Σχέδιο ΑΘΗΝΑ: Τίτλοι ΤΕΛΟΥΣ για το Πανεπιστήμιο Στερεάς- Το ΤΕΙ Λαμίας γίνεται ΤΕΙ Στερεάς

94 λιγότερα τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ  θα περιλαμβάνει το μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας. Αυτό σημαίνει συρρίκνωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και λιγότερους εισακτέους φοιτητές για εφέτος.  Ταυτόχρονα, με το σχέδιο  οι πόλεις στις οποίες λειτουργούν πανεπιστημιακά τμήματα και τμήματα των ΤΕΙ, περιορίζονται  από 63 γίνονται 51.

  Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Στερεάς   οι δυσοίωνες προβλέψεις  έγιναν  πραγματικότητα.   Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας καταργείται και μάλιστα χωρίς ουσιαστικές  αντιδράσεις.  .

 Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση του σχεδίου Αθηνά που θα μπει σε διαβούλευση για 45 ημέρες με τους εμπλεκόμενους φορείς,   το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας διχοτομείται και το τμήμα  Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης στη Λιβαδειά  απορροφάται από το τμήμα Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης  του Πάντειου Πανεπιστημίου και μεταφέρεται στην Αθήνα ενώ το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική εντάσσεται   στη Σχολή Επιστημών Yγείας στο  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και παραμένει προς το παρόν στη Λαμία.

Αντίθετα, το ΤΕΙ Λαμίας το οποίο μετονομάζεται σε ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος με έδρα την Λαμία  ενισχύεται  με  την μεταφορά σε αυτό  δυο τμημάτων από την Χαλκίδα και την Λάρισα που συγχωνεύονται με αντιστοίχων ειδικοτήτων  τμήματα του.

Το ΤΕΙ Λαμίας προβλέπεται να περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα:Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας και μηχανικών Πληροφορικής(5) στη ΛΑΜΙΑ.
Διοίκησης τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων (1) στην ΑΜΦΙΣΣΑ
Δασοπονίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος (1)στο ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Μηχανολογίας, Τεχνολογίας αεροσκαφών και Αυτοματισμού(3) στη ΧΑΛΚΙΔΑ

Διοίκησης Συστημάτων εφοδιασμού και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής(2) στη ΘΗΒΑ.

Χωρίς Πανεπιστημιακή σχολή ή ΤΕΙ μένει η πόλη της Λιβαδειάς.

΄Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στη Λαμία το Σάββατο

Μπροστά στην διαμορφωμένη και όπως όλα δείχνουν μη αναστρέψιμη κατάσταση , ο Δήμος Λαμιέων συγκαλεί  ένα ακόμα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο  συγκαλεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου  στο οποίο θα κληθούν να συμμετέχουν οι Βουλευτές , η Περιφέρεια, οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και οι Φορείς, για να μεθοδευτούν οι επόμενες κινήσεις.

Οπως τονίζεται στην πρόσκληση  «Ο ενισχυμένος ρόλος των Τ.Ε.Ι. , δεν μπορεί να αποσβέσει την μη ύπαρξη Πανεπιστημίου. Χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη των δεδομένων που προκύπτουν και απαιτείται συστράτευση των δυνάμεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ώστε στο διάστημα της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει, να γίνουν εκείνες οι κινήσεις και να κατατεθούν εκείνα τα επιχειρήματα, με θέσεις και τεκμηρίωση που να πείθουν, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την περιοχή μας».

Δυστυχώς, όλα τώρα μοιάζουν σαν κινήσεις εντυπωσιασμού για να σωθούν τα προσχήματα.  Γιατί  ήρθε η ώρα να μετρήσουν τις ευθύνες τους  και να αναλάβουν το κόστος όλοι αυτοί πολιτικοί,  Αυτοδιοικητικοί και Διοικούσα Επιτροπή  που παρά τα μεγάλα λόγια δεν ενίσχυσαν το Πανεπιστήμιο Στερεάς    το άφησαν ευάλωτο  με δύο διάσπαρτα τμήματα, με υποδομές σχεδόν ανύπαρκτες και ουσιαστικά  χωρίς μόνιμο διδακτικό προσωπικό. Ενώ η πορεία αποδυνάμωσης της Περιφέρειας Στερεάς  και της Λαμίας δεν έχει τέλος….

Σχέδιο ΑΘΗΝΑ

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.