Τα ανταλλάγματα που απέσπασε η Τουρκία για την ένταξη της Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για τα ανταλλάγματα που απέσπασε ο Ρ.Τ.Ερντογάν για να άρει το βέτο για ένταξη  της Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ –  Ικανοποιημένη δηλώνει μέσω διαρροών η κυβέρνηση- Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε » συμβιβασμό » σύμφωνα με τα δυτικά ΜΜΕ κατέληξαν Σουηδία και Φινλανδία με την Τουρκία, προκειμένου η Άγκυρα να άρει το βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ εν όψει  της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη. Μάλιστα η συμφωνία αποτυπώθηκε και σε κείμενο όπου εκτός της πλήρους αποδοχής της αντικουρδικής πολιτικής από μέρους της Σουηδίας και της Φινλανδίας μεταξύ αυτών των χωρών και της Τουρκίας δεν θα υπάρχει πλέον εμπάργκο όπλων.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τετραμερής, και στη συνάντηση μετείχαν ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον. Mετά την τετραμερή ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη Ελσίνκι Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Πανυγηριζουν οι Τούρκοι – ικανοποιημένη (;) η κυβέρνηση

Χαρακτηριστικά είναι τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων.

  • Hurriyet: Αποδέχθηκαν τους όρους και η κρίση ξεπεράστηκε
  • Aksam: Δόθηκαν 9 εγγυήσεις στην Τουρκία
  • Sabah: Θρίαμβος στη Μαδρίτη
  • Milliyet: Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε ένα μεμοράντουμ μεταξύ των χωρών

Από την άλλη στην Αθήνα τα «βλέπουν όλα καλά» . Η ελληνική κυβέρνηση με την γνωστή μέθοδο των «διαρροών»  δηλώνει ικανοποιημένη σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας και δεν φαίνεται  να ανησυχούν  για τα ανταλλάγματα που πήρε η Άγκυρα για να «υποχωρήσει».

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα ακόλουθα σχετικά με την εν λόγω συμφωνία:

Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

-Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

 Τι  ανταλλάγματα κέρδισε η Τουρκία

Η Τουρκία πήρε ως αντάλλαγμα την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων, κυρίως από τη Σουηδία που έχει αναπτυγμένη πολεμική βιομηχανία, καθώς και τη καταδίκη των ενεργειών του PKK, αλλα και καμια υποσστήριξη στους Κούρδους της Συρίας και στην ομάδα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Προβλέπεται δέσμευση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να τροποποιήσουν την εθνική τους νομοθεσία και πρακτική στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της αμυντικής βιομηχανίας, ενός δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την έκδοση προσώπων που έχουν διαπράξει τρομοκρατικά εγκλήματα και τη σύναψη διμερών συμβατικών συμφωνιών.

Ακόμα γίνεται λόγος για απαγόρευση και διερεύνηση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης κεφαλαίων και στρατολόγησης του ΡΚΚ και των θυγατρικών και μετωπικών οργανώσεων του, πρόληψη της τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας, υποστήριξη της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της PESKO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία σε Θέματα Ασφάλειας και Άμυνας) και η δημιουργία ενός μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή της δικαιοσύνης, των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας για την παρακολούθηση της εφαρμογής αυτών των βημάτων.

 ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ο κος Μητσοτάκης δυστυχώς αποδεικνύεται πολύ δεδομένος σύμμαχος της Δύση

Με τα άρθρα 7 και 8 (σημείο 7) του μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται ότι- χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ σήμερα και στο μέλλον, ανεξαρτήτως των Τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη.

Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση δηλώνει ότι το μνημόνιο «ικανοποιεί την Ελλάδα διότι δεν επηρεάζει τη χώρα και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»!!!!

Η Κυβέρνηση που έλεγε ότι το Oruc Reis «το πήρε ο αέρας» όταν πρωτοπαραβίασε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στη συνέχεια ότι «δεν μπορεί να κάνει έρευνες λόγω θορύβου», ενώ έφτανε έξω από την Ρόδο και το Καστελόριζο, συνεχίζει να παράγει προπαγάνδα για να καλύψει την πραγματικότητα ακόμη και όταν είναι οδυνηρή για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Με την στάση της αποθρασύνει την Τουρκία, ενώ δίνει το μήνυμα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα αλλά «ικανοποιείται» κιόλας με την παροχή στήριξης στην Τουρκία με αυτόν τον τρόπο.

Αναρωτιόμαστε άραγε τι να απέγιναν οι κορώνες για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία;

Και πως ακριβώς θα μπορεί αύριο αυτή η κυβέρνηση να πιέσει τις ΗΠΑ ώστε να μην πουλήσουν F16 στην Τουρκία, την Γερμανία ώστε να μην πουλήσει υποβρύχια ή την Ισπανία αεροπλανοφόρα;

Πώς θα στηρίξει το βέτο της Ελλάδας και της Κύπρου στην συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, εάν δηλώνει ικανοποιημένη με την στήριξη της Σουηδίας/Φινλανδίας στην Τουρκία;

Ο κος Μητσοτάκης δυστυχώς αποδεικνύεται πολύ δεδομένος σύμμαχος της Δύσης. Τόσο δεδομένος που κάθε φορά που η Δύση αναγκάζεται σε υποχωρήσεις προς τον Ερντογάν, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά δηλώνει και ικανοποίηση.

ΚΚΕ: Στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα

Η Σύνοδος σφραγίστηκε από την συμφωνία με την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλάνδίας. Συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από μεγάλα παζάρια που προφανώς περιλαμβάνουν και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», έσπευσαν να δηλώσουν κυβερνητικές πηγές λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, την ώρα που τουρκική κυβέρνηση, πανηγυρίζει ισχυριζόμενη ότι «πήρε ότι ζήτησε».

Εξάλλου το παζάρι με την Τουρκία, το οποίο αφορά μια μεγάλη γκάμα θεμάτων -από την εισβολή στη Συρία και την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών μέχρι το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο- αναμένεται να συνεχιστεί και στην προγραμματισμένη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν. Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον, μίλαγαν για την εμπλοκή του Τζο Μπάιντεν στην συμφωνία.

Γ. Βαρουφάκης: Κατέστρεψαν μια παράδοση υπεράσπισης των λαών που παλεύουν για την ελευθερία

Με ανάρτηση του στο twitter ο ΓΓ του ΜέΡΑ25 δήλωσε αναφορικά με τη συμφωνία Φιλανδίας και Σουηδίας με τον Ερντογάν:

Yanis Varoufakis @yanisvaroufakis
Αποφράδα η σημερινή μέρα για το πολιτικό κατεστημένο Φινλανδίας & Σουηδίας. Σκύβοντας το κεφάλι στις απαιτήσεις του Ερντογάν, κατέστρεψαν μια παράδοση που έχτιζαν προσεκτικά οι προκάτοχοί τους για δεκαετίες – παράδοση υπεράσπισης λαών που παλεύουν για την ελευθερία. Ντροπή τους!

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.