντικό πρόβλημα επιτείνεται διαρκώς λόγω της συνειδητής πολιτικής επιλογής της δημοτικής αρχής αλλά και των παλαιότερων, να ιεραρχήσει τις ανάγκες των δημοτών και την επίλυση των προβλημάτων με πρωταρχικό κριτήριο την ικανοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, πρωτίστως στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και στο εμπόριο και τη διασκέδαση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών των μνημονίων, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον έχει υποστεί περαιτέρω υποβάθμιση, λόγω της δραματικής μείωσης των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, η δημοτική αρχή αλλά και η κεντρική εξουσία υπονομεύουν συστηματικά την ουσιαστική επίλυση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων του Δήμου.

Στην πληθώρα προβλημάτων που ήδη υπήρχαν όπως το κυκλοφοριακό, η υποβάθμιση, καταπάτηση, τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση μεγάλων δημόσιων χώρων, η έλλειψη πρασίνου μέσα στην πόλη της Λαμίας, το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων και τα μεγάλα ζητήματα περιβάλλοντος που αφορούν τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, τον Σπερχειό, τον Γοργοπόταμε κ. ά., ο Δήμος Λαμιέων βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος και με νέες προκλήσεις.

      Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία έχει αναδείξει συστηματικά το περιβαλλοντικό πρόβλημα στην κοινωνία της πόλης με ανακοινώσεις, δημόσιες διαλέξεις-εκδηλώσεις, κινηματικές πρωτοβουλίες, όσο και με παρεμβάσεις, ερωτήσεις, προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Με αφορμή και τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» καλούμε όλους τους δημότες του νέου Δήμου Λαμίας που ευαισθητοποιούνται στα περιβαλλοντικά ζητήματα να πλαισιώσουν τη δράση της «Παρέμβασης Πολιτών» και να συντονίσουμε τον αγώνα μας για ουσιαστική προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στο Δήμο μας ενάντια στα τοπικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν σε βάρος του, αλλά και ενάντια σε ένα κοινωνικό σύστημα που συστηματικά καταστρέφει το περιβάλλον.

Καλούμε όλους τους δημότες, τις δημοτικές παρατάξεις και τη Δημοτική αρχή να ξεκινήσουμε άμεσα δυναμικούς αγώνες ενάντια στην πώληση πολύτιμων  δημόσιων γαιών από το ΤΑΙΠΕΔ, που περιλαμβάνει ακόμη και περιοχές Natura 2000.

Να κατεβούμε όλοι μαζί σε αγώνες ενάντια στην ελεύθερη καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών στις χώρες της Ε.Ε που έχει δρομολογηθεί για να ψηφιστεί  τις επόμενες ημέρες και μάλιστα επί προεδρίας της Ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν γνωστές πολυεθνικές εταιρίες σπόρων και γεωργικών φαρμάκων οι οποίες θα κρατούν σε ομηρία τα μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά και απειλούν την υγεία των καταναλωτών.Να απαιτήσουμε από τη νέα Δημοτική αρχή τη δημιουργία Τράπεζας (παραδοσιακών και άλλων) Σπόρων στο Δήμο μας, για να διαφυλάξουμε τη φυσική μας κληρονομιά και την αυτάρκεια των γεωργών μας.Πέραν αυτών να είμαστε σε επιφυλακή και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την επικείμενη αρπαγή των φυσικών και ιαματικών υδάτινων πόρων του Δήμου μας από τοπικά και πολυεθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα, για να διατηρήσουμε μια πολύτιμη πηγή εσόδων στην περιοχή μας.

Δείτε περισσότερες Ανακοινώσεις ΕΔΩ! 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.