Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο- Οι θεσεις των κομμάτων

Πέρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, από την ολομλελεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις ρυθμίσεις στις 120 δόσεις. Το νομοσχέδιο εισήχθη και συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Με το «παρών» τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. Το ΜέΡΑ25 ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «ναι» στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ταυτότητα» της νέας κυβέρνησης το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για νομοσχέδιο που «που απλοποιεί διαδικασίες» και «θα δίνει τολμηρά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις, για ξένες επενδύσεις και θα κινητοποιεί εθνικά κεφαλαία». Υποστήριξε ότι «η πραγματικότητα προκαλεί ανισότητες που είναι πιο περίπλοκες απ’ αυτές που μάθαμε στο παρελθόν», προσθέτοντας πως χρειάζονται «ριζοσπαστική σκέψη και αποτελεσματικές πράξεις».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «τις πρώτες λελογισμένες μειώσεις φόρων και τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου για τις οφειλές των πολιτών προς την εφορία, νωρίτερα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας». Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ,«η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έχει έντονες διαστάσεις, κοινωνικές και αναπτυξιακές». Πρώτη προτεραιότητα είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται, μεσο-σταθμικά, κατά 22% από το 2019. «Από τη συγκεκριμένη μείωση φόρου, δεν εξαιρείται κανείς», υποστήριξε.Απατώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την οικονομική ελάφρυνση που δίνεται στις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, δηλαδή  με πάνω από 1 εκατ. ευρώ ακίνητης περιουσίας, δήλωσε πως αυτές είναι μόλις 14.841 σε σύνολο 7,3 εκατ. φορολογουμένων. «Η ελάφρυνση μάλιστα που αυτοί οι πολίτες θα δουν είναι 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Τσακαλώτος: Οι περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ δεν είναι μεσαία τάξη- Αιχμές κατά Στουρνάρα

«Κατά τη δική μας άποψη και νομίζω ολόκληρου του ελληνικού λαού, οι περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ δεν είναι μεσαία τάξη, με όποια θεώρηση των πραγμάτων θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί. Θα μου πείτε 20 εκατομμύρια ευρώ ξοδεύετε για περιουσίες πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ ξοδεύετε για περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ, άρα, χοντρικά 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μεγάλο το ποσό; Τι θα μπορούσατε να κάνετε, αντί αυτά να τα ξοδέψετε για να βοηθήσετε αυτές τις κοινωνικές ομάδες;

Εγώ έχω δύο προτάσεις και κατεβάσαμε τη μία πρόταση πάλι στον ΕΝΦΙΑ με διαφορετική κατανομή. Άρα, θα μπορούσατε να μην δώσετε τίποτα για τις περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ, να το μειώσετε 10% μέχρι 500.000 ευρώ, 20% μέχρι 350.000 ευρώ και πάει λέγοντας και να είναι προοδευτικό. Το άλλο είναι ότι αυτά τα 70-80 εκατομμύρια ευρώ δεν θα έκαναν μεγάλη διαφορά ακόμα και στις μεσαίες τάξεις, οπότε κάνουμε δύο νοσοκομεία, κάνουμε πέντε κέντρα υγείας, ξοδεύουμε κάτι διαφορετικό και βγαίνει μια δοσολογία ανάμεσα στη μείωση των φόρων και το κοινωνικό κράτος, για να μπορέσουν να ευνοηθούν όχι μόνο τα λαϊκά στρώματα, αλλά και τα μεσαία στρώματα γιατί κι αυτά πηγαίνουν στα νοσοκομεία».

Ο Ευκλέίδης Τσακαλώτος άφησε αιχμές για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο παρομοίασε με τον κακό βεζίρη Ιζνογκούντ, εμφανίστηκε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.  «Θέλω να αρχίσω με τα συγχαρητήριά μου στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, από ό,τι φαίνεται –θα δείτε γιατί λέω «από ό,τι φαίνεται»-, έχουμε πείσει τις τελευταίες είκοσι ημέρες τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι τελικά, στο τέλος του χρόνου δεν θα έχουμε ένα πλεόνασμα 2,9%, αλλά θα έχουμε 3,5% και με αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν.

Λέω «από ό,τι φαίνεται», γιατί ενώ πριν από τις ευρωεκλογές για έναν μήνα και πριν από τις εθνικές εκλογές έβγαινε κάθε μέρα σχεδόν και μας έλεγε για το πρόβλημα που έχουμε και πόσο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δαπανά λεφτά που δεν υπάρχουν και θα έχουμε πρόβλημα, τώρα δεν τον έχω ακούσει ούτε μία φορά να τοποθετηθεί για την Κυβέρνηση. Βέβαια, θα μου πείτε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Τέτοια ανεξαρτησία έχουμε να δούμε από τότε που ο Μεγάλος Βεζίρης Ιζνογκούντ ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη!» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικων του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάνης Βαρουφάκης: Ταξικό και παραπλανητικό το νομοσχέδιο-Το ΜέΡΑ25 υπερψηφίζει μόνο τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτήρισε «ταξικό παραπλανητικό και άσχετο με τα βαθιά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις νέες ρυθμίσεις «δίνει απλώς φιλοδωρήματα», ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει μόνο τη διάταξη για τις 120 δόσεις.

Απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι μετά το 2014 εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επιμένει να θυμίζει την ταξικότητα της» και πρόσθεσε ότι «καμία πτυχή του νομοσχεδίου δεν αφορά όσα τραυματίζουν τη μεσαία τάξη, τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», ενώ έκανε λόγο για «δωράκι» στον Λάτση

«Τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση είναι ταξικά, παραπλανητικά και σε λάθος κατεύθυνση. Δεν υπερψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο γιατί είναι παντελώς άσχετο με τα προβλήματα της μεσαίας τάξης, των επιχειρήσεων και της χώρας. Καμία στήριξη στη μεσαία τάξη δεν δίνει, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και το μόνο που κάνει είναι να δώσει ένα δωράκι στο κ. Λάτση. Εμείς θα υπερψηφίσουμε μόνο τη διάταξη για τις 120 δόσεις».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις  «ρυθμίσεις-κοροϊδία» σε άδικους φόρους

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, δήλωσε ότι οι «φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν αγγίζουν το μνημονιακό οπλοστάσιο, δεν αποκαθιστούν τις απώλειες του λαού» και σε καμία περίπτωση ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει να πει και «ευχαριστώ» για τα ψίχουλα « την ίδια ώρα που τσακίζεται διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μπουκώνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι με αναπτυξιακούς νόμους, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις».

Τ.όνισε ότι η μεγαλύτερη αδικία στον ΕΝΦΙΑ είναι «ο λαός να πληρώνει ενοίκιο στο σπίτι που απέκτησε με κόπους και θυσίες και υπογράμμισε ότι όσες βελτιώσεις και αν επιχειρούνται στον ΕΝΦΙΑ, δεν παύει να είναι ένα αντιλαϊκό χαράτσι και υπογράμμισε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ δεν μιλούν για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το λαό», επισημαίνοντας πως οι «ρυθμίσεις-κοροϊδία» σε άδικους φόρους δεν πρόκειται να «ξαναστήσουν τον λαό στα πόδια του», αλλά πρέπει να τον κάνουν να «παλέψει για όσα του πήραν και τους χρωστούν»

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.